Tujina

Priznal posilstvo in poboj

Washington, 15. 11. 2006 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden od ameriških vojakov, obtoženih posilstva iraške deklice in poboja njene družine, je priznal krivdo.

Fotografije staršev in sestre posiljene Iračanke
Fotografije staršev in sestre posiljene Iračanke FOTO: Reuters

James Barker, eden od skupine ameriških vojakov, ki naj bi posilili 14-letno iraško deklico in brutalno obračunali z njeno družino, je pred vojaškim sodiščem v ameriški zvezni državi Kentucky priznal krivdo. Barker naj pri tem ne bi kazal obžalovanja, predsedujoči sodišču pa mu je zato povedal, da priznanje avtomatično pomeni obsodbo.

Kakšna bo, bodo odločili še ta teden, ko naj bi se danes začeti proces že končal. Za zdaj je znano le, da mu ne grozi smrtna kazen.

Zaradi obtožbe večkratnega umora in posilstva se zagovarjajo še štirje ameriški vojaki in nekdanji pripadnik ameriških sil. Slednji, 21-letni domnevni pobudnik napada Steve Green, se edini zagovarja pred civilnim sodiščem, kjer bi ga lahko obsodili na smrt. Smrtna obsodba grozi tudi poročniku ameriške vojske Paulu Cortezu, ki naj bi mu začeli soditi decembra.

Grozljiv zločin

Barker je opisal, kako so družino posiljene deklice – mamo, očeta in šestletno sestrico – zaprli v spalnico, dekle pa sta s Cortezom nato izmenično posiljevala. Nenadoma naj bi iz sobe zaslišal strele, takoj nato pa se je z orožjem v roki iz prostora prikazal Green in še on posilil 14-letnico. Deklico so nato ubili, njen dom pa zažgali, da bi prikrili sledi. Grozodejstvo se je zgodilo 12. marca letos v Mahmudiji.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
17. 11. 2006 11.56
Najslabše je,ko pridejo tujci nekam delat red.To je njihov red. Ameriškega predsednika in njegove oprode bi morali obtožiti vojnih zločinov in zločina nad človeštvom.Ni imel pravice intervenirati v tistih krajih.Amerika ni bila ogrožena.Amerika se ogroža sama z svojo nazadnjaško politiko in s politiko imperializma,ki ga je Evropa že zdavnaj zavrgla.Preprosto tam v tistih krajih z orožjem nima kaj iskat.Prav tako ne njihovi somišljeniki- kolaboranti!Zanimivo je,da ZDA iščejo po svetu kršitelje človekovih pravic a sami so največji kršitelji in se gredo neke novodobne inkvizitorje.Evropa bi mu morala prepovedati vstop na svoje ozemlje. Krivda za take dogodke v Iraku in drugod je absolutno na strani tistih,ki so tja poslali svoje vojake.Morali bi obsoditi tudi njih!Odgovornost za taka nizka zločinska dejanja pa nosijo tudi tiste države,ki so dale blagoslov za tako avanturo.
adii_sana@hotmail.com
16. 11. 2006 10.57
pred takšnimi dejanji svet zakriva si oči, a trdijo da so vsi muslimani teroristi.malo razmišljanja nebi škodilo. pa še to - to in še več se dogaja vsak dan.
Bohem
16. 11. 2006 08.23
največji teroristi na svetu so AMERIČANI !!!!!!
lenart.rupar@gmail.com
15. 11. 2006 22.37
Kako da se zgražamo nad 2.svetovno vojno in koncentracijska taborišča, ko se nam pa zdajle dogajajo tako kruta dejanja!!! Pravi, da ni kazal znakov obžalovanja? Mogoče je Bush vzel "Mein Kampf" za svojo knjigo!?! Kako zelo Amerika in svet nista dobila nič dobrega od predsedovanja takšnega "človeka".