Tujina

Protest Zahodnih držav

Beograd/Sarajevo, 31. 10. 2007 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi nedavnih izjav srbskih visokih predstavnikov, so Zahodne države v torek protestirale pri srbskih oblasteh.

Velika Britanija, Nemčija, ZDA, Francija in Italija so v torek protestirale pri srbskih oblasteh zaradi nedavnih izjav srbskih visokih predstavnikov glede ukrepov visokega mednarodnega predstavnika v BiH Miroslava Lajčaka. V demarši, ki so jo izročili srbskemu zunanjemu ministru Vuku Jeremiću, so države protestirale zaradi izjav, v katerih so srbski predstavniki enačili problem odnosov v BiH z vprašanjem prihodnjega statusa Kosova.

Odposlanec ZN za Kosovo
Odposlanec ZN za Kosovo FOTO: Reuters

Kot so še sporočili s srbskega zunanjega ministrstva, so Jeremiću demaršo v Beogradu izročili britanski veleposlanik v Beogradu Stephen Wordsworth ter predstavniki veleposlaništev omenjenih držav.

Sporne izjave

Srbski premier Vojislav Koštunica je minuli četrtek dejal, da je cilj ukrepov Lajčaka, ki je spremenil poslovnik sveta ministrov BiH, in načrta posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova ukinitev Republike srbske in razglasitev enostranske neodvisnosti Kosova. Koštunica je v sporočilu za javnost namreč zapisal, da "je cilj Lajčakovih ukrepov spodkopati resolucijo 1244 Varnostnega sveta ZN o Kosovu in Daytonski mirovni sporazum, oziroma to, da pride do enostranske razglasitve Kosova in ukinitve Republike srbske". Ob tem je premieru Republike srbske Miloradu Dodiku izrazil vso podporo Srbije.

Lajčak, ki je tudi posebni odposlanec EU v BiH, je s ciljem izboljšanja delovanja inštitucij v državi 19. oktobra spremenil pravila za sprejemanje odločitev v svetu ministrov, parlamentu BiH pa odredil uvedbo podobnih sprememb do 1. decembra. Za sprejemanje odločitve v svetu ministrov tako sedaj ni več potrebna navzočnost vseh ministrov, kar je hromilo proces odločanja.

Grožnja z bojkotom

To so v Republiki srbski ocenili kot možnost preglasovanja srbskih predstavnikov, Dodik pa je zaradi tega zagrozil z bojkotom predstavnikov Republike srbske v državnih inštitucijah. O tem naj bi se sicer v Banja Luki odločili po sestanku Sveta za uresničevanja miru v BiH (PIC), ki se je danes končalo v Sarajevu.

PIC je na sestanku podprl ukrepe Lajčaka in ocenil, da so v skladu z Daytonskim sporazumom in nujni za pospešitev reform v državi. Voditelje Republike srbske pa je pozval k sprejemu njegovih odločitev in uresničevanju obvez. Samo Rusija je imela drugačno mnenje in je zapisala, da bi bilo bolj produktivno, če bi Lajčak ukrepe sprejel v bolj stabilnem okolju. Svet za uresničevanje miru je sicer mednarodno telo s 55 člani, državami in organizacijami, ki nadzirajo uresničevanje Daytonskega mirovnega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH.

