Tujina

Pripravljala atentat na Mesića?

Dunaj, 06. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
S.Š./N.V./STA
Komentarji
0

Na mejnem prehodu Karavanke je avstrijska policija pri dveh hrvaških državljanih odkrila tri kilograme eksploziva in nekaj kosov orožja. Avstrijski mediji pišejo, da naj bi Hrvata nameravala izvesti atentat na hrvaškega predsednika Stjepana Mesića, ki je na uradnem obisku v Avstriji. Avstrijske oblasti odgovarjajo, da gre zgolj za špekulacije.

Stipe Mesić
Stipe Mesić FOTO: Reuters

Avstrijska policija je več kot tri kilograme plastičnega eksploziva, kalašnikov in več pištol našla med rutinskim pregledom vozila v sredo ponoči. Aretirana sta oba hrvaška državljana, ki pa sum o pripravi atentata na predsednika Mesića zanikata. Trdita, da o orožju in eksplozivu nista vedela ničesar ter da sta bila namenjena v München po avtomobilske rezervne dele. Avstrijski mediji so se razpisali, da naj bi šlo za pripravo atentata na hrvaškega predsednika Mesića, ki se te dni mudi na uradnem obisku v Avstriji. Zaradi namigov o poskusu atentata na hrvaškega predsednika je avstrijska policija o primeru obvestila hrvaško obveščevalno službo. Dvojica je priprta v Celovcu, avstrijske oblasti pa ne želijo izdati njune identitete.

Tiskovni predstavnik koroškega deželnega sodišča Manfred Hernhoffer je za 24ur povedal, da o morebitni povezavi med aretacijo teh dveh oseb in državnim obiskom hrvaškega predsednika Mesića nimajo dokazov in da gre le za špekulacije.

Mesić na obisku pri Klestilu

Predsednik Hrvaške Stipe Mesić
Predsednik Hrvaške Stipe Mesić FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Mesić se te dni mudi na uradnem obisku v Avstriji. Danes se je sestal z avstrijskim kolegom Thomasom Klestilom, ki mu je zagotovil, da Avstrija popolnoma podpira Hrvaško na njeni poti v Evropsko unijo. Glavna tema pogovorov obeh predsednikov je bila širitev EU, zlasti v luči hrvaškega približevanja povezavi.

Mesić je Avstrijo na označil kot prijateljico Hrvaške, avstrijskega kolega pa je med drugim tudi seznanil z aktualnimi problemi na hrvaško-slovenski meji na morju. Sicer sta se predsednika dotaknila še dvostranskih odnosov, pri čemer je Klestil poudaril, da je njegova država ena največjih tujih investitoric na Hrvaškem ter pohvalil prijateljsko sodelovanje med državama.

Popoldan se bo Mesić udeležil razprave na temo jugovzhodna Evropa in evropska integracija, ki bo potekala v Mirovnem centru na gradu Schlainig na Gradiščanskem. Razprave se bodo udeležili tudi nekdanji finski predsednik Martti Ahtisaari, jugoslovanski zunanji minister Goran Svilanović ter predsednik avstrijskega državnega zbora Heinz Fischer.