Tujina

Protesti za rute

Pariz/London, 17. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Parizu se je zbralo več tisoč ljudi, ki nasprotujejo novemu francoskemu zakonu o prepovedi nošenja naglavnih rut v javnih šolah.

Zakon, ki prepoveduje nošenje verskih simbolov v šole, je razburil muslimane (Foto: Reuters)
Zakon, ki prepoveduje nošenje verskih simbolov v šole, je razburil muslimane (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Francoski predsednik Jacques Chirac je prejšnji mesec dejal, da bo z novim zakonom v državnih šolah prepovedano razkazovati verske simbole, saj so šole posvetne institucije. Večina okoli petih milijonov francoskih državljanov muslimanske veroizpovedi meni, da novi zakon krši njihove človeške in verske pravice.

Foto: Reuters
Foto: Reuters FOTO: Reuters

Po novem zakonu judje v šolah ne smejo nositi čepic, kristjani ne večjih križev, sikhi pa ne turbanov – prepovedani so torej kakršnikoli verski simboli. Kot zatrjujejo francoske oblasti, ne gre za kršenje človekovih ali verskih pravic, temveč za vzdrževanje ločnice med svetim in posvetnim delom življenja.

Protesti tudi drugod po svetu

Množični protesti po francoskih mestih potekajo pod nadzorom policije, saj je bilo ob napovedih protestov slišati, da se bodo med protestnike pomešali tudi predstavniki skrajnih skupin, ki naj bi povzročali poulične nemire.

Protesti muslimank
Protesti muslimank FOTO: Reuters

V središču Londona se je zbralo okoli 5000 demonstrantov iz različnih delov države, okoli 700 pa jih je pred francoskim veleposlaništvom z vzkliki "Zaustavite Chiracovo rasistično vojno!" izražalo svoje nasprotovanje.

V Bejrutu je protestiralo več kot 2000 žensk, več tisoč Palestink pa je z vzkliki "Kje je demokracija?" demonstriralo v Gazi in v Rafahu, mestu južno od Gaze.

V Egiptu je protestiralo več kot 250 žensk z zakritimi obrazi. Z napisi v angleščini, francoščini in arabščini so opozarjale, da je francoski predlog o prepovedi nošnje muslimanske rute rasističen in da je nošnja naglavnih rut verska dolžnost in ne simbol.

V jordanski prestolnici Aman je skupina žensk zavitih v rute pred francosko ambasado demonstrirala z napisi "Moja ruta je moja svoboda!" in "Prepoved je kršitev svobode!".

SORODNI ČLANKI