Tujina

Protesti proti vojni v Iraku

New York, 27. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po svetu so se vrstile demonstracije proti morebitnemu ameriškemu posredovanju v Iraku. Največ ljudi, kar petdeset tisoč, se je zbralo v Washingtonu, v Evropi pa so največje demonstracije pripravili v Berlinu.

V središču Washingtona naj bi se zbralo najmanj 50.000 protesnikov
V središču Washingtona naj bi se zbralo najmanj 50.000 protesnikov FOTO: Reuters

Na čelo demonstracij v Washingtonu sta se postavila temnopolta voditelja Jesse Jackson in Al Sharpton, ki sta pozivala ljudi, naj se 5. novembra udeležijo kongresnih volitev in spremenijo režim doma. Washingtonski protestniki so se zbrali pri spomeniku padlim v vietnamski vojni, nato pa se pod Jacksonovim vodstvom odpravili demonstrirat pred Belo hišo. Kot je že postala navada, so protestniki nosili številne transparente proti Bushu, podpredsedniku Dicku Cheneyju in korporacijskemu pohlepu, ki naj bi stal za pripravami na vojno proti Iraku.

"Odvrzite Busha, ne bomb", "Bush je rasist", "Bush izvaja genocid", "Bush je idiot", so se glasili napisi nasprotnikov vojne.

Filmska igralka Susan Sarandon je Busha obtožila, da je izrabil vojno proti terorizmu za razpihovanje strahov za doseganje lastnih ciljev, s čimer predvsem omogoča bogatim, da postanejo še bogatejši. Terorizma se po njenih besedah ne da premagati z nasiljem. Al Sharpton, ki se poigrava z mislijo, da bi kdaj morda kandidiral za predsednika ZDA, pa je Bushu sporočil, da bi moral biti doma in videti prave domoljube, ki so proti vojni zaradi interesov bogatih poslovnežev, ki so Busha spravili v Belo hišo. Policija se je v Washingtonu tokrat vzdržala nasilja in množičnih aretacij, mirne demonstracije pa je spremljalo le okrog 600 policistov.

Mirne demonstracije v ZDA je spremljalo okoli 600 policistov
Mirne demonstracije v ZDA je spremljalo okoli 600 policistov FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je bil medtem na varnem v Mehiki, kjer se udeležuje vrha držav APEC.

Protesti so hkrati potekali tudi po drugih ameriških mestih, med drugim v San Franciscu in Denverju, pa tudi drugod po svetu, v Berlinu, Amsterdamu, Madridu, Tokiu, Ciudad de Mexicu in San Juanu.

SORODNI ČLANKI