Tujina

Protesti tudi v Sarajevu

Sarajevo/Pariz/New York, 08. 02. 2006 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zaradi objave spornih karikatur so protestirali tudi v BiH. V znak protesta so zažgali tudi hrvaško zastavo.

Čeprav sta dva protestnika zažigala le papirnate zastave, jih bo policija sankcionirala
Čeprav sta dva protestnika zažigala le papirnate zastave, jih bo policija sankcionirala FOTO: Reuters
V torek je vodja islamske skupnosti v BiH Mustafa Cerić obsodil objavo Mohamedovih karikatur, obenem pa vse muslimane v BiH, Evropi in na svetu pozval, naj se "vzdržijo reakcij in nasilja, ki lahko le še dodatno škodijo slovesu preroka".

Karikature preroka Mohameda, ki jih je objavilo več evropskih časnikov, med njimi tudi hrvaški tednik Nacional, so razburile tudi muslimane v Bosni in Hercegovini. Pred danskim, norveškim in francoskim veleposlaništvom se je zato v Sarajevu zbralo med tisoč in tisoč petsto ljudi, je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik kantonalne policije Jusuf Zornić, ki je pojasnil, da je šlo za mirne proteste, na katerih se je zgodil le en incident.

Kronologija dogajanja:

30. september 2005: Danski časnik objavi karikature
20. oktober 2005: Muslimanski veleposlaniki se pritožijo danskemu premierju
10. januar 2006: Norveški časniki objavijo karikature
26. januar 2006: Savdska Arabija odpokliče veleposlanika
30. januar 2006: Palestinski skrajneži napadejo urad Evropske unije v Gazi
31. januar 2006: Danski časnik se opraviči
1. februar 2006: Francoski, nemški, italijanski in španski časniki objavijo karikature
4. februar 2006: Sirijci napadejo danko in norveško veleposlaništvo v Damasku
5. februar 2006: Protestniki napadejo dansko veleposlaništvo v Bejrutu
6. februar 2006: Prve smrtne žrtve spornih karikatur
7. februar 2006: Karikature objavi hrvaški tednik; spet smrtne žrtve protestov

Protestniki so svoje ogorčenje izrazili z zažiganjem papirnatih zastav Danske, Norveške, Francoske in Hrvaške, na katere so napisali 'Go to Hell' (Pojdite v pekel) ter s pozivi k bojkotu izdelkov iz teh držav. Poleg tega so predstavnikom veleposlaništev izročili protestno pismo, v katerem zahtevajo bolj konkretno javno opravičilo oblasti in sankcioniranje odgovorih za objavo karikatur, voditelje vseh religij sveta pa pozivajo, da se združijo za mir, varnost in sožitje v svetu. 

Francoski časnik danes le objavil karikature

Pariški satirični list Charlie Hebdo je danes kljub vsemu le objavil sporne karikature in jih celo opremil s številnimi lastnimi prispevki. Tednik je bil zaradi objave razprodan v roku nekaj ur. Islamska društva so sicer poskušala prodajo časnika po sodni poti preprečiti, kar pa jim ni uspelo. Tednik, ki ponavadi izhaja v 100.000 izvodih, je dal tokrat natisniti še dodatnih 160.000 izvodov. Kar enajst od skupno 16 strani je posvečenih sporu glede karikatur.

Protesti v Afganistanu se tudi danes nadaljujejo
Protesti v Afganistanu se tudi danes nadaljujejo FOTO: Reuters

Charlie Hebdo začenja s sliko Mohameda, ki si zatiska oči in vzklika: "Težko je, če te ljubijo idioti." Objavljene so tudi karikature, gre za lastni prispevek avtorjev tednika, ki prikazujejo predstavnike treh monoteističnih religij, kako se skupaj borijo proti satiri. Na eni od slik je samomorilski napadalec, za pasom ima razstrelivo, v rokah sliko Mohameda z raketo v turbanu, ki vzklika: "Če bi risar bombo postavil okrog Mohamedovega pasu, ne bi rekli ničesar."

Chirac obsoja medije

Francoski predsednik Jacques Chirac je obsodil medije, ki z objavljanjem karikatur preroka Mohameda izzivajo "strasti" vernih muslimanov. "Izogibati se moramo vsemu, kar lahko prizadene prepričanja drugih, še posebej verska prepričanja. Svobodo mišljenja je treba uresničevati v duhu odgovornosti. Obsojam vse javne provokacije, ki lahko zanetijo nevarne strasti," je poudaril francoski predsednik.

