Tujina

Protesti Srbov se nadaljujejo

Kosovska Mitrovica/Bruselj/Beograd, 24. 02. 2008 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na severu Kosova kot v številnih mestih po vsej Evropi se še naprej odvijajo protestni shodi Srbov.

Že sedmi dan se je nadaljeval protest v Kosovski Mitrovici, protesti Srbov pa so potekali tudi v Ženevi, Dortmundu, na Dunaju in drugod.

Protest v Zürichu.
Protest v Zürichu. FOTO: Reuters

V Kosovski Mitrovici je protestiralo okoli 1000 ljudi. Med drugim so bili deležni rock koncerta, ki je potekal na odru, okrašenim s posterjem ruskega predsednika Vladimira Putina in napisom "Rusija, pomagaj!" Moskva namreč ostro nasprotuje kosovski neodvisnosti.

Današnji protest v Kosovski Mitrovici na severu Kosova je sicer potekal mirno in je bil tudi najmanjši v primerjavi z ostalimi protesti, ki so v tem mestu potekali vsak dan od razglasitve neodvisnosti Kosova.

Poleg tega mirni protesti danes potekajo tudi v številnih mestih po vsej Evropi in drugod, med drugim v Atenah, v Salzburgu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Marseilleu, Köbenhavnu, Melbournu, Londonu, Hamburgu, Pragi, Bruslju, Ženevi in na Dunaju. V slednjem se je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug zbralo okoli 8000 protestnikov. Nekateri izmed njih so se spopadli s policijo, ki je nekaj protestnikov aretirala. Pozno popoldne pa so razmere že bile pod nadzorom.

Srbski in albanski otroci odraščajo v napetih razmerah, kar najverjetneje potrjuje tudi incident v Rabovcu.
Srbski in albanski otroci odraščajo v napetih razmerah, kar najverjetneje potrjuje tudi incident v Rabovcu. FOTO: Reuters

Zbudi se Evropa, vsaka država ima svoje Kosovo - pa so opozorili Srbi v Bruslju na protestih proti neodvisnosti Kosova. Z neodvisnostjo Kosova so se odprla vrata za separatizem po vsej Evropi, so posvarili in to opozorilo podkrepili s transparenti: Danes Kosovo, jutri Bruselj?

V Ženevi danes zbralo več tisoč ljudi, ki so prišli iz različnih delov Švice ter med drugim vzklikali "Kosovo je Srbija" in "Hvala Vladimir". Pred poslopjem nizozemskega parlamenta v Haagu pa je protestiralo okoli 300 ljudi, večinoma Srbov, navaja Tanjug.

V kosovski prestolnici Prištini se je danes nekaj radovednežev zbralo ob skulpturi, pri kateri gre v bistvu za napis "novorojeni", izpisan z ogromnimi rumenimi črkami, ki so popisane z grafiti.

"Ta pomemben dan proslavljamo z zgodovinsko odgovornostjo in zelo zadovoljujočim rezultatom, ki prinaša ogromno podporo vsega sveta neodvisnosti Kosova," je ob obisku groba nekdanjega kosovskega predsednika Ibrahima Rugove povedal kosovski premier Hashim Thaqi.

Protest v Ljubljani prestavljen

Zveza srbskih društev Slovenije pa je za danes napovedan shod proti neodvisnosti Kosova v Ljubljani prestavila na prihodnjo nedeljo, 2. marca. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik društva Branko Matijević, so se za to odločili v znak spoštovanja ob smrti nekdanjega slovenskega predsednika in premiera Janeza Drnovška.

Kljub odpovedi protesto v Ljubljani so policisti povsem zaprli območje ambasad.
Kljub odpovedi protesto v Ljubljani so policisti povsem zaprli območje ambasad. FOTO: Dare Čekeliš

Kljub odpovedi srbskih protestov v Ljubljani so policisti povsem zaprli območje ambasad. Bili so tudi v okolici pravoslavne cerkve, kjer pa se je zbralo le nekaj deset ljudi. Še več dodatnih policijskih enot je bilo po bližnjih parkih in parkiriščih, celoten dogodek pa so policisti snemali s kamero iz civilnega vozila. V objektiv so lahko ujeli le nekaj vernikov, ki so se zbrali po maši in nekaj razgretih mladeničev, ki pa so se kmalu razkropili po mestu.

Otroci - žrtve nestabilnih razmer

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug naj bi skupina albanskih otrok s kamenjem obmetavala osemletno srbsko deklico iz Rabovca. Tiskovni predstavnik kosovske policije je dogodek potrdil in dejal, da preiskava poteka. Deklica je utrpela lažje poškodbe glave.

