Tujina

Protesti proti Bushu v ZDA

New York, 07. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko ameriški kongresniki nadaljujejo pogovore glede prihajajočega napada na Irak, so bili v nedeljo v več kot 20 večjih mestih organizirani protivojni shodi. Največ ljudi, kakih 20 tisoč, se je zbralo v New Yorku, kjer so recitirali besedilo "zaobljube odporu" - poziva k uporu proti krivicam, ki jih izvaja tamkajšnja vlada.

Mirovniki so se poigrali z znamenitim izrekom "os zla"
Mirovniki so se poigrali z znamenitim izrekom "os zla" FOTO: Reuters

Protesti pod geslom "Ne v našem imenu" v New Yorku in ostalih ameriških mestih so bili mirni, vendar glasni in na trenutke polni ogorčenja nad administracijo, ki jih sili v vojno proti Iraku. Predsednik ZDA George Bush je bil s svojimi najožjimi sodelavci glavna tarča posmeha in jeze udeležencev, ki so nosili transparente z napisi kot: "Vržimo Busha, ne bombe", "Ne bomo umirali za nafto", "Bush je vojni hujskač" in podobnimi. S pridom se je izkoriščala tudi Busheva označba "sile osi zla", le da so bila v tem primeru namesto Irana, Iraka in Severne Koreje našteta imena Busha, podpredsednika Dicka Cheneyja in pravosodnega ministra Johna Ashcrofta.

Zaobljuba uporu proti Zaobljubi zvestobe

Medtem ko na razumevanje republikanskih politikov mirovniki ne računajo, pa so jih razočarali predvsem demokrati, ki se ne upirajo Bushevim vojnim pozivom. Neodločnost demokratov pa s pridom izkorišča Zelena stranka.

Zaobljuba odporu je simbolična protiutež "Zaobljubi zvestobe", ki se je morajo ameriški otroci po 11. septembru 2001 pospešeno učiti in z njo izražati zvestobo domovini. Protestniki trdijo, da vlada ne bo vodila večnih vojn v njihovem imenu, bombardirala civilistov, pobijala otrok, odvzemala svoboščin, opredeljevala tujih narodov kot zlobnih, ter da si bodo prizadevali za oblikovanje drugačnega sveta. Poleg nasprotovanja vojni so udeleženci zborovanja v Centralnem parku glasno zahtevali medijsko svobodo, saj so glavni mediji v rokah velikih korporacij.

Bush naj bi skušal z zunanjim sovražnikom odvrniti pozornost od težav doma
Bush naj bi skušal z zunanjim sovražnikom odvrniti pozornost od težav doma FOTO: Reuters

Protesti so bili pripravljeni na prvo obletnico začetka ameriškega bombardiranja Afganistana. Protestnikom v New Yorku je med drugim spregovorila demokratska kongresnica iz Atlante Cynthia McKinney, ki pa bo v kongresu samo še do januarja prihodnje leto, saj ji ni uspelo pridobiti nove nominacije. Postala je preveč radikalna, ker je javno izrazila sum, da je imela Bela hiša informacije o pripravah na teroristični napad 11. septembra in ker je zagovarjala pravično rešitev spora med Izraelom in Palestinci

Znani filmski igralec Martin Sheen pa je obudil spomin na predsednika Johna F. Kennedyja, ki je, kot je dejal, za razliko od sedanje administracije, pred 40 leti v času kubanske krize, uporabil razum in ne sile. Govorniki v New Yorku so poudarjali, da se newyorška senatorja Hillary Clinton in Charles Schumer še nista izjasnila, ali sta za vojno ali proti njej, in ju pozivali, naj se čimprej odločita.

Tudi znani igralec Martin Sheen je nastopil pred množico
Tudi znani igralec Martin Sheen je nastopil pred množico FOTO: Reuters

Čeprav je bilo nasprotovanje vojni osrednja tema zborovanja v Centralnem parku, pa so bile izražene tudi zahteve po koncu policijskega nasilja, osvoboditvi "političnih" zapornikov in legalizaciji mehkih drog. Na enem izmed letakov so bila našteta svetovna mesta, kjer bodo 3. maja leta 2003 hkrati potekali pohodi za legalizacijo, in med njimi je tudi Ljubljana.

Shodi so bili tudi v drugih ameriških mestih

Mirovniki so se zbrali tudi v drugih ameriških mestih
Mirovniki so se zbrali tudi v drugih ameriških mestih FOTO: Reuters

V Portlandu v zvezni državi Oregon se je zbralo okrog 5.000 ljudi, več tisoč se jih je zbralo tudi v San Franciscu in Los Angelesu, protesti pa so potekali tudi v Teksasu in New Hampshireu, kjer se je v nedeljo ustavil Bush in obiskal republikanskega kandidata na senatnih volitvah Johna Sununuja. Število udeležencev protestov kaže, da nezadovoljstvo s pripravami na vojno počasi narašča, kar napoveduje precejšnjo udeležbo na osrednjih protivojnih demonstracijah, ki so napovedane za soboto, 26. oktobra, v Washingtonu.