Tujina

'Pripravljeni smo izkoreniniti zaroto'

Teheran, 29. 12. 2009 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
10

Iranski poslanci zahtevajo "najvišjo možno kazen" za protestnike in obsojajo "gnusne komentarje" vlad zahodnih držav glede krvavih demonstracij.

Iranski protestniki
Iranski protestniki FOTO: Reuters
Iranska vlada je po nedeljskih krvavih protestih poklicala na zagovor britanskega veleposlanika v Teheranu.

Protestnike so obtožili, da so njihova dejanja v nasprotju z vero in kontrarevolucionarna. "Parlament želi, da pravosodni in obveščevalni organi aretirajo tiste, ki žalijo vero, in brez zadržkov odredijo najvišjo možno kazen," piše v izjavi, ki jo je na iranski televiziji prebral predsednik parlamenta Ali Laridžani. Kakšna naj bi najvišja kazen bila, niso navedli.

Do opozicijskih voditeljev, ki skupaj z množicami protestnikov zavračajo junijsko vnovično izvolitev Mahmuda Ahmadinedžada na predsedniški stolček, saj naj bi do nje prišlo s prevarami, so bili iranski poslanci milejši. "Pričakujemo, da bodo gospodje, ki so se glede volitev pritoževali, zbudijo in jasno ločijo svojo pot od tega zlobnega gibanja," piše v izjavi.

Kritizirali Obamo

Iranski poslanci so napadli tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo zaradi njegove izjave v prid "tej skupini, ki je na (šiitski praznik) ašura zagrešila protiverska dejanja". Ta po mnenju parlamentarcev spominja na njegovega predhodnika Georgea Busha. "Takšna hvala vam ni v čast, hkrati pa zaradi nje sistem deluje še bolj odločno," so navedli.

Obama je v ponedeljek od Irana zahteval, naj izpusti pridržane protestnike, iransko opozicijo pa je nagovoril z besedami, da je zgodovina na njeni strani. Ravnanje iranskih oblasti so kritizirale tudi številne druge zahodne države. Zato je iranski zunanji minister Manušer Motaki danes zahodne države posvaril, naj ne podpirajo "vandalske manjšine", ki ne priznava demokratičnih volitev. Še posebej se je obregnil ob britansko vlado, ki naj bi širila laži. Zaradi tega bodo v Teheranu na zagovor poklicali britanskega veleposlanika, ki naj bi mu v prihodnje sledili tudi veleposlaniki drugih držav.

Odločno proti nasprotnikom

Iranska revolucionarna garda in islamska milica Basidž pa sta v ponedeljek sporočili, da sta pripravljeni ukrepati proti Ahmadinedžadovim nasprotnikom. Kot sta navedli, "sta polno pripravljeni, da, če bi bilo potrebno, izkoreninita zaroto". Iranska revolucionarna garda je na čelu iranskih oboroženih sil, milico Basidž (Mobilizacija) pa tvorijo prostovoljci, zagrizeni podporniki iranskega vrhovnega vodje ajatole Alija Hameneja.

Po nedeljskih nemirih so v Teheranu skupaj aretirali 300 protestnikov. Po nepotrjenih informacijah je bilo ob tem v mestih Isfahan in Nadžafabad v osrednjem Iranu aretiranih še 500 ljudi.

Že pred poslanci ter gardo in milico je več iranskih politikov najbolj trde linije zahtevalo zatrtje opozicijskega gibanja. Iranske oblasti pa so za sredo pozvale k shodu v Teheranu, na katerem bodo ljudje protestirali proti tistim, "ki niso spoštovali vrednot ašure".

Številne aretacije

Opozicijska spletna stran Džaras je medtem poročala, da so po zadnjih protestih iranske oblasti aretirale več uglednih posameznikov, med katerimi naj bi bila sestra Nobelove nagrajenke za mir Širin Ebadi, predavateljica na teheranski zdravstveni šoli Nušin Ebadi, ter novinar Mašalah Šamsolveazin. Ebadijevo naj bi aretirali v ponedeljek zvečer, domnevno zaradi dejavnosti svoje sestre, saj sama ni dejavna v politiki.

Je pa omenjena spletna stran zanikala govorice, da naj bi oblasti aretirale tudi nekdanjega iranskega predsednika Mohameda Hatamija. Opozicijske spletne strani so sicer že v ponedeljek poročale, da so aretirali več pomočnikov opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija. Med osmimi uradnimi smrtnimi žrtvami nedeljskih protestov je bil tudi 35-letni Musavijev nečak.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
30. 12. 2009 03.29
Poglejte Totalitarni režimi nastanejo z revolucijo in se končajo z revolucijo. Demokratični režimi pa nastanejo z voljo ljudstva in se tako tudi končajo ,če ljudje tako želijo. Očitno Iranci izražajo voljo ljudstva.
bigich
29. 12. 2009 17.29
Sija so le sekta/locina ... niko i nista v islamu. Tako kot nekateri romi, ki imajo drzavljanstvo slo. a niso slovenci. Isto sija niso muslimani a se imajo za to. Allah ve najbolje.
acim
29. 12. 2009 16.47
Vse je to maslo CIE,ZDAin NATA.
theta
29. 12. 2009 16.42
nacizem, komunizem, islamizem... še zadnja trdnjava se maje
Audy
29. 12. 2009 14.38
Cultman, ne moreš ti muslimanom tega vsiljevat, morajo sami do tega pridt. Ko bo dovolj ljudi to spoznalo, bo revolucija, prej ne. So pa lepo zatolkli Obamo, ko so mu rekli naj najprej pred svojim pragom počisti.
silur
29. 12. 2009 14.26
Živel tolitarizem.
NENORMALEN
29. 12. 2009 13.41
PRI NAS BO TUDI KMALU TAKO...
Drink Beer and Smile
29. 12. 2009 12.20
Vera, vera, vera, vera, ... Pa kaj ste normalni, kakšen vpliv vere nad ljudmi si dovoli vodstvo držav! Kjerkoli! Pustite ljudem, da se odločajo po svoje in ne po načelih vere države v kateri živijo, ... Vera naj bo sekundarnega pomena, ne pa pogoj za življenje v neki državi. To je kot, da bi barvnoslepega prepričevali da je modra bolj svetla od rdeče...
micakaja
29. 12. 2009 12.04
Ja pa človek sploh ne more verjeti, da se kaj takega dogaja v tem stoletju....pa nihče nič ne ukrene...svet samo gleda in nemočno komentira ,pa še to nebi smel ,ker te svetohlinske poslance vse moti.....pa to ne moreš verjet....pa to res ni res...kaj si vse dovolijo ti poslanski manipulatorji v imenu vere.....ubogi narod...pa to ne moreš verjet....pa to je legalni kriminal..pa kje je tle pravna država....Buš kje si????
Mr.Brownstone
29. 12. 2009 11.36
Red more bit!