Kosovo
Kosovo FOTO: Reuters

Oče deklice je zelo zaskrbljen, saj pravi, da se podobni primeri vrstijo. "Danes so napadli mojega otroka, jutri bo na vrsti nekdo drug," je povedal in dodal, da otroci s strahom hodijo v šolo in na igrišče.

V Rabovcu, ki je povečini naseljen z albanskim prebivalstvom, živi približno 40 srbskih družin. Kosovski premier Hashim Thaqi je nedavno, po obisku Rabovca, mesto označil kot zgleden primer multietničnega sožitja na Kosovu.



SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mir.svoboda
08. 03. 2008 19.43
Nekaj res ne razumem. Kakšne zveze ima zdaj Slovenija (beri Piranski zaliv) in Kosovo-Srbija. Moj Bog, zakaj nebi imeli Albanci ali Kosovari svojo državo kot imamo Slovenci Slovenijo, Srbijanci Srbijo,....itd??? Zakaj taka zloba? Okrog morja in zaliva se je pa itak brezveze pogovarjat, saj nikoli ne veš kaj je in kaj ni prov. Omenim pa lahko še, da so kakršnokoli protesti proti Kosovu itd brezvezni, priznani so in tu ni kaj. In iskreno,....hvala Bogu, ker imajo svojo državo, želim jim vso srečo. Lep pozdrav!
risk07
02. 03. 2008 22.31
"thuglife836" v piranskem zalivu ne žvijo hrvati tak da ne mors tega primerjat s kosovom! pa sej ko bo sla hrvaska v EU tak ne bo mej pa bo vse OK
kinggg333
02. 03. 2008 22.13
manjakranjc zakaj ti sploh pišeš komentarje, itak nobenga ne briga kaj tko glupa ženska misl sploh. lp
manjakranjc@hotmail.com
02. 03. 2008 19.49
Čer, Lepo bi bilo, če bi tekel strpen in razumen dialog sicer pa; gre za strokrat premleto tematiko; že večkrat rečeno, da sedaj ni več povratka. Kosovo in Srbija sta na novi poti; mislim da bo tako Srbom kot Kosovcem lažje in ne bosta ena in druga samo alibi za neuspehe, kot je bilo to v preteklsoti. Pozdrav M.K
srbov je več v diaspori kot pa v matični državi...
DavidK
02. 03. 2008 19.20
Srbi naj se malo zacnejo ukvarjati z duhovnostjo, pa bo ... ;P
thuglife836@hotmail.com
02. 03. 2008 19.18
SRBE NEBO NOBEN DELIL SRBI SO ZIVELI CEZ STOLETJA IN SE BORILI PROTI OKUPATORJEM NOBENA ZIVA SILA JIH NI MOGLA RAZDELITI...CELO TURKI JIH NISO KI SO VLADALI 500LET V SRBIJI...AJA KAR SE TICE IZGUBLJENIH BITK...TUDI IZGUBLJENE BITKE SO JUNASKE...NAPRIMER SREDNJEVESKI BOJ NA KOSOVEM POLJU.KO SO VSI SRBI DALI SVOJO GLAVO ZA SVOJ NAROD IN POTEM IZGUBILI BITKO..TO SO BILE ZELO KRUTE KRVAVE BITKE TEMU SE RECE...PATRIOTIZEM..
thuglife836@hotmail.com
02. 03. 2008 19.12
NO CE PODPIRATE RAZGLASITEV KOSOVSKE NEODVISNOSTI IN CE PODPIRATE ODVZEM SRPSKE POKRAJNE LASTNINE....ZAKAJ STE POTEM TAKO ZASKRBLJENI ZARADI ODVZEMA SLOVENSKEGA ZEMLJISCA OB REKI DRAGONJI IN ODVZEM PIRANSKEGA ZALIVA.NO TO PA JE Ze DRUGO KO SE GRE ZA VAS TERITORIJ PA VSI SKACETE...
Đorđe Božović Giška
02. 03. 2008 17.04
Ta PARADA je idijot k ga še nisem srečal tem forumu!! Poslušaj...Znano je, da je za časa Jugoslavije ves denar odtekal v Beograd, ker je bil konc koncev glavno mesto. Tebe pa boli dejstvo, da na območju bivše SFRJ praktično ni ničesar več.. pa hvala bogu da ni! Slovenci tebi dajemo kruh, streho nad glavo, itd. Očitno imaš enake pravice kot MI, ki smo tukaj rojeni....no vidiš, tega v času osamosvajanja, oz. ko si hotel v bivši SFRJ kej povedat na glas, si dobil ''po pički, ker si Janez in ne smeš kej dost po svoje razmišljat''.. Danes, je pa lahko sram TEBE, ker si zapustil svojo tako preljubo domovino in migriral v Slovenijo. Si begunec, nimaš svoje države, za nas si čefur, za une dol pa Janezekl;) Pa KDO je gradil, TI? Proračun je bil skupen v SFRJ, če še ne veš... Pa da ne bi o kriminalu, kdo krade itd itd... Lhako si samo TIHO in modro molčiš... Lahko pa primeš za lopato in kupiš karto za vlak in greš gradit mal svojo... Tuki se vidi kdo si, na kašen način razmišljaš. Lahko si pameten na forumu smo tok ti lahko rečem ker nima smisla da komentiram tvojega komentarja!!!!!
