Tujina

Protesti proti Bushu

Sydney, 04. 09. 2007 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush je po nenapovedanem obisku v Iraku dopotoval v Avstralijo.

Ameriški predsednik George Bush se bo v soboto udeležil vrha Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (Apec), že v sredo pa se bo sestal s tesnim zaveznikom, avstralskim premierom Johnom Howardom. Busha so v Sydneyju, katerega središče so zaradi prihoda visokega gosta popolnoma zaprli, pričakali protestniki.

Vrha se bodo udeležili še kitajski predsednik Hu Jintao, ruski predsednik Vladimir Putin in japonski premier Šinzo Abe.
Vrha se bodo udeležili še kitajski predsednik Hu Jintao, ruski predsednik Vladimir Putin in japonski premier Šinzo Abe. FOTO: Reuters

Avstralske oblasti so središče Sydneyja danes zaprle s pet kilometrov dolgo verigo. Za njo so se danes zbrali demonstranti, ki so protestirali proti Bushevi politiki v Iraku in na Bližnjem vzhodu. Med drugim so skandirali protivojna gesla, kot je: "Izrael, ZDA - koliko otrok ste ubili danes?" Za soboto, prvi dan vrha Apec, pa načrtujejo proteste z več kot 15.000 udeleženci.

Bush je v Sydney danes dopotoval kor prvi voditelj 21-članskega Apeca. Vrha se bodo udeležili še kitajski predsednik Hu Jintao, ruski predsednik Vladimir Putin in japonski premier Šinzo Abe. Na vrhu naj bi poleg gospodarskih tem razpravljali tudi o politiki do podnebnih sprememb.

Ameriški predsednik se bo v sredo pogovarjal z avstralskim premierom Howardom, ki je eden njegovih najtesnejših zaveznikov pri politiki do Iraka.

Howard je poudaril, da Avstralija ne bo zmanjšala svojega kontingenta v Iraku.
Howard je poudaril, da Avstralija ne bo zmanjšala svojega kontingenta v Iraku. FOTO: Reuters

Howard je danes pred novinarji poudaril, da Avstralija ne bo zmanjšala svojega kontingenta v Iraku, ki šteje 1500 vojakov, tudi če bo Washington zmanjšal število svojih vojakov. V Avstraliji bodo sicer letos potekale parlamentarne volitve, na katerih Howardu ne kaže najbolje.

V četrtek se bo Bush sestal tudi z vodjo avstralske opozicije Kevinom Ruddom, ki je napovedal, da bo do sredine leta 2008 umaknil avstralske sile iz Iraka, če bo izvoljen na položaj premiera. "Opozoril ga bom, da bi lahko umik iz Iraka pred opravljeno nalogo opogumil sovražnika," je minuli teden povedal Bush.

Sicer pa se bo ameriški predsednik, ki bo vrh Apeca zaradi težko pričakovanega poročila o razmerah v Iraku zapustil že v soboto, ob robu vrhunskega srečanja sestal še z voditelji Japonske, Južne Koreje in Rusije.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revolucionar
05. 09. 2007 08.40
...Sculls&Bones...
mit.ya@email.si
05. 09. 2007 02.24
@ haze: Don't mind the men behind the curtain. ;)
haze
04. 09. 2007 23.48
ena beseda: zeitgeist
M.U.K.
04. 09. 2007 21.08
Ne. Želeli so državo demokratizirat.
ninja.subversion
04. 09. 2007 19.45
"Opozoril ga bom, da bi lahko umik iz Iraka pred opravljeno nalogo opogumil sovražnika," je minuli teden povedal Bush. kaj pa je cilj ameriskih interesov v iraku? nafta? zmotne so zgodbe o tem da se gre pri zasedbi za crno zlato, le to je le postranski dobicek te vojne, saj veste kako je z americani, the show must go on ^^ zase lahko trdim da z zaskrbljenostjo spremljam ameriski vojaski skorenj in pogled v prihodnost bi lahko bil katastrofalen... vceraj vietnam, danes irak, kaj pa jutri?