Tujina

Priznal pokol v Ovčari

Beograd, 15. 11. 2005 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi obtoženec je priznal zločin v Ovčari. Dejal je, da še nikoli ni videl toliko trupel na enem mestu.

Lobanja ubitega v Ovčari
Lobanja ubitega v Ovčari FOTO: Reuters
V dosedanjem, 20 mesecev dolgem sodnem postopku, so vsi obtoženci zanikali, da bi sodelovali v streljanju hrvaških ujetnikov. Da je sodelovala v streljanju, je pred Atanasijevićem priznala le še zaščitena priča Božo Latinović septembra lani.

Na posebnem sodišču za vojne zločine v Beogradu je eden od obtoženih, Ivan Atanasijević, priznal, da je novembra 1991 sodeloval v streljanju približno 200 hrvaških ujetnikov na farmi Ovčara pri Vukovarju. Za ta zločin poteka vzporedni sodni postopek proti tako imenovani vukovarski trojki tudi pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

V Beogradu so 16 obtožencem za zločin v Ovčari začeli soditi marca lani, oktobra letos pa so jim odredili skoraj enomesečni premor, ki je trajal do 9. novembra. Atanasijević, sicer pripadnik nekdanje teritorialne obrambe, je spremenil predhodno izjavo in priznal, da je sodeloval v streljanju hrvaških ujetnikov pri Vukovarju, potem ko je to hrvaško mesto 18. novembra 1991 padlo v srbske roke.

Atanasijević, sicer hrvaškega rodu, ki se je prej imenoval Ivica Husnik, je povedal, da se je prostovoljno priključil vukovarski teritorialni obrambi in da so ga prisilili, da je ustrelil nekega hrvaškega ujetnika približno kilometer daleč od farme Ovčara. Kot je še povedal, je bil "popolnoma šokiran, saj še na filmu ni videl toliko trupel na enem kraju".

Sojenje vukovarski trojki v Haagu

Truplo žrtve pokola v Ovčari
Truplo žrtve pokola v Ovčari FOTO: Reuters

Sodišče v Haagu je sodni postopek proti pripadnikom teritorialne obrambe iz Vukovarja prepustilo srbskemu pravosodju, vendar je za pokol na Ovčari tudi samo podalo posebno obtožnico proti tako imenovani vukovarski trojki. Gre za tri častnike nekdanje jugoslovanske vojske, Veselina Šljivančanina, Mileta Mrkšića in Miroslava Radića. Zadnja dva sta se leta 2002 oziroma 2003 prostovoljno predala oblastem v Beogradu, Šljivančanina pa je srbska policija aretirala sredi junija 2003 in ga prav tako izročila sodišču v Haagu.

Vukovarski trojki so v Haagu začeli soditi 11. oktobra, obtožnica pa jih v osmih točkah bremeni zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov zaradi pregona, iztrebljanja, umorov, mučenja ter nehumanega in okrutnega ravnanja. Haaška obtožnica omenja približno 260 ustreljenih hrvaških ujetnikov, srbska pa le približno 200.

Na ponedeljkovem nadaljevanju sojenja trojki v Haagu je doktor Juraj Navaro v vlogi priče zatrdil, da se v vukovarski bolnici, iz katere so odpeljali na streljanje hrvaške ujetnike, ni moglo nič zgoditi brez vednosti majorja Šljivančanina ter da je kapetan Radić izbiral ranjence in bolnike za streljanje na farmi Ovčara.

SORODNI ČLANKI