Tujina

Teheran znova krvav

Teheran, 28. 12. 2009 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Krvavi protesti so v Iranu terjali najmanj 15 smrtnih žrtev. Aretirali so ključne opozicijske osebnosti, v iranskih zaporih naj bi bilo okoli 300 oseb.

Iranski protestniki
Iranski protestniki FOTO: Reuters
ZDA in Francija sta pozvali k umiritvi razmer, spopade pa sta obsodili.

Iranska prestolnica je znova krvava. V spopadih opozicijskih protestnikov s policijo je umrlo najmanj 15 oseb. Množica protestira proti režimu predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ki mu očitajo, da je ukradel junijske predsedniške volitve. Njegov glavni nasprotnik je vodja opozicije, protikandidat na zadnjih predsedniških volitvah in nekdanji premier Mir Hosni Musavi. Prav njegov nečak, Ali Musavi, je med mrtvimi protestniki, novico pa je Musavi objavil na svoji spletni strani. Kot je danes povedal brat ubitega, so njegovo truplo danes prepeljali na neznano lokacijo. Neuradno naj bi ga pokopali.

Iranske oblasti so medtem po navedbah spletnih strani aretirale ključno opozicijsko osebnost, nekdanjega zunanjega ministra Ebrahima Jazdija, ki je bil zunanji minister v začetku islamske revolucije 1979, je generalni sekretar opozicijskega Iranskega gibanja svobode, ki so ga oblasti doslej tolerirale. Po navedbah spletne strani Rahesabz so ga zgodaj davi prijeli na njegovem domu in ga odpeljali na neznano lokacijo. Poleg Jazdija so iranske oblasti prijele še enega glasnega kritika oblasti, novinarja in priznanega borca za človekove pravice Emadedina Bagija. Aretirali so tudi dva sodelavca nekdanjega reformističnega iranskega predsednika Mohameda Hatamija in tri svetovalcev opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija, navaja spletna stran opozicijskih poslancev parlemannews.

V iranskih zaporih 300 oseb

Iranski protestniki
Iranski protestniki FOTO: Reuters

Iranska televizija je medtem poročala, da so v nedeljo "teroristične skupine v sumljivih okoliščinah ubile pet ljudi, ministrstvo za obveščanje pa je sporočilo, da je bilo ubitih tudi več kot deset znanih članov protirevolucionarnih terorističnih skupin". Iranska televizija v angleškem jeziku Press TV pa je nasprotno navedla, da je v protestih umrlo osem ljudi. Press TV se je pri tem sklicevala na predstavnika iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost.

Že v nedeljo zvečer je iranska policija sporočila, da je med spopadi s policijo in protestniki, "sovražnimi" do iranskega predsednika, umrlo pet ljudi. Policija je pred tem smrtne žrtve nedeljskih krvavih opozicijskih protestov zanikala. Kot so še dodali v iranski policiji, so žrtve "umrle v sumljivih okoliščinah, strokovnjaki pa sedaj poskušajo identificirati avtorje teh incidentov". Namestnik načelnika iranske policije Ahmed Reza Radan je že pred tem v nedeljo potrdil štiri smrtne žrtve protestov, a je posredno zanikal, da bi bile žrtve posledica policijske represije. Policija namreč po njegovih navedbah ni uporabila strelnega orožja. Povedal je še, da so aretirali več kot 300 ljudi.

Države ostro kritizirajo nasilje

Bela hiša je že obsodila "nasilno in nepravično zatiranje" civilistov. Prav tako je nasilje obsodila Evropska unija, pri čemer je švedsko predsedstvo sedemindvajseterice pozvalo k doslednemu spoštovanju pravice svobodnega izražanja in združevanja.

Britanski zunanji minister David Miliband je pozdravil "pogumna dejanja" iranskih opozicijskih aktivistov in dodal, da je še posebej moteče nasilno zatiranje protivladnih protestov, ki so ga izvedle iranske varnostne sile. Slednje je kritizirala tudi Francija. Na tamkajšnjem zunanjem ministrstvu so Teheran opozorili, da tovrstna dejanja "ne vodijo nikamor" in pozvali iranske oblasti k mirni rešitvi nastale politične krize.

Na dogajanje v islamski republiki se je odzvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Dejala je, da je nasilno zatiranje iranskih opozicijskih demonstrantov s strani iranskih varnostnih sil nesprejemljivo in Teheran ob tem pozvala k spoštovanju človekovih pravic.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
29. 12. 2009 00.46
Ljudstvo ima besedo ,tako je bilo v komunizmu
MK89
29. 12. 2009 00.30
Die_gottesliebe Da bi se iran spreobrnil v krščansko državo.....prej bo kuba postala monarhija ;)
Herr Immergleich
28. 12. 2009 13.40
V Iranu se mladina druži le preko interneta ali v parku. Ni diskotek, ni klubov, nič ni. Samo togi verski zakoni, nič zabavnega. Iran je velika ječa.
pika poka ježek
28. 12. 2009 13.20
Na reutersovi fotografiji demostrantov v Teheranu res ni videti starcev. Očitno ima iranska mladina zares dovolj terorja islamskih zakov in verske policije. Edino sredstvo druženja mladine v Iranu je internet.
Byron
28. 12. 2009 13.16
Die_Gottesliebe, to štorijo glede prestopov iz islama v krščanstvo sem tudi jaz slišal.
Uroš Palhartinger
28. 12. 2009 13.11
Iranska mladina se kljub grožnjam s smrtno kaznijo masovno spreobrača v krščanstvo...
Uroš Palhartinger
28. 12. 2009 13.09
Večina iranske disidentske opozicije so mladi kristjani, ki so se zaradi islamskih verskih zakonov iz islama spreobrnili v kršanstvo... In ker isamska revolucija nima podpore v mladini, rojeni v letih po revoluciji, se lahko zgodi, da bo Iran iz Islamske republike izšel kot krščanska država...
Dark Knight
28. 12. 2009 10.02
nic novega. tam je skoraj vsak dan bum!