Tujina

Pritožili se bodo na obsodbi

Yangon, 12. 08. 2009 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditeljica opozicije Aung San Su Kji, ki so jo obsodili na novih 18 mesecev hišnega zapora, se bo na obsodbo pritožila. "Obsodba je glede na zakonodajo povsem napačna," pravi njen odvetnik.

Aung San Su Kji
Aung San Su Kji FOTO: Reuters

Odvetniki bi lahko pritožbo na višje sodno telo vložili že danes, če bodo prejeli kopijo obsodbe. Na obsodbo se bo sicer pritožil tudi odvetnik Američana, ki je vdrl na posest Aung San Su Kji, zaradi česar je bila Nobelova nagrajenka za mir obtožena kršenja določil hišnega zapora in posledično deležna nove kazni.

Američan John Yettaw je bil v torek obsojen na sedem let zapora s prisilnim delom, njegov odvetnik Khin Maung Oo pa je zdaj napovedal, da se bodo pritožili "korak za korakom" in zaprosili za njegovo deportacijo.

Oblasti v Mjanmaru so medtem po poročanju očividcev prijele aktivistko opozicije, ki je poskušala Aung San Su Kji obiskati v njenem hišnem zaporu v Yangonu. Po nekaterih informacijah so policijske in varnostne sile celo zaprle pot do doma opozicijske voditeljice.

Varnostni svet ZN ni protestiral

Aung San Su Kji je bila v zadnjih 20 letih skupno zaprta že 14 let, večinoma v hišnem zaporu. Vojaška hunta, ki v Mjanmaru z železno roko vlada od leta 1962, jo je prvič aretirala leta 1990 po sicer prepričljivi zmagi njene Narodne lige za demokracijo, česar hunta ni želela priznati.

Zadnje sojenje Aung San Su Kji se je začelo 18. maja v zloglasnem zaporu Insein, in sicer zaradi vdora 54-letnega Američana na njeno posest, s čimer naj bi kršila določila hišnega zapora. Čeprav se je Su Kji zagovarjala, da ni odgovorna za dejanja Američana in da bi ga morali prestreči že stražarji, pa je tožilstvo zanjo zahtevalo pet let zapora.

Sodišče jo je v torek tako obsodilo na tri leta zapora s prisilnim delom, vendar pa je nato vodja mjanmarske vojaške hunte, general Than Shwe odločil, da se ji kazen prepolovi in da jo lahko preživi v hišnem zaporu.

V svetu so se na torkovo obsodbo večinoma odzvali kritično. EU je tako med drugim napovedala nove sankcije proti Mjanmaru. Tudi Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean), katere članica je tudi Mjanmar, je v Bankgoku izrazilo "globoko razočaranje" nad obsodbo in pozvalo k takojšnji in brezpogojni izpustitvi Su Kjijeve.

Varnostni svet ZN pa medtem v torek zaradi Kitajske in Rusije ni bil sposoben obsoditi torkove obsodbe Su Kjijeve. Kitajska je ob tem mednarodno skupnost pozvala, naj spoštuje sodno suverenost Mjanmara.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
12. 08. 2009 21.12
drgač pa ta myanmarska hunta ,pa kimđongova zastarhovalna politika...vsem tem in še več je sponzor Kitajska...aha geograf 12.08.2009, 16:49 Daj ne bod smešen ,saj sta ti dve državi dve izmed petih članic varnostnega sveta ,ki dajejo smernice za celi svet! To so "untouchable" ,njim ne morš nič!
Abacus
12. 08. 2009 21.11
geograf 12.08.2009, 16:49 Daj ne bod smešen ,saj sta ti dve državi dve izmed petih članic varnostnega sveta ,ki dajejo smernice za celi svet! To so "untouchable" ,njim ne morš nič!
Maltežan
12. 08. 2009 16.49
Varnostni svet ZN naj izloči Kitajsko in Rusijo! Še 2 državi, kjer so zelo kratene človekove pravice!