Tujina

Protestom ni videti konca

Stockholm/New York/Kuala Lumpur, 10. 02. 2006 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
13

Zaradi objave karikatur potekajo mirni protesti v Avstriji, na Nizozemskem in v SČG. Drugje proteste spremlja nasilje.

Največji protest je potekal v malezijskem Kuala Lumpurju
Največji protest je potekal v malezijskem Kuala Lumpurju FOTO: Reuters

Zaradi objave karikatur preroka Mohameda v evropskih časnikih so danes mirno protestirali na Dunaju in v Gradcu, v Maastrichtu in Amsterdamu, pa tudi v Skopju in srbskem Novem Pazarju.

Predsednik Janez Drnovšek se opravičuje zaradi objave karikatur muslimanskega preroka Mohameda, ki jih je ponatisnil tudi slovenski tednik Mladina. "Ni prav, da je to storil. Še toliko bolj, ker je vmes že jasno razvidno, kako hudo so prizadeti muslimani in kako silovite so njihove reakcije," je v sporočilu zapisal Drnovšek in opozoril, da je zaradi tega ogrožena tudi posredniška vloga Slovenije med sprtima stranema v Sudanu.

V središču Dunaja se je na poziv enega od sinov libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Sajifa al Islama Gadafija, danes popoldne zbralo nekaj sto protestnikov. Več kot 500 mirnih protestnikov se je zbralo tudi v avstrijskem Gradcu. Udeleženci, večinoma muslimanski verniki, so nosili napise, kot sta "Nismo idioti, smo muslimani" in "Da svobodi mišljenja, ne provokacijam". V nizozemskem Maastrichtu se je medtem zbralo kakih 150 mladih muslimanov, ki so zažgali dansko zastavo, v belgijskem Bruslju pa se je mirnih protestov udeležilo približno 200 ljudi.

Zaradi karikatur so danes prvič protestirali tudi muslimani v Srbiji in Črni gori. V mestu Novi Pazar na jugu Srbije se je po navedbah lokalnih medijev na ulicah zbralo več kot tisoč ljudi. "Danes smo se zbrali, da pokažemo, da smo pripravljeni braniti našo muslimansko vero, z besedami in življenji," je povedal eden od govornikov. Novi Pazar je prestolnica srbske regije Sandžak, v kateri prebiva večina v SČG živečih muslimanov. Protesti, katerih se je udeležilo več sto tam živečih muslimanov, so potekali še pred danskim veleposlaništvom in pred prostori makedonskih dnevnikov Vreme in Vest v Skopju. Ta dva časnika sta namreč ponovno objavila nekatere od karikatur.

"Naj živi islam. Uničimo Dansko. Uničimo Izrael. Uničimo Georgea Busha. Uničimo Ameriko," so vzklikali demonstranti
"Naj živi islam. Uničimo Dansko. Uničimo Izrael. Uničimo Georgea Busha. Uničimo Ameriko," so vzklikali demonstranti FOTO: Reuters

Karikature sprožile nasilne proteste

Karikature preroka Mohameda, ki so jih po danskem časniku Jyllands Posten objavili tudi številni drugi evropski časopisi, so sprožile jezo in ogorčenje muslimanov po vsem svetu, v nekaterih prestolnicah muslimanskih držav pa so se protesti sprevrgli v nasilje. Ubitih je bilo več kot deset ljudi.

Danski časnik, ki je prvi objavil sporne karikature preroka Mohameda, je suspendiral urednika, ki je dovolil objavo. Ta je namreč nameraval objaviti tudi iranske karikature na temo holokavsta.

Razmere se tudi danes še niso umirile. V malezijskem Kuala Lumpurju se je zbralo okoli 3000 demonstrantov, v bangladeški Daki pa se je zbralo več kot 2000 protestnikov.

Protestniki, ki so se zbrali pred danskim veleposlaništvom v Kuala Lumpurju, so vzklikali: "Naj živi islam. Uničimo Dansko. Uničimo Izrael. Uničimo Georgea Busha. Uničimo Ameriko." Protest se je začel po tradicionalni petkovi molitvi, podobno kot minuli teden, ko se je zbralo le okoli 300 ljudi.

