Tujina

Priprave na neodvisnost

Priština, 23. 08. 2007 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovska vlada se je odločila, da se bo med pogajanji o prihodnjem statusu pokrajine pripravljala na neodvisnost.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu in premier Agim Ceku
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu in premier Agim Ceku FOTO: Reuters

Kosovska vlada je v sredo podprla zahtevo kosovskega premierja Agima Cekuja, da se v obdobju 120 dni dodatnih pogajanj o prihodnjem statusu pokrajine vlada ne bo ukvarjala z vprašanji, ki so že zajeta v načrtu odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, temveč s pripravami na neodvisnost in suverenost Kosova.

Pripadniki kosovske obmejne policije in KFOR so včeraj v skupni akciji zasegli 92, 6 kilogramov eksploziva. Dve osebi sta aretirani zaradi ogrožanja splošne varnosti in ilegalnega posedovanja streliva in eksploziva. Po poročanju prištinskih medijev, naj bi šlo za Albance.

"Vlada je ugotovila, da bo 120 dni dodatnih pogajanj koristnih le v primeru, če se bo vlada osredotočila na vprašanja po rešitvi vprašanja statusa oziroma urejanja odnosov Kosova z drugimi državami, ne pa na vprašanja notranje ureditve," je po seji kosovske vlade izjavila njena tiskovna predstavnica Uljpiana Ljama. To stališče vlade je v nasprotju z zahtevami vodstva kosovske skupščine, ki je v ponedeljek od vlade zahtevalo, naj v čimkrajšem času pripravi zakonodajo, predvideno v Ahtisaarijevem načrtu, poročajo srbski mediji.

Iz urada kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja pa so danes sporočili, da je kosovska pogajalska ekipa dobila vabilo na nadaljevanje pogajanj o prihodnjem status Kosova. "Sestanek s trojko predstavnikov ZDA, Evropske unije in Rusije bo 30. avgusta na Dunaju," so sporočili.

Minister za Kosovo in Metohijo, Slobodan Samardžić, pa je sinoči dejal, da srbska stran še ni dobila uradnega poziva na pogajanja. Prav tako ni oblikovala pogajalsko skupino, saj jim sploh še ni znan dnevni red pogajanj.

Na območju se sicer trenutno mudi predstavnik EU v trojki Wolfgang Ischinger, ki se bo danes in v petek s predstavniki kosovskih oblasti pogovarjal o pripravah na pogovore na Dunaju.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
25. 08. 2007 21.58
Saj so se nakotili. Eni in drugi. Zdaj se pa imajo za slovence.
eastpa123@gmail.com
25. 08. 2007 21.44
Zajci...Bo že držalo.
budda
25. 08. 2007 21.32
gen.t točno tako. ajvar to pa itak, da us and a pa eu podpirata razdrobljenost. bojo lažje "vladal". scholl7 kar se pa tiče tebe, bi si v temu primeru res želel, da se tudi tukaj "zajci" nakotijo in bi zahtevali svojo državo. kako bi ti odreagiral?
DarthRevan
24. 08. 2007 15.21
Sch0ll7, Saj imajo svojo državo. Albanijo. Slovenci je nismo imeli, zato smo jo morali ustanoviti, tu je pa malo drugače.
sch0ll7@yahoo.com
24. 08. 2007 15.20
a ste vsi pozabl da so jih srbi hotl iztrebt?....nevem no sam ne podpiram pa da nekdo hoce nardit nekaj slabega....zdj ko jim pa grozi izguba ozemlja so pa kao oni "zrtve".....mal cudn vse skp sam albanci tm zvijo ze par stoletij...pa se v casu bivse juge so bli v vecini...ko so srbi videli da jih je mal prevec in da jim to ne pase so jih pa hotli vse pobit in izselit zgleda ste vsi pozabl, da je srbska "JNA" napadla slovenijo zatem hrvasko nato pa se bih...kot da jim nebi bilo dosti so se pa spravli na siptarje...lej njih bomo pa zlahoto pospravl...in sm veseu da jih niso....en jh je mogu postavt na realna tla sorry ampak mislm da si zasluzjo svojo drzavo bojo mel vsaj mir
ona27
24. 08. 2007 12.54
aspire..tepec
generalpostmail@hotmail.com
24. 08. 2007 09.28
Res nam ni tega treba! Slovenija bi morala paziti na svoje interese na balkanu, ki pa imajo dosti več za opraviti z srbi kot pa z temi šipšoti, ki itak ne bodo nikoli prešli stopnje lesene žlice! Albanija je manj razvita kot kosovo, pa ni imela vojne že od pamtiveka!!! Pa še probleme bodo delali v sosednjih državah, kot so makedonija in črna gora. Na koncu bodo hoteli veliko Albanijo. Bravo Rupsi res si diplomat!
victoriosus
24. 08. 2007 08.47
Jaz tudi ne podpiram takega čefurstva.... ampak kar je res je res, pa Kosovo je srbsko in albanci so ga okupirali. Pa ne maram ne Srbov ne Albancev....
Uroš S.
23. 08. 2007 23.46
--Po poročanju prištinskih medijev, naj bi šlo za Albance.-- No shitting?
DarthRevan
23. 08. 2007 21.27
Kriss, kaj je zdaj, težka odločitev? Srbi ali šiptarji, kaj zdaj? Ampak samo tako, v Srbiji so kosovski Albanci "čefurji". Priseljenci, ki so se razmnoževali ko zajci zdaj se hočejo pa odcepit. Sem mislil da takega "čefurstva" ne podpiraš.
kriss714@amis.net
23. 08. 2007 21.25
he he he, Še zadnji se bodo znebili srbske hegemonije.
1Iam
23. 08. 2007 20.54
matr, še to nam manjka, Kosovo republjik.... ta neodvisnost je forsirana s strani US of A in EU, saj jim razdrobljenost na balkanu dobro koristi.
lootieee@gmail.com
23. 08. 2007 19.18
zdej ma kosovo že kr vlado? niso oni še pod srbijo? al so že kr država, predn jih sploh potrdijo? Narobe svet... Jaz jih ne bi priznal če dobijo državo...