Tujina

Protesti ob zasedanju IMF-a in WB

Washington, 28. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnje zasedanje IMF-a in Svetovne banke je zaradi protestov krajše kot običajno. Že petkov uvodni dan srečanj se je v skladu z napovedmi začel s protesti, ki pa jih je 3200 policistov brez težav obvladalo. Aretiranih je bilo okrog 600 ljudi.

Aretiranih je bilo okoli 600 oseb
Aretiranih je bilo okoli 600 oseb FOTO: Reuters

Protesti se nadaljujejo tudi danes, ko je na ulicah Washingtona okrog 20.000 ljudi. Policija je sicer že popolnoma obkolila sedeža Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke (WB), dodatne enote pa so v stalni pripravljenosti.

Skupine protestnikov, združene v organizacijo Usmeritev proti kapitalizmu, so že v petek skušale opozoriti na izkoriščevalski značaj globalizacije. Demonstracije potekajo tudi proti ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu in pripravam na vojno proti Iraku. Šef washingtonske policije Charles Ramsey je zavrnil obtožbe, da je bila policija preveč groba. Aretirane protestnike so vklenjene v plastične lisice z avtobusi odpeljali do policijske akademije, kjer so jih popisali in po plačilu 50 dolarjev kazni izpustili. FBI je že v sredo opozarjal, da nameravajo računalniški hackerji onemogočiti dostop do spletnih strani IMF in WB, vendar se to doslej še ni zgodilo.

Po mnenju protestnikov pri izkoriščanju revnih držav izdatno pomagata tudi IMF in WB, ki sta podrejeni volji najbogatejših držav v skupini G5 (ZDA, Nemčija, Japonska, Velika Britanija in Francija), saj imajo te države posebne pravice pri odločanju, ker največ plačujejo v sklada obeh ustanov.

V MGP tudi nasprotujejo škodljivim politikam do okolja, saj predvsem WB financira veliko projektov, ki povzročajo škodo okolju.

Krovna organizacija Mobilizacija za globalno pravičnost (MGP) je napovedala, da bodo pred sedežema obeh mednarodnih organizacij blokirali dostop. Poznavalci menijo, da bo - sodeč po ukrepih policije, ki vse od protestov proti Svetovni trgovinski organizaciji v Seattlu leta 1999 večjih protestov ne dopušča, - tudi tokrat ostalo le pri napovedih.

Predstavnica MGP Antonia Juhasz je že razložila, da zahtevajo predvsem preglednost dela tako IMF kot WB, zahtevajo večjo demokratičnost postopkov odločanja ter nasprotujejo škodljivim politikam zategovanja pasu v revnih državah, ki jih prebivalci bogatih ne bi nikoli sprejeli.

SORODNI ČLANKI