Tujina

Protesti proti predlogom EU

Praga/Bratislava, 04. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več tisoč čeških kmetov je v Pragi protestiralo proti finančni ponudbi Evropske unije in zahtevalo povečanje kmetijskih subvencij po vstopu Češke v povezavo.

Kmetje z vseh delov Češke so se zbrali pred kmetijskim ministrstvom nedaleč od središča mesta, na poslopje pa so metali jajca, paradižnike, sadje in druge predmete. Pri tem je bilo razbitih tudi več oken.

Kmetje so ogorčeni nad neenakopravnim položajem
Kmetje so ogorčeni nad neenakopravnim položajem FOTO: Reuters

Češki kmetje nasprotujejo finančni ponudbi EU, po kateri bodo prihodnje članice le postopoma deležne polnih finančnih ugodnosti skupne evropske kmetijske politike. Svoje zahteve po enaki obravnavi čeških kmetov z evropskimi so pokazali s številnimi transparenti.

Vodja kmetov Vaclav Hlavaček je od EU že pred dnevi, ko je napovedal protest, zahteval, naj unija že od vstopa Češke v povezavo - ta je predviden leta 2004 - kmetom izplača neposredna plačila pod enakimi pogoji, ki veljajo za njihove kolege v članicah unije.

Kot je znano, EU predlaga postopno uvajanje novink v sistem neposrednih plačil v kmetijstvu - v prvem letu članstva naj bi te prejele 25 odstotkov ravni plačil v sedanjih članicah, delež pa naj bi se na 100 odstotkov povzpel postopoma v desetih letih, torej leta 2013.

Češki minister za kmetijstvo Jaroslav Palas je sicer napovedal, da bo zahteval povišanje deleža v prvem letu članstva s 25 na 30 odstotkov in skrajšanje prehodnega obdobja za polno vključitev kmetov iz novih članic v sistem neposrednih plačil z desetih na osem let.

Demonstracije tudi v Bratislavi

Okoli tristo slovaških kmetov in zaposlenih v prehrambeni industriji pa je demonstriralo na ulicah Bratislave. Demonstranti se ne strinjajo s stališčem EU, po katerem bodo kmetje iz prihodnjih članic le postopoma uvajani v polne finančne ugodnosti skupne evropske kmetijske politike, motijo jih tudi po njihovem prenizke ponujene mlečne kvote.