Tujina

Proti vojaškim sodiščem za Guantanamo

Washington, 29. 06. 2006 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bush je prekoračil pooblastila, ko je ukazal oblikovanje posebnih vojaških sodišč za zapornike v Guantanamu.

Vrhovno sodišče je razsodilo, da je predsednik Bush s posebnimi vojaškimi sodišči prekoračil pooblastila
Vrhovno sodišče je razsodilo, da je predsednik Bush s posebnimi vojaškimi sodišči prekoračil pooblastila FOTO: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je v četrtek s petimi glasovi za in tremi proti razsodilo, da je ameriški predsednik George Bush prekoračil svoja pooblastila, ko je ukazal oblikovanje posebnih vojaških sodišč za sojenje terorističnim osumljencem, ki so zaprti v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi. Odločitev sodišča pomeni odmeven udarec agresivni protiteroristični politiki Busheve administracije, ki bo morala sedaj ponovno razmisliti kaj storiti z zaprtimi v Guantanamu.

Nisem še imel priložnosti pregledati odločitev vrhovnega sodišča, zagotavljam pa vam, da jih bomo vzeli resno George Bush

Mnenje večine sodišča je napisal sodnik John Paul Stevens in med drugim sporočil, da so predlagana vojaška sodišča v nasprotju z ameriškimi zakoni, še bolj pomembno pa je, da je omenil tudi, da so v nasprotju z Ženevskimi konvencijami. Guantanamo je bil od svoje ustanovitve naprej pred štirimi leti predmet nenehne mednarodne kritike. Vrhovno sodišče ZDA pa je že pred dvema letoma administraciji sporočilo, da ljudi ne more zapirati za nedoločen čas brez dostopa do pravne pomoči in obtožnice.

Zaporniki v Guantanamu
Zaporniki v Guantanamu FOTO: Reuters

Konservativna trojka sodišča Antonin Scalia, Samuel Alito in Clarence Thomas je bila odločno proti mnenju večine, ki ga je označila za poseg v pristojnosti izvršne oblasti, s katerim se ogroža boj proti terorizmu. Konservativni predsednik sodišča John Roberts se je izločil, saj je kot prizivni sodnik v istem primeru že odločil v prid administracije. Gre za tožbo nekdanjega šoferja in telesnega stražarja Osame bin Ladna, 36-letnega Salima Ahmeda Hamdana, ki so mu nameravali soditi na vojaškem sodišču zaradi zarote proti ameriškim državljanom.

Busheva vojaška sodišča so bila prav tako predmet kritik tako v tujini kot doma in celo vojaški pravniki so bili proti. Sodišča so namreč tako oblikovana, da obtoženec skoraj nima nobene možnosti za oprostilno sodbo. Za odločitev proti administraciji je bil tako ponovno zaslužen edini preostali jeziček na tehtnici med liberalnim in konservativnim delom sodišča Anthony Kennedy, ki se je v tem primeru pridružil "levici". Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow uvodoma ni imel komentarja, ker čaka, da pravniki pretehtajo odločitev. Svoje mnenje pa naj bi v kratkem podal tudi Pentagon.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.