Protest v Daki je potekal pred glavno mošejo v mestu Baitul Mukaram in daleč stran od danskega veleposlaništva. Protestniki so zažgali dansko zastavo, sicer pa je shod potekal mirno, saj so oblasti dobro poskrbele za varnost.

Objavo karikatur je obsodila tudi predsednica bangladeške vlade Haleda Zia. Po njenem mnenju gre za izjemno aroganco, neodgovornost in zlonamernost. "Tovrstno izzivanje v tem trenutku ni zaželeno in je žalostno," je dejala. Ob tem je poudarila, da njena vlada ne podpira nasilja zaradi objave karikatur.

Protestniki so tudi danes zažigali danske zastave
Protestniki so tudi danes zažigali danske zastave FOTO: Reuters
Hrvaški dnevnik Feral Tribune pa je v današnji izdaji objavil dvanajst fotografij nasilnih protestov v arabskem svetu, ki jih je sprožila objava karikatur preroka Mohameda. "Objavili smo bogokletne podobe, ki žalijo boga in ponižujejo prave vernike," je zapisal dnevnik.

Po tradicionalni petkovi molitvi pa je do vnovičnih protestov prišlo tudi v Kabulu, kjer naj bi se po navedbah afganistanskih varnostnih sil in očividcev zbralo več sto ljudi. O protestih poročajo tudi iz pakistanske prestolnice Islamabad. Tam se je zbralo približno 5000 privržencev skrajnih islamskih skupin, protesti pa so bili najbolj množični v Pakistanu doslej.

Protesti so zajeli tudi več indonezijskih mest, med njimi prestolnico Džakarta. Na vsakem izmed zborovanj se je zbralo okoli sto ljudi, ki so vzklikali protidanska gesla. Ponekod so tudi zažigali pnevmatike in podobe danskega premiera Andersa Fogha Rasmussena.

Švedska v strahu

Urednik norveškega katoliškega časnika se je muslimanom opravičil za objavo karikatur. »Kot urednik žal nisem vedel, kako boleča je bila objava za vas. Opravičujem se vam,« je dejal Vebjoern Selbekk.

Neka švedska desno usmerjena internetna stran je objavila nove karikature Mohameda, zato se tamkajšnje oblasti bojijo maščevanja muslimanov. "Nekaj držav se je že odzvalo na objave," je povedala švedska zunanja ministrica Laila Freivalds. Uredništvo strani je Švede celo pozivalo, naj narišejo nove karikature, ki jih bodo z veseljem objavili.

Malezija prepovedala posedovanje karikatur

Protesti postajajo vse bolj nasilni
Protesti postajajo vse bolj nasilni FOTO: Reuters

V Maleziji so oblasti prepovedale tiskanje, izmenjavanje, objavljanje in posedovanje spornih karikatur, saj menijo, da lahko na svojem ozemlju le tako zagotovijo versko harmonijo, varnost in mir. Pred tem so v Indoneziji zaprli lokalni časopis, ki je objavil danske karikature.

'Ne prilivajte olja na ogenj'

Kofi Anan
Kofi Anan FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Kofi Anan je kritiziral časopise, ki so se odločili za ponovne objave spornih danskih karikatur, vendar je obenem tudi znova obsodil izbruh nasilja, ki ga je sprožila objava. Anan je dejal, da ne razume, zakaj časopisi ponovno objavljajo karikature, ker s tem le prilivajo olje na ogenj. "To je neobčutljivo, žaljivo in izzivalno in morali bi upoštevati to, kar se dogaja po svetu," je dejal Anan.

Hkrati pa je Annan zagotovil, da nikakor ne nasprotuje svobodi tiska, čeprav ta ne pomeni "dovoljenja". Svoboda tiska menda pomeni uporabo odgovornosti in presoje. Po Ananovih besedah bi morali sedaj vsi sprejeti ukrepe za umiritev razmer, ne glede na jezo prizadetih, saj nasilje ni odgovor.

