Tujina

Prijeli pomembnega člana Al Kaide

Washington/Rijad, 27. 04. 2007 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so prijele enega najvišjih operativcev Al Kaide. V Savdski Arabiji pa so zajeli 172 oseb, osumljenih terorizma.

Domnevno enega najvišjih operativcev Al Kaide so prepeljali v zapor v vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi.
Domnevno enega najvišjih operativcev Al Kaide so prepeljali v zapor v vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi. FOTO: Reuters

ZDA so prijele domnevno enega najvišjih operativcev teroristične mreže Al Kaida in ga minuli teden prepeljale v zapor v vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, je danes sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Bryan Whitman.

Kot je povedal, so Abda al Hadija al Irakija prestregli, ko je poskušal doseči Irak, da bi tam prevzel vodenje Al Kaidinih operacij in načrtovanje napadov na zahodne tarče izven Iraka.

Abd al Hadi al Iraki je eden Al Kaidinih najvišjih operativcev, povezan pa je z voditelji ekstremističnih skupin v Afganistanu in Pakistanu, tudi s talibani, je dejal Whitman. Sicer pa naj bi osumljenec med drugim načrtoval tudi atentat na pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa.

Aretirali 172 osumljencev terorizma

Savdska Arabija je v eni največjih protiterorističnih akcij doslej aretirala domnevne pripadnike sedmih celic teroristične mreže Al Kaida, je danes sporočilo savdsko notranje ministrstvo. Gre za 172 Savdijcev in tujcev, ki naj bi načrtovali samomorilske napade na javne osebnosti, naftna polja, rafinerije in vojaška območja znotraj in zunaj države.

Zajeti operativec naj bi bil povezan tudi s talibani.
Zajeti operativec naj bi bil povezan tudi s talibani. FOTO: Reuters

Ena izmed celic je načrtovala tudi napad na savdski zapor in osvoboditev zapornikov, nekateri izmed osumljencev pa so se urili v letenju, kar kaže, da so imeli verjetno v načrtu tudi ugrabitve letal.

Sicer pa so savdske varnostne sile v puščavi odkrile skrivališče orožja ter zasegle eksplozive, strelivo, pištole in puške, skupaj z vrsto dokumentov in več kot 23,7 milijonov evrov gotovine.

Al Kaida je večkrat pozvala k napadom na savdska naftna polja, saj bi s tem prizadeli ne le savdsko gospodarstvo, temveč tudi zahodne države, ki potrebujejo savdsko nafto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.