Tujina

Priprave ZN na begunsko krizo

Berlin, 04. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Visoki komisariat ZN za begunce se pripravlja na morebitno vojno proti Iraku. Skladišča v državah, ki mejijo na Irak, so tako že polna šotorov in osnovnih življenjskih potrebščin, ki bi jih potrebovali iraški begunci, če bi prišlo do vojne.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Kris Janowski, organizacija zaradi pomanjkljivih podatkov zaenkrat ne more oceniti, koliko ljudi bi v primeru vojaškega posredovanja proti režimu iraškega predsednika Sadama Huseina zapustilo državo in v katero sosednjo državo bi se zateklo največ iraških beguncev.

Inšpektorji nadaljujejo s pregledi

Američani kopičijo svoje enote v Perzijskem zalivu
Američani kopičijo svoje enote v Perzijskem zalivu FOTO: Reuters

Inšpektorji ZN za razorožitev Iraka nadaljujejo preglede sumljivih objektov, v katerih bi lahko Bagdad izdeloval orožje za množično uničevanje. Na terenu po celem Iraku je skupaj pet skupin inšpektorjev. Skupina strokovnjakov za biologijo, ki je včeraj prispela v drugo največje iraško mesto Al Basra, kakih 550 kilometrov jugovzhodno od Bagdada, je danes obiskala center za raziskave, ki je del šole za kmetijstvo.

Druga skupina inšpektorjev je odšla v tovarno alkohola na območju Al Kalis 70 kilometrov severovzhodno od iraške prestolnice. Skupina jedrskih strokovnjakov je odšla v tovarno Al Mamun 35 kilometrov iz Bagdada, dve skupini pa sta po navedbah ministrstva za informiranje odšli na neznane lokacije.

SORODNI ČLANKI