Tujina

Protesti proti Mugabeju

Pariz, 19. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skupina borcev za človekove pravice je pred francoskim ministrstvom za pravosodje protestirala proti zimbabvejskemu predsedniku Robertu Mugabeju, ki se v Parizu udeležuje francosko-afriškega vrha.

Demonstracije proti zimbabvejskemu predsedniku Mugabeju
Demonstracije proti zimbabvejskemu predsedniku Mugabeju FOTO: Reuters

Francija je s povabilom državnika, ki se zaradi kršenja človekovih pravic sooča s strogimi sankcijami Evropske unije, izzvala diplomatski spor z Veliko Britanijo. Francoski potezi nasprotuje tudi večina drugih evropskih držav.

Borec za pravice homoseksualcev Peter Tatchell je francosko tožilstvo pozval, naj izda nalog za aretacijo Mugabeja, za katerega velja prepoved potovanje v države Evropske unije. Francija pa je zaradi francosko-afriškega vrha Mugabeju le dovolila vstop v državo, kar je razburilo tudi mednarodne kroge. Pred francoskim ministrstvom za sodstvo je proti Mugabeju demonstriralo okoli 30 aktivistov za človekove pravice, ki so zahtevali aretacijo zimbabvejskega predsednika.

Dovoljenje zaradi zahtev afriških držav

Francoska vlada je pojasnila, da je vstop Mugabeju dovolila zaradi drugih afriških držav, ki so grozile, da se ne bodo udeležile vrha, če se vrha ne bi smel udeležiti tudi njihov zimbabvejski kolega. Poleg tega vidi Pariz ob obisku Mugabeja tudi možnost, da se z njim pogovorijo o razmerah v Zimbabveju, kjer prebivalcem trenutno grozi lakota.