Tujina

Protesti v Madridu

Madrid, 11. 06. 2006 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Španska desna opozicija je s protesti izrazila nasprotovanje načrtom Zapatera za pogovore z ETO.

Protestniki so Zapatera označili za za izdajalca
Protestniki so Zapatera označili za za izdajalca FOTO: Reuters
Po podatkih Ljudske stranke se je pohoda udeležilo okoli milijon ljudi, medtem ko policija navaja podatek o približno 200.000 udeleženih.

Španska desna opozicija, med njimi Ljudska stranka, in druge konservativne skupine so v soboto zvečer v Madridu pripravile protestni shod proti načrtom socialistične vlade o mirovnih pogovorih z baskovsko separatistično skupino ETA. 

ETA naj bi bila v 38 letih boja za neodvisno Baskijo odgovorna za smrt 800 ljudi.

Shod, ki ga je organizirala Zveza žrtev terorizma, podprla pa jo je opozicijska Ljudska stranka, je združil ljudi, ki nasprotujejo načrtom španskega premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera za začetek mirovnih pogovorov z ETA, ki bi jim sledil podpis izjave o stalni prekinitvi ognja. 

"Miru ne bomo dosegli s pogajanji ali z uklonitvijo pred izsiljevanjem morilcev, temveč s trdnostjo vladavine zakona
," je dejal predsednik Zveze žrtev terorizma Francisco Jose Alcaraz, ki je v napadih ETA leta 1987 izgubil brata in nečakinji. 

Ljudska stranka se ne bo pogajala

Eta je 22. marca letos napovedala trajno premirje ter s tem odprla prosto pot neposrednemu dialogu s špansko vlado ter pogajanjem med političnimi strankami v španski severni pokrajini Baskiji. 

Organizatorji so za prevoz udeležencev shoda v Madrid organizirali približno 200 avtobusov
Organizatorji so za prevoz udeležencev shoda v Madrid organizirali približno 200 avtobusov FOTO: Reuters

V pogajanjih pa ne bo sodelovala Ljudska stranka, ki je v torek umaknila podporo načrtovanemu mirovnemu procesu z baskovsko separatistično skupino ETA. 

Podporo mirovnim pogajanjem so umaknili potem, ko so baskovski socialisti napovedali pogovore s političnim krilom ETA Batasuno, ki je zaradi povezave z ETA od leta 2002 prepovedana. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.