Tujina

Prisluškovalna afera v Italiji

Rim, 21. 09. 2006 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Italiji so aretirali 20 ljudi, povezanih z nelegalnim zbiranjem zaupnih podatkov o politikih, poslovnežih in nogometaših.

Med aretiranimi je tudi vodja varnosti v Telecom Italia
Med aretiranimi je tudi vodja varnosti v Telecom Italia FOTO: Reuters

V Italiji so aretirali 20 ljudi, povezanih s prisluškovanjem in nelegalnim zbiranjem zaupnih podatkov o politikih, poslovnežih in celo nogometaših. Med aretiranimi so tudi nekdanji vodja varnosti v Telecom Italia Giuliano Tavaroli, in policijski uradniki, ki jih obtožujejo korupcije in nelegalnega pridobivanja bančnih ter telefonskih izpisov.

Italijanski pravosodni minister Clemente Mastella je že sprožil preiskavo, ki naj bi prinesla odgovore na vprašanje o tem, ali so v afero morda vpleteni tudi uslužbenci ministrstva.

Do škandala je prišlo nekaj dni potem, ko je Telecom napovedal, da namerava ločiti mobilno in fiksno telefonijo in je spodbudil ugibanja o pravih razlogih za načrtovano prodajo hčerinskega podjetaj mobilne telefonije TIM tujim vlagateljem.

Italijanski vodilni časopis Corriere della Sera je prisluškovalno združbo opisal kot najmočnejšo zasebno vohunsko organizacijo, ki so jo kdajkoli odkrili v Italiji.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.