Tujina

Pritiski na Mladićevo družino

Beograd, 07. 04. 2006 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladićev sin se je s srbskimi oblastmi pogajal o očetovi predaji. Dejal je, da je bila družina pod hudim pritiskom.

Zborovanje v podporo Ratku Mladiću
Zborovanje v podporo Ratku Mladiću FOTO: Reuters

Sin obtoženca za vojne zločine Ratka Mladića, Darko Mladić, je za srbski dnevnik Blic potrdil, da se je s srbskimi oblastmi pogovarjal o očetovi predaji, vendar pa podrobnosti o vsebini teh pogovorov ni hotel govoriti.

Srbski premier Vojislav Koštunica je glavni tožilki haškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carli Del Ponte obljubil, da bo Srbija Ratka Mladića sodišču izročila do konca tega meseca.

Kot je poudaril Darko Mladić, se je družina, potem ko so ji decembra lani po njegovih trditvah nezakonito odvzeli očetovo pokojnino, znašla pod številnimi pritiski, naj se oče preda. Ti pritiski pa se še krepijo z zaslišanji policije njega in članov družine. Na vprašanje, kdaj se je nazadnje srečal z očetom, pa je poudaril, da nima namena povedati, kje in kdaj ga je nazadnje videl.

Zamrznitev premoženja obtožencev?

Poslanci skupščine Srbije in Črne gore so medtem z večino glasov sprejeli zakon o zamrznitvi premoženja obtožencev haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Iz Srbije je zakon podprlo 47 poslancev, nasprotovalo mu je 21 poslancev, od 21 prisotnih poslancev iz Črne gore pa jih je zakon podprlo 18.

Poslanci iz vrst srbskih radikalcev (SRS) in socialistov (SPS) so, kot so napovedali že pred tem, glasovali proti predlogu zakona. Iz vrst črnogorskih poslancev pa je zakonu nasprotoval en poslanec opozicije, dva pa sta se vzdržala. Predlog je bil lani že nekajkrat uvrščen na dnevni red zasedanja parlamenta SČG, vendar ga poslanci zaradi nesklepčnosti skupščine nikoli niso uspeli obravnavati.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.