Tujina

Proti reformi kmetijske politike EU

Bruselj, 23. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sedem držav članic EU nasprotuje reformi skupne kmetijske politike, kot jo je julija predložila Evropska komisija. Njihovi kmetijski ministri so v pismu, objavljenem v več evropskih dnevnikih zavrnili "krivične obtožbe" na račun tega najdražjega dela Unijine politike.

Ministrska sedmerica zavrača tudi trditev, da je skupna kmetijska politika predraga: podpora kmetijstvu znaša manj kot en odstotek vse javne porabe, v ZDA pa je ta 1,5-odstotna, trdijo ministri.

Veljavna skupna kmetijska politika EU - za katero EU sicer nameni skoraj polovico skupnega proračuna - ne spodbuja prevelike produkcije, ne manjša konkurenčnosti in ne škoduje okolju, prav tako ni odgovorna za pojav bolezni norih krav (BSE) in drugih kriz v zvezi z varno prehrano - prej nasprotno, v pismu, pripravljenem na pobudo Francije, trdijo ministri Španije, Portugalske, Irske, Avstrije, Luksemburga in francoskega dela Belgije - Valonije.

Kaže, da je EU zaenkrat preveč razcepljena glede sicer nevzdržne kmetijske politike
Kaže, da je EU zaenkrat preveč razcepljena glede sicer nevzdržne kmetijske politike FOTO: POP TV

Ministri priznavajo, da so nekatere izboljšave še možne: produkcijo hrane je moč bolje uravnotežiti, toda obenem je treba zagotoviti, da bodo kmetje lahko preživeli tudi ob naraščajočih stroških za varovanje okolja, varno in kakovostno hrano. Smiselna je tudi ambiciozna politika razvoja podeželja, ki bo bolj učinkovita in manj birokratska, menijo. "Naša ambicija za Evropo je moderno kmetijstvo, v katerem vlogo igrajo ljudje in zemlja. Samo ob spoštovanju teh načel lahko razširjeni Evropi zagotovimo kmetijsko politiko, ki jo potrebuje," je sedmerica ministrov sklenila pismo, ki so ga objavili pred današnjim zasedanjem v Bruslju, na katerem bo govora tudi o reformi kmetijstva.

Pariz pa se ni niti skušal približati štirim ostrim zagovornicam reforme - Nemčiji, Švedski, Veliki Britaniji in Nizozemski - ter predsedujoči EU Danski.

Vsebina pisma kaže, da Francija v svojih prizadevanjih ni pridobila tako široke podpore, kot je želela. Pobudo je namreč v začetku septembra, na neformalnem zasedanju kmetijskih ministrov v danskem Nyborgu, naslovila na skupaj deset držav, poleg teh, ki so jo podprle, še na Italijo, Grčijo, Finsko in tudi flamski del Belgije, ki pa nanjo očitno niso bile pripravljene pristati.