Razjarjeni muslimani

Demonstracije po svetu se medtem nadaljujejo. V Afganistanu sta med protesti v južni provinci Zabul zaradi objave spornih karikatur v številnih časnikih umrli dve osebi, 16 pa je bilo ranjenih. Potem ko je okoli 600 razjarjenih protestnikov v mestu Kalat metalo kamenje v policiste, so ti odgovorili s streli v zrak, je povedal lokalni policijski načelnik. V zadnjih nekaj dneh je tako zaradi karikatur v Afganistanu umrlo že deset ljudi.

Kakih 300 Palestincev pa je napadlo prostore mednarodne opazovalne misije v mestu Hebron na Zahodnem bregu. Protestniki so metali kamenje in steklenice, razbijali okna in poskušali eno od poslopij celo zažgati. V času napada je bilo tam kakih 60 članov misije.

Jeza muslimanov je zlasti usmerjena proti Danski, ki je prva objavila karikature (Protestniki v Džakarti s plakati, na katerih piše "Sveta vojna proti Danski")
Jeza muslimanov je zlasti usmerjena proti Danski, ki je prva objavila karikature (Protestniki v Džakarti s plakati, na katerih piše "Sveta vojna proti Danski") FOTO: Reuters
TIPH, ki jo sestavljajo neoboroženi opazovalci iz Skandinavije in ostalih evropskih držav, je bila ustanovljena leta 1994, potem ko so judovski naseljenci na svetem kraju v Hebronu ubili 29 Palestincev. Naloga misije je, da pomaga zmanjševati napetosti in konflikte med približno 500 oboroženimi judovskimi naseljenci in 170.000 Palestinci.

Protestniki, večinoma je šlo za mladostnike, so pregnali številčno šibkejše palestinske policiste, ki so zaradi nemirov že dober teden dni nameščeni pred prostori TIPH. Napadli so tako urad TIPH kot tudi prostore, v katerih člani misije živijo, ob tem pa vzklikali "Danska ven iz Hebrona" in "Povrnili bomo čast našega preroka". Policisti so sicer vpoklicali okrepitve in nato kmalu zavzeli svoje položaje.

Kot je povedala tiskovna predstavnica misije, je enajst danskih članov TIPH misijo zapustilo že pred več kot tednom dni, kmalu po začetku protestov, ki so jih sprožile sporne karikature, prvič objavljene septembra lani v danskem časniku Jyllands Posten. Po posvetovanjih z guvernerjem Hebrona se je misija takrat odločila, da bo kljub nemirom ostala v mestu, vendar pa se bo čim manj izpostavljala in do danes ni opravljala rednih patrulj, je še pojasnila Forselvova. Zdaj so člani misije sporočili, da zapuščajo Hebron.

Skupaj proti nasilju

Avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik je kot predsedujoča Svetu Evropske unije zunanjepolitičnega predstavnika povezave Javierja Solano prosila, naj obišče Organizacijo islamske konference v Džedi v Savdski Arabiji ter skuša v pogovorih poiskati način za zmanjšanje napetosti .

Generalni sekretar ZN Kofi Anan, generalni sekretar Organizacije islamske konference (OIC) Ekmeledin Ihsanoglu in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana pa so izdali skupno izjavo, v kateri so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi posledic objave žaljivih karikatur preroka v evropskih časnikih.

Trojica je izrazila polno podporo svobodi govora, obenem pa tudi razumevanje za globoko bolečino muslimanskega sveta zaradi teh karikatur. Po njihovem mnenju svoboda tiska nosi s sabo tudi odgovornost in bi morala spoštovati verska prepričanja vseh. Podpisniki so prepričani, da tesnobo muslimanskega sveta delijo vsi posamezniki in skupnosti, ki priznavajo občutljivost globokih verskih prepričanj. Vendar pa obenem menijo, da so zadnja nasilna dejanja presegla meje miroljubnih protestov. Še posebej ostro obsojajo obžalovanja vredne napade na diplomatske misije v Damasku, Bejrutu in drugje.

Protestnike v Sarajevu je zanimalo, ali svoboda govora pomeni pravico do preklinjanja in žaljenja
Protestnike v Sarajevu je zanimalo, ali svoboda govora pomeni pravico do preklinjanja in žaljenja FOTO: Reuters

Nepremišljena objava

Karikature Mohameda je pred štirimi meseci kot prvi objavil danski časopis Jyllands Posten, afera pa je izbruhnila prejšnji teden, ko jih je ponatisnila še vrsta drugih evropskih dnevnikov. Danski časnik se je za dejanje opravičil in ob tem zagovarjal svobodo izražanja, vendar nikakor ni uspel pomiriti muslimanov, ki jih ni razburila le upodobitev preroka, kar njihova vera prepoveduje, temveč tudi način, kako je Mohamed upodobljen. Ena od 12 risb prikazuje ustanovitelja islama s turbanom v obliki bombe.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.