Tujina

Prijeli osumljene

Bombaj, 21. 07. 2006 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Indijska policija je aretirala tri moške, osumljene sodelovanja v bombnih napadih v Bombaju.

Trije moški so 11. julija med večerno prometno konico razdejali nabito polne vagone lokalnih vlakov in zahtevali okoli 200 smrtnih žrtev. "Aretirali smo ljudi. So del širše zarote. Njihovo vlogo v napadih preučujemo," je povedal predstavnik policije Jayijit Singh.

V bombnih napadih je umrlo okoli 200 ljudi.
V bombnih napadih je umrlo okoli 200 ljudi. FOTO: Reuters

Enega od osumljencev so prijeli v predmestju Bombaja, ostala dva pa v zvezni državi Bihar na severu Indije. Policisti v Bombaju so osumljence že zaslišali. Pred sodišče jih bodo po navedbah indijske televizije prvič pripeljali danes popoldne.

Indijske oblasti so med preiskavo bombnih napadov prijele že več sto ljudi iz vse države, sedaj pa je prvič prišlo tudi do aretacije. Policija sicer meni, da za napadi