Tujina

Prisegel novi predsednik Severne Makedonije Pendarovski

Skopje, 12. 05. 2019 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
2

V sobranju je za petletni mandat prisegel novi predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski. V prvem govoru po prisegi je dejal, da bo predsednik vseh državljanov. Dodal je, da bo povabil opozicijo k sodelovanju in se zavzemal za pridružitev države zvezi Nato in EU, ne bo pa prenesel nepotizma, kriminala in korupcije.

V govoru je izpostavil, da ima Severna Makedonija dobre odnose z vsemi sosednjimi državami. Dejal je tudi, da bo okrepil diplomatsko dejavnost s ciljem, da država čim prej postane članica Nata in začne proces pridruževanja k EU. Dodal je, da bo "predsednik vseh državljanov, tudi tistih, ki niso glasovali za njega".

Obžaloval je, da je "Severna Makedonija država, ki je izrazito politično razdeljena", in ocenil, da je to "posledica obnašanja domačih politikov". Kot prvo nalogo si je zadal sodelovanje z opozicijo, poudaril pa je tudi, da bo "ščitil pravice narodnih manjšin, ker je zaščita manjšine pred samovoljo večine temelj demokracije".

Dodal je, da bo "predsednik vseh državljanov, tudi tistih, ki niso glasovali za njega".
Dodal je, da bo "predsednik vseh državljanov, tudi tistih, ki niso glasovali za njega". FOTO: AP

Obljubil je tudi, da bo dvignil raven gospodarskega razvoja in vodil politiko ničnega dopuščanja kriminala, korupcije in nepotizma, ker "vse to zmanjšuje zaupanje v institucije in mlade sili, da odhajajo iz države".

Glede medetničnih odnosov v državi je dejal, da je "najvažnejše dejstvo, da vse etnične skupine v državi Severno Makedonijo imenujejo za svojo". Ob tem je ocenil, da je na Balkanu to redkost.

Inavguracije se je udeležil tudi Aleksandar Vučić

Po njegovem mnenju so tudi potrebne sistemske in kadrovske rešitve v državi, govor pa je zaključil z mislijo "nimamo rezervne očetnjave, ki bi jo lahko imenovali svoj dom, naj bo Severna Makedonija večna".

Na nagovoru so bili med drugim prisotni poslanci, člani vlade, bivša predsednika Gjorge Ivanov in Branko Crvenkovski, načelnik generalštaba severnomakedonske vojske, guvernerka narodne banke in predstavniki sodne veje oblasti.

Iz tujine so se inavguracije udeležili srbski predsednik Aleksandar Vučić, bolgarski predsednik Rumen Radev, albanski predsednik Ilir Meta, kosovski predsednik Hashim Thaci, ministra za zunanje zadeve Grčije in Črne gore, namestnika ministrov za zunanje zadeve Turčije in Poljske ter visoki predstavnik urada slovenskega predsednika.

Povabljeni so bili tudi predsednik Evropske komisije Jean-Cladue Juncker, visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, evropski komisar za širitev Johannes Hahn in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, a se nihče od njih ni udeležil slovesnosti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
13. 05. 2019 20.46
Makedonski Pahor.
Nimiuseen
13. 05. 2019 09.36
+1
Ubogi makedonci. III. š. država.