Jeremić je sicer na omenjenem torkovem srečanju z diplomatskimi predstavnikom petih držav izrazil "privrženost Srbije spoštovanju Daytonskega sporazuma in vseh njegovih elementov, ki zagotavljajo enakopravnost obeh entitet in vseh treh narodov v BiH". Izpostavil je tudi nujnost "spoštovanja mednarodnega prava glede prihodnjega statusa Kosova" in dodal, da se Srbija zavzema za dosledno spoštovanje načela nespremenljivosti meja v regiji, kjer trenutno pomeni "ohranitev suverenosti in ozemeljske celovitosti najpomembnejši izpit za mednarodno skupnost".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koperclan
02. 11. 2007 15.05
janko ti si prvi slovenec ki sem ga slisau blatit srbe... nevem kaj mas tolko proti nam kj ti je kasne speljau punco al kaj takega? v tebi vidim nek strah drugega razloga ni da bi se tako obnasau. v lajfu pa nism nikoli slisau srba da bi reku kar koli grdega o slovencih in sloveniji med tem ko hrvati in muslimani obvezno neki pripomnijo proti slo. in sm se ze kregau s folkom zaradi tega. zdj ki sm tebe tle vidu kasne ki streljas mi je prau zau... hvala bogu da si v mansini...cim manj takih kot si ti rabimo btw slovenioja ma s srbijo najbolse odnose ce gledamo vse drzave bivse juge..edini srbi ki spostujejo slovenijo in ti njim tako nazaj...
Uroš S.
02. 11. 2007 14.17
Janko-ima ih ko mrava mamicu im bezobraznu
Uroš S.
02. 11. 2007 04.44
Nema naroda, svi slatko spavate ja cu skuvati kaficu, a vi kad se probudite, izvolite
Uroš S.
02. 11. 2007 04.36
Ajd da vidimo dali ovde ima jos koga ko je ranom zorom vredan?
srpko
01. 11. 2007 22.46
janko, še to: ko boš stopil v mestni bus v ljubljani, te bo prevažal srb, ko prideš v klinični center te bo sprejele medicinsk sestra srbkinja ter operiral zdravnik-srb, ko boš navijal za slo nogometno reprezentanco boš navijal tudi za srba ki igra v njej, ko boš urejal obveznosti na občini bo uradnik srb, ko se boš prevažal s taksijem te bo prevažal srb, ... In kaj boš zdaj, ko vse to veš?
srpko
01. 11. 2007 22.13
Jasno, kreten neumni. Ko srečaš srba pejt na drugo stran ceste da se ti kaj ne zgodi.
svaba
01. 11. 2007 22.08
dej ne deli si sramoto model.... mnenje si si ustvaril z branjem forumov.... vse si povedu. adijo ne oglasaj se vec
svaba
01. 11. 2007 16.46
Jaz mislim da tisti ki so ze bili v Srbiji ne govorijo slabo o srbih. O nam govorijo slabo tisti slovenci, ki v Srbiji se niso bili in ki so nasedli antisrbski propagandi. V to skupino spada janko aka mali janez in njemu podobni. Namesto orozja si kupi rajsi vozovnico do Beograda in se osebno prepricaj ali je taksno blatenje srbov upraviceno ali ne.
misicast20@email.si
01. 11. 2007 13.38
"mire" jst sm pa ZA gradnjo đamije v Sloveniji, tako veliko z velikim centrom in islamsko šolo in tako z 50 m velikim minaretom....ker poglej, če Slovenija tok podpira muslimane in Šiptarje proti Srbom pa nej jih k sebi vzamejo če jih majo tok radi, da bojo tud sami vidl kok so oni dobri...sej poleg tega pa ustava Republike Slovenije zagotavlja enakopravnost vseh ver pa še Evropsko pravo, pa konvencija o človekovih pravicah in svoboščinah...pa še velik dokumentov bi se najdl katerih Slovenija je podpisnica
Uroš S.
01. 11. 2007 11.54
auuuu koje sam ja ebene srece ustinuo sam palac na vrata
Uroš S.
01. 11. 2007 11.46
Srpko- divni produkti zapadne demokratije, placite oci moje p.s. lakse malo sa psovkama--fuj zahodna evropa--ima male dece
Uroš S.
01. 11. 2007 11.14
mire- "sem proti gradnji džamije, na evropskih tleh" ima da te rebnu sa 5 godina logora plus 7 godina izgannstva u nekoj sibiriskoj vukojebini p.s. nemo mi se privatises sa arapima ce ti vucem usi
Celzij
01. 11. 2007 10.19
@mire: Spremenil so zato, ker je Evropa tako zahtevala.
srpko
01. 11. 2007 09.34
Zahodna evropa protestira: To so ti isti ki so na srbijo zmetali na tone bomb, povzročili smrt nekaj tisoč ljudi, uničevali srbske tovarne, mostove in gospodarske objekte, povzročili za 50 milijard dolarjev škode - zdaj protestirajo. FUJ ZAHODNA EVROPA, SRBIJO NE DAJ SE!
mire@email.si
01. 11. 2007 07.42
