Tujina

Prodi: Poslanci naj izrečejo sodbo

Rim, 22. 01. 2008 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Italijanski premier Prodi je zaradi izgube podpore katoliške stranke UDEUR predlagal glasovanje o zaupnici vladi.

Vodja italijanske desnosredinske opozicije Silvio Berlusconi se je medtem že zavzel za predčasne parlamentarne volitve, ki bi jih izvedli spomladi. Berlusconi je napovedal, da bo na volitvah nastopil na listi novoustanovljene stranke Ljudstvo svoboščin.

Italijanski premier Romano Prodi je danes nagovoril poslansko zbornico italijanskega parlamenta, potem ko je v ponedeljek pravosodni minister Clemente Mastella odstopil in napovedal odhod svoje stranke iz vladne koalicije. Glasovanja o zaupnici vladi njegova stranka ne bo podprla, je dodal Mastella in pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam. Prodi je danes tako predlagal glasovanje o zaupnici vladi.

"Pozivam vas, poslanci in senatorji, da izrazite svojo sodbo," je dejal Prodi v današnjem nagovoru v poslanski zbornici, kjer je poskušal pojasniti razmere po odstopu pravosodnega Mastelle in napovedi o umiku njegove stranke UDEUR iz vladne koalicije, zaradi česar Italiji grozi padec vlade in predčasne volitve. "Nameravamo izpolniti obljube našim volivcem," je dejal Prodi in kot dosežke svojega 20-mesečnega vladanja izpostavil oživitev gospodarske rasti in zmanjšanja zadolženosti. Pri tem je obljubil še zmanjšanje davkov in zvišanje plač.

O zaupnici vlade bodo po mnenju predstavnika zelenih Angela Bonellija glasovali v sredo.
O zaupnici vlade bodo po mnenju predstavnika zelenih Angela Bonellija glasovali v sredo. FOTO: Reuters

Prodi je poslancem "pojasnil politično situacijo", poslanci pa bodo predvidoma v sredo glasovali o zaupnici Prodijevi vladi. Italijanski premier se je zaradi vladne krize že v ponedeljek sestal s podpredsednikoma vlade, zunanjim ministrom Massimom D'Alemo in ministrom za kulturo Francescom Rutellijem, pa tudi novim predsednikom Demokratske stranke, rimskim županom Walterjem Veltronijem.

Kljub zagroženemu odhodu stranke UDEUR iz vladne koalicije Prodi še vedno uživa večino v poslanski zbornici. Zapletlo pa se bo v senatu, kjer bosta z odhodom treh senatorjev UDEUR njegovi vladi za večino manjkala dva sedeža. Obstanek Prodijeve vlade je v senatu odvisen zgolj od dosmrtnih senatorjev.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
23. 01. 2008 15.13
Izbruh, CIA? Težko bi verjel da bi katoliški Vatikan tako sodeloval s protestanstkimi ZDA...oziroma obratno.
izbruh@gmail.com
23. 01. 2008 10.05
Če je verjeti različnim člankom in knjigam, ima Vatikan v Italiji močno vlogo pri borbi proti levičarski politiki in v času pred padcem Berlinskega zidu (kar pa še ne pomeni, da tega danes ni več), ga je pri tem močno podpirala CIA. Večina povojnih papežev je enkrat tedensko sprejemala Rimskega predstavnika CIA na pogovore. Za Berlusconija se ve, da je član Opus Dei, Andreotti je bil člam lože P22. Edinega zmernega desnega politika, Alda Mora, pa so ubili v sumljivih okoliščinah, ki bolj kažejo na to, da je bil izvajalec mafija, kot pa Rdeče brigade. Sicer je pa mafija eden glavnih sponzorjev Vatikana in kar nekaj pomembnih cerkvenih predstavnikov izhaja iz znanih mafijskih družin. Glej: Gladia-tajna NATOva vojska, Skrivna zgodba Mosada, Umor v Vatikanu, Opus Dei,...
DarthRevan
22. 01. 2008 20.31
Mihey81, problem je v tem, da je bila do sedaj še vsaka italijanska vlada dobra ZA korupcijo...ne pa proti njej...
preprostež
22. 01. 2008 20.30
Če bo nova vlada poskrbela za korupcijo in smeti, bom toleriral vsakršno nestrpnost do Slovenije. Kajti le zdrava soseda je dobra soseda.
DarthRevan
22. 01. 2008 15.59
Bnam, mene bolj skrbi, kakšna bo, če do tega pride, nova italijanska vlada do nas.
bnam 2707
22. 01. 2008 13.29
Kakšen bo kurz nove vlade,po odhodu Prodijeve?Prodi je bil demokrat in izrazito prevropsko usmerjen in umirjen politik,ki ni kazal s prstom na temno stran zgodovine.Je napreden in spraven. Padec prodijeve vlade prav gotovo ne bo v prid našim južnim sosedom,ki niso bili sposobni izkoristiti te blagohotne vlade.Čas bo pokazal,kje in kako bo iskala grešne kozle nova italijanska vlada.Prav gotovo pa nebo tolerantna do naših južnih balkanskih sosedov!
neuberg@mokropsy.com
22. 01. 2008 12.08