Tujina

Pritožba na obsodbo

Yangon, 03. 09. 2009 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mjanmarska opozicijska voditeljica se je pritožila na obsodbo, ki jo je dolžila, da je prekršila hišni zapor. Sodišče se bo odločilo, ali bo obravnavalo pritožbo.

Voditeljica opozicije v Mjanmaru Aung San Su Kji, ki so jo avgusta obsodili na novih 18 mesecev hišnega zapora, se je danes pritožila na obsodbo, je sporočil njen odvetnik Kji Vin. Sodišče bo v petek prisluhnilo obrambi, nato se bo odločilo, ali bo pritožbo sprejelo v obravnavo. 

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi FOTO: Reuters

Mjanmarsko sodišče je 11. avgusta opozicijsko voditeljico spoznalo za krivo kršenja hišnega zapora in jo obsodilo na novih 18 mesecev hišnega zapora. Sodišče je 64-letno Aung San Su Kji sprva sicer obsodilo na tri leta zapora, vendar je nato vodja mjanmarske vojaške hunte, general Tan Šve, odločil, da se ji kazen prepolovi in da jo lahko preživi v hišnem zaporu.

Aung San Su Kji je bila sicer v zadnjih 20 letih zaprta že 14 let, večinoma v hišnem zaporu, potem ko vojaška hunta ni priznala prepričljive zmage njene Narodne lige za demokracijo leta 1990. Znova pa so ji sodili, ker je maja na njen dom ob jezeru vdrl 54-letni Američan John Yettaw, s čimer je po mnenju sodišča kršila določila hišnega zapora.

Čeprav se je zagovarjala, da ne more biti odgovorna za dejanja Američana, jo je sodišče obsodilo, ker mu je ponudila zatočišče, hrano in pomoč in ker ga ni prijavila oblastem. Poleg tega je sodišče obsodilo tudi dve pomočnici Aungove, ki sta bili tedaj prisotni. Prav tako sta bili obsojeni na 18 mesecev hišnega zapora.

Sodili so tudi omenjenemu Američanu, ki je dobil sedem let zapora s prisilnim delom, vendar ga je mjanmarska hunta 16. avgusta po posredovanju ameriškega senatorja Jima Webba izpustila in izročila ameriškim oblastem.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JoeyNick
03. 09. 2009 14.01
Glede na to kako dolgo je zaprta, mu je verjetno ponudila še kaj drugega kot zatočišče in hrano :) Je pa Burma še vedno država kjer niti prdniti ne smeš na glas.