Tujina

Prisilno hranjenje zapornikov

New York/Guantanamo, 09. 04. 2007 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V oporišču Guantanamo na Kubi gladovno stavka 13 muslimanskih zapornikov, ki jih prisilno hranijo.

Stavkajoči niso zadovoljni z razmerami v zaporu
Stavkajoči niso zadovoljni z razmerami v zaporu FOTO: Reuters

V ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi trenutno gladovno stavka 13 muslimanskih zapornikov, v nedeljski izdaji piše ameriški časnik New York Times. Stražarji v zaporu so začeli stavkajoče prisilno hraniti. To prakso so v Guantanamu sicer prvič uporabili v začetku leta 2006, tokrat pa ji je podvrženo največje število zapornikov naenkrat.

Stražarji v Guantanamu so s politiko prisilnega hranjenja začeli leta 2006, ko so na ta način končali dolgotrajno gladovno stavko. Po tem se je število gladovnih stavk v tem ameriškem zaporu občutno zmanjšalo. Prisilno hranjenje poteka tako, da je stavkajoči privezan na stol, hranijo pa ga po plastični cevki skozi nos.

Guantanamo
Guantanamo FOTO: Reuters

Po navedbah zagovornikov stavkajočih zapornikov, so se za stavko odločili zaradi nezadovoljstva z razmerami v visoko varovanem delu zapora, v katerega je bilo od decembra lani preseljenih okoli 160 ljudi oziroma približno tretjina vseh zaprtih v Guantanamu. Vodstvo zapora sicer trdi, da gre pri stavki zgolj za "propagando".

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
09. 04. 2007 14.02
in tako ravna "demokratični" svet z drugače mislečimi.in to legitimno