"Ne bi smeli napadati ljudi, ki niso odgovorni za objavo karikatur. Nasilje je potrebno obsoditi kot nesprejemljivo," je dejal generalni sekretar ZN.

Hamas poziva k umirjanju strasti

Visoki iranski ajatola Ahmed Hatami pa se je zavzel, da naj Iranci nadaljujejo proteste zaradi objave spornih Mohamedovih karikatur, vendar naj se pri tem vzdržijo napadov na tuja veleposlaništva.

Skrajno palestinsko gibanje Hamas se je pridružilo pozivom k umiritvi razmer med islamskim svetom in zahodnimi državami. Pogoj za to je po besedah vodje Hamasa Kaleda Mešala, da zahodne države prenehajo napadati čustva muslimanov.

Islamski voditelji v sicer večinoma katoliških Filipinih pa so pozvali muslimane k razumu in naj se vzdržijo svojih odzivov. V filipinski prestolnici Manila se je zbrala skupina kakih 200 ljudi na protestih proti objavi spornih karikatur, ki se je čez čas mirno razšla.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drejc Kokošar
11. 02. 2006 20.37
Sicer bi pa uredništvo te strani prosil naj odstrani to bedasto omejitev znakov na komentar, ker se tako ne da napisati mnenja, ki bi bil bolj razčlenjen.
Drejc Kokošar
11. 02. 2006 20.35
Tukaj bi rad ssg-ja popravil: Islam je absolutno bolj toleranten do nemuslimanov kot druge vere. Drugače ne bi v Egiptu že več kot 1000 let obstajala manjšina koptov, ki šteje skoraj 10% prebivalcev.
ssg
11. 02. 2006 02.04
nadaljevanje: ...zaskrbljenosti nemuslimanov! Sicer bi sam reševal problem na drugačen način.
ssg
11. 02. 2006 02.02
nadaljevanje: ...Bude itd. Naj se skrajni muslimani (ki jih je na Bližnjem vzhodu oz. na svetu cel kup) raje vprašajo, zakaj nemuslimani ne maramo Mohameda! Preberite si koran, predvsem del, ki poziva k uboju vseh brezvercev in nemuslimanov! Če je to temelj islama, se ne čudim globoki zaskrbljen
ssg
11. 02. 2006 01.59
Se strinjam z "nekaj"-em, cel kup hlapcev je v tej naši čudoviti Evropi, kar očitno kaže na to, da ne temeljimo na nasilju. Ste se mogoče vprašali, zakaj so karikature sploh bile objavljene? Verjetno ne brez razloga! Tako kot tudi niso bile brez razloga nenarisane in neobjavljene karikature
ssg
11. 02. 2006 01.56
A dela tole končno?!
nekaj
11. 02. 2006 00.40
ze mogoce. ampak ko enkrat zacnes ukinjati eno svobodo se takoj nadaljuje na naslednji. najprej govor, nato pa se vse ostalo... koncamo pri Talibanih in razstreljenih 1000 letnih spomenikih Bude...
Drejc Kokošar
10. 02. 2006 22.01
Ne strinjam se s tem, da je svoboda sporočanja pomembna, ko govorimo o zadevah, ki povzročajo razdore v svetovnih razmerah. S tem, ko nosimo te karikature na plano netimo novo križarsko vojno. Kaj nam ni zadosti Bush, ki s svojo trdo roko tolče po islamskih državah? Če smo proti osvajanju isla
alterna
10. 02. 2006 22.01
Sicer pa kaj čmo drugega pričakovati od politikov?
alterna
10. 02. 2006 22.00
Kaj menite, a je sedaj varno na dopust v Tunizijo?
alterna
10. 02. 2006 15.56
Očitno imajo eni preveč časa.
Drejc Kokošar
10. 02. 2006 14.53
Mar je res tako pomembna svoboda govora kadar gre za stvari, ki bodo izzvale konflikte? Vsi so vedeli, da se bo to zgodilo.
nekaj
10. 02. 2006 10.18
a če obiščeš to stran iz Slovenije bomo tudi mi na črni listi :)