Tujina

Protesti proti Mugabeju zasenčili vrh

Pariz, 20. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/G.Z.
Komentarji
0

Francosko-afriški vrh v Parizu poteka v znamenju protestov proti udeležbi kontroverznega zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja. Francija mu je namreč omogočila udeležbo na vrhu, čeprav je zaradi kršenja človekovih pravic deležen sankcij EU.

V ostrih varnostnih razmerah se je v Parizu začel francosko-afriški vrh, na katerem sodeluje več kot 45 premierov in predsednikov držav, ki imajo tesnejše odnose s Francijo. Konferenco, kjer je osrednja tema predvsem Irak in kriza v Slonokoščeni obali, sta odprla francoski predsednik Jacques Chirac in generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan.

Mugabejev obisk je poleg protestov sprožil tudi diplomatski spor med Londonom in Parizom (Foto: Reuters)
Mugabejev obisk je poleg protestov sprožil tudi diplomatski spor med Londonom in Parizom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Mugabe kljub protestom na vrhu

Predvsem je sporna udeležba zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja, proti kateremu so ob prihodu v Pariz protestirali že včeraj. Mugabe je zaradi kršenja človekovih pravic deležen sankcij Evropske unije, Francija pa se je odločila, da bo tokrat naredila izjemo ter Mugabeju in ostalim predstavnikom zimbabvejskih oblasti omogočila udeležbo na konferenci. Pariz je obenem podprl tudi obnovitev sankcij proti zimbabvejskemu predsedniku, njegovi ženi in ostalim vladnim uradnikom.

Ne glede na to, je francoska odločitev, da Mugabeju omogoči udeležbo na vrhu, sprožila bes ostalih evropskih držav – predvsem Velike Britanije, nekdanje kolonizatorke Zimbabveja, ter ZDA. Francoske oblasti trdijo, da so ostale afriške države zagrozile, da bodo bojkotirale vrh, če tam ne bo tudi zimbabvejskega predsednika, hkrati pa v Parizu trdijo, da je prav vrh priložnost za začetek konstruktivnega dialoga z Mugabejem o situaciji v njegovi državi.

Vrha pa se ne bo udeležil Laurent Gbagbo, predsednik Slonokoščene obale, kjer od septembra divja državljanska vojna. Francija je sicer v Slonokoščeno obalo doslej poslala okoli 3 tisoč vojakov zaradi varnosti svojih državljanov v tej svoji nekdanji koloniji.

Voditelji afriških držav za "alternativo vojni"

Predsedniki in premieri afriških so razpravljali tudi o vprašanju Iraka in se izrekli za "alternativo vojni" ter nadaljevanje inšpekcij ZN. Kot so poudarili v danes sprejeti skupni izjavi, je razorožitev Iraka "skupen cilj mednarodne skupnosti," Bagdad pa mora "aktivno in brezpogojno" sodelovati z ZN. Resolucija ZN 1441 po njihovem mnenju še ni popolnoma izčrpana, zato je treba nadaljevati z okrepljenimi inšpekcijami.

Izjavo so podpisali predstavniki 52 afriških držav in Francije. Srečanje, ki se bo končalo predvidoma v petek dopoldne, je posvečeno novemu sodelovanju med Francijo in Afriko, razpravljali pa so tudi o morebitni vojni v Iraku in krizi v Slonokoščeni obali.

SORODNI ČLANKI