ecoliqua
02. 03. 2008 16.36
Folk vi pa ste podn od podna, dunajski hlapčki, turški sužnji , slaščičarji in nevem kaj vse je možno brati na teh forumih.......
fmunih@email.si
02. 03. 2008 16.27
KDOR JE V NATU, PLEŠE POD TAKTIRKO AMERIKE, TO BI MORALI SLOVENSKI SRBI VEDETI!
kva pa to
02. 03. 2008 13.30
prada.. pošten slovenski narod? hehehehe :) to bo to
The Bloody Alboz
26. 02. 2008 23.00
@Srboslav-Destabilizacije Regije!? Mislim da sem tega nekje že razložil Delitev Kosova bi sprožilo etnične gibanje za združitev narodov. Kosova ni bila osamosvojena zaradi etnične zadeve bolj zaradi genocida in vojni zločini. Ravno zaradi tega ker hočemo delit narode po etničnosti se te vojne ponovijo mislim da je skrajni čas da živimo skupaj brez predsodkov (kar se zdi nemogoče) Če delimo še naprej potem konflikte so neizogibne ker obstajajo še druge regije ki so "narodo mešane" Kosova je suis generis-Ponavljam že tretjič!
12309
26. 02. 2008 22.53
Ima kdo tehten argument ki bi negiral tezo da je delitev Kosova idealna resitev problema?
doki007@email.si
26. 02. 2008 16.08
spet so mi skenslal resnico ,...kaj čmo ,....! -ampak jst enostavno ne razumem srbskega jezika ,....raje mam angleški ker ga zelo dobro zastopim ,...! ------srbščina je jezik ljudi ki šele prihajajo v civilizacijo ,......!
vinadap
26. 02. 2008 11.31
Kaj se je dogajalo od leta 91 dalje v republikah bivše Jugoslavije vemo vsi,kakšne morije so se delale,pokoli,taborišča itd. In to so delali potomci in potomke slavnih partizanov,ki so " osvobodile Slovenijo in Trst." Dajte no,življenje gre naprej,ali se bomo kregali in sovražili iz roda v rod.
budda
26. 02. 2008 11.23
doki007 ti kot čistokrvni slovenec pa ravno ne poznaš slovnice, da od književnosti ne govorim. to je razumljivo za 13 letnika, ampak ni potrebno širiti sovraštva, ki je več kot očitno doma naučen. ko boš spesnil nek inteligenten komentar, potem se bomo pa pogovarjali. PS: vpraš učitelco za pomoč, ti bo prav prišla veš, ja buci buci bu...
doki007@email.si
26. 02. 2008 10.58
batobato1,........vidm da ti kot neki srbski izrodek samo govoriš ,...namesto da bi šel branit svojo srbijo ,...oziroma jug ,....!!! ---gojiš jezik ki ni vreden da ga poslušamo nekateri ,..... srbi pa tako tako še dolgo ne bodo pršl iz revščine kakršna je ta trenutek ,.....!!! ------zelo ste slaba vojska tut šiptarji vam bodo vzel del vaše lažne zemlje ,....!!!
predaI
26. 02. 2008 00.28
Pri nas so se vsaj vojak proti vojaku boril, ne pa vi, ki ste navadne civile klal! Lahko je biti proti neoborozenemu zmagovalec... sam js se ne bi s tem hvalil! Sam res, ce si/ste ze taki borci, se pojdite dol borit ali pa dol delat za blagor vasega naroda, ne pa tule sranje delat pa socialo vlect. Ajd
thuglife836@hotmail.com
26. 02. 2008 00.11
pa ovi slovenci misle da su spartanci hehe...imali su samo 3dana ratnoga stanja...pa misle da su neki ratnici..za takve i nije oruzje ...