Tujina

Protestniki vztrajajo

Pariz, 08. 05. 2007 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Chirac se poslavlja. Nasilje, ki je izbruhnilo po zmagi Sarkozyja, pa ne pojenja.

Chirac se poslavlja.
Chirac se poslavlja. FOTO: Reuters

Francoski odhajajoči predsednik Jacques Chirac je danes še zadnjič prisostvoval slovesnostim pod pariškim slavolokom zmage, ki jih v Franciji vsako leto priredijo ob obletnici poraza nacistične Nemčije 8. maja 1945, ter položil venec na grob neznanega vojaka. Njegov novoizvoljeni naslednik Nicolas Sarkozy, ki bo predsedniške dolžnosti prevzel 16. maja, se prireditve ni udeležil, da ne bi dajal vtisa, da ima republika "dve glavi".

Nasilje ne pojenja

Nasilje, ki je izbruhnilo po izvolitvi Sarkozyja, ne pojenja. V centru Pariza, na pariškem trgu Place de la Bastille, je okoli 300 do 400 mladostnikov vzklikalo gesla proti Sarkozyju ter razbijalo izložbe trgovin in zažgalo najmanj dva motorja. V spopadih, ki so se vneli med protestniki in policijo, je bilo aretiranih več kot 100 ljudi. Policisti so poskusili okoli 400 protestnikov razgnati s solzilcem, do nasilja je prišlo tudi v mestih Caen, Lille in Tours.

Protestniki vztrajajo.
Protestniki vztrajajo. FOTO: Reuters

Policija je v noči iz nedelje na ponedeljek, ko so protesniki zažgali več kot 730 avtomobilov ter ranili 78 policistov, aretirala 592 ljudi.

16. maja uradna predaja

Sarkozy si je do prisege vzel nekaj prostih dni. V sredo 16. maja bo Chirac predsedniške dolžnosti formalno predal Nicolasa Sarkozyju. Ta bo iz Chiracovih rok prejel šifre za uporabo jedrskega orožja in znamenja Velikega mojstra reda Častne legije.

Sarkozy bo predsedniške dolžnosti uradno prevzel 16. maja.
Sarkozy bo predsedniške dolžnosti uradno prevzel 16. maja. FOTO: Reuters

Istega dne bo odstopil tudi premier Dominique de Villepin, Sarkozy pa bo imenoval začasnega premiera, ki bo vlado vodil do parlamentarnih volitev, ki bodo 10. in 17. junija.

V sredo se bo Chirac v Elizejski palači, ki ji je načeloval od leta 1995, še zadnjič sestal z vladnimi ministri. Naslednji dan bo v parku Luxembourg predsedoval manjši slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve suženjstva in na odpravo suženjstva, v soboto pa si bo na pariškem stadionu ogledal finale nogometnega pokala Francije. Sarkozy se iz že omenjenih razlogov teh prireditev ne bo udeležil.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.