Tujina

Priprave Bolgarije na schengen

Sofija, 12. 01. 2007 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bolgarija bo po navedbah notranjega ministra Petkova leta 2009 pripravljena na vstop v schengensko območje.

Bolgarski vojak ob evropski zastavi
Bolgarski vojak ob evropski zastavi FOTO: Reuters

Bolgarija, ki je v Evropsko unijo vstopila 1. januarja, bo leta 2009 pripravljena na vstop v schengensko območje brez nadzora na notranjih mejah, je danes v Sofiji dejal bolgarski notranji minister Rumen Petkov. "Sprejeli smo načrt pospešitve našega vstopanja v schengensko območje, na ta korak pa bomo pripravljeni leta 2009," je dejal.

V schengenskem območju brez notranjih meja je trenutno 15 držav, in sicer vse "stare" članice razen Velike Britanije in Irske ter Norveške in Islandije.

"Bolgarija od 1. januarja varuje 1650 kilometrov zunanje meje EU," je dejal Petkov, ter poudaril, da se je mejni nadzor "okrepil". Z vstopom v EU je Bolgarija uvedla tudi nov postopek za izdajanje vizumov za državljane sosednjih držav, ki niso članice EU, to so Turčija, Makedonija in Srbija.

Petkov je tudi dejal, da v prvih desetih dneh članstva v uniji Bolgarija ni zabeležila množičnega odhoda njenih državljanov v druge članice. Bolgari že od leta 2001 v schengensko območje lahko potujejo brez vizumov, na območju pa smejo bivati tri mesece.

V skladu z novo časovnico, ki so jo decembra lani sprejeli notranji ministri EU, potrjena pa je bila tudi na vrhunski ravni, naj bi novinke, ki so postale članice EU maja 2004, v schengensko območje vstopile konec leta 2007 na kopenskih in morskih mejah, na zračnih mejah pa marca 2008.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
12. 01. 2007 23.39
Kam se jim mudi?? Razsuto državo imajo, komaj premorejo ušive avtoceste, ta pa hoče v Schengen? Še mi nismo prišli do tega, pa smo 100000x bolj razviti in modernizirani od njih! Super, če varujejo svoje meje, mene tudi skrbijo-da ne bi šel kdo VEN iz te Bolgarije!! Namreč mafija tam cveti, kot še nikjer. Katastrofa, da je sploh v EU. Zdaj pa hočejo še po hitrem postopku. Prizemljiti jih je treba. Zlepa ali zgrda!