aja btw, sem proti gradnji džamije, na evropskih tleh ker to enostavno ne spada tukaj, nimam nič proti ljudem ki verujejo v islam, vsaj proti tistim teroristom, ampak to je nesprejemljivo, prvo bosna potem pa cela evropa. Aja pa še eno vprašanje za par pametnjakovičev, Zakaj so bosanci spremenili "svojo" zastavo, ki je že stoletja bila ena in ista v tisto rumeno plavo ki spominja na evropsko?
mire@email.si
01. 11. 2007 07.40
ALGEBRA BILMAN, glej je brezveze sploh kaj o tem govorit, ljudi ne briga, sej to je problem, in niti ni problem v muslimanih srbih in hrvatih, problem je v posameznikih v teh državah, ki perejo ljudem možgane in preko medijev, pljuvajo po srbih (po celem narodu), namesto da bi se pljuvalo po politikih ki jih ima zahod. Dobro vemo da so srbi se bojevali od vedno na strani slovencev in hrvatov, že stoletja nazaj proti turkom, v vojni krajini, so vsi nasi ljudje skupaj stali in borili CELOTNO evropo nad prevlado turkov, v 1. in 2. sv. vojni smo bili srbi na strani zaveznikov, z razliko OD fašističnih režimov ki so bili v albaniji in hrvaški! Kolikor jaz vem in cel svet ve, so lih hrvati imeli SS-ovce v svojih vrstah ter albanci ki so pobijal kar jim je pod roke prišlo, pa četudi so bili njihove narodnosti! Žalostno je videti, da posamezniki uničijo ugled celotne države, ljudje v srbiji so tako in tako že zgubljeni in še sami nevejo koga bi volili in kaj bi naredili, MISLIM če je cel svet proti tebi, in te vsi tretirajo kot narod ki izvaja genocide, potem ti še sankcije nabijejo, kako boš ostal normalen? Itak je brezveze govorit ljudem o preteklosti, kako so se Vladike srbije in vladarji bosne vsi sporazumevali na srbskem jeziku, tako kot črnogorci in vsi tej so se imeli za srbe. Problem je da ljudje ne gledajo kaj si za njih prej naredil ampak gledajo kaj se dandanes dogaja, isto je to kot v osebnem življenju, POMAGAŠ 100 kolegom, da pridejo do denarja, potem pa ti še hvala ne rečejo, še manj pa da bi priznali da si jih lih ti dvignil tam kjer so zdaj! Mislim je nekaj narobe z ljudmi, ki tolko blatijo srbe, potem pa se jih po 10 tisoče odpravlja za novo leto v beograd, in nazaj pridejo, polni veselja in radosti, ko izvejo da bi ti dol človek dal zadnji kos kruha ki ga ima, samo da bi bil TI kot gost zadovoljen. Tisti tapravi krivci ki pa so vrgli atomske bombe, zasedajo nelegalno države, tej so pa face. Uglavnem nesmemo gledat na posameznike, ker sem tudi jaz spoznal nekaj arabcev, pa smo postali najboljsi kolegi, čeprav malo preveč govorijo v bogu, so tej tipi evropejsko oblečeni, obnašanje isto, in dobre duše do kraja. Upam da se bo svet zavedal enkrat, da so srbi istih potomcev kot oni, in da se jih ne sme blatit zaradi posameznikov ki so hoteli napolniti svoj žep, še vedno pa mislim oz. vem, da je republika srbska čista, in ni bila pridobljena na nobeden genocid, saj tisti ljudje tam ŽIVIJO od vedno tam, tako kot so živeli srbi v hrvaški preden so jih pregnali.
Uroš S.
01. 11. 2007 06.47
V I. W.W je umrlo 1.5 M Srbov , v II. W.W 2 M Srbov, V Jasenovacu, Gradiski stari okoli 900.000. --Pustimo to, zelel bi samo nekaj pripomniti. Srbi smo ustvarili in jo potem soustvarjali Bosno do danes, imamo status konstituvnega naroda, svojo zemljo ki je sedaj zmanjsana na 49 % od prejsnjh 100%, Srbi smo bili na ozemlju Bosne v casu Ao 100% vecina!, se nekaj dekad nazaj smo bili se vedno absolutna vecina na ozemlju "Bosne". --------Medtem ko so albanci v Srbski pokrajini Kosovo konstituvna manjsina. Srbi, Slovenci, Hrvati, muslimani nas bodo vse izpodrinili ce ne bomo skupaj drzali. Vi pa delajte kar hocete in privoscite nam Srbom da se nam trga zemlja protipravno. ze danes imate v vasi lepi Sloveniji skoraj dvakrat vec muslimanov kot je Srbov in genocidnih hrvatov skupaj. V desetih letih. Kmalu boste zgradili prvo đamijo. Keep this in mind slavic brothers. Lep dan vsem p.s. greetings to all Greeks ;)
svaba
01. 11. 2007 00.45
janezek kdo je pa teb pamet ukradu?
31. 10. 2007 22.35
Srbi kar naj ostanejo tam, kjer so... Še mal pametujte, pa boste zgubili še tisto, kar ste ukradli...
enopitar@hotmail.com
31. 10. 2007 22.34
clan predsdnistva BIH g.Zeljko Komsic je Kostunici sporocil,ce se dotakne Bih bo dobil po prstih in po nosu:D too Zeljko ti si pravi Bosanac! res pa je,da se ne sme pozabit,da je Vojo drzal kalasnjikova leta 1992 v gorah okrog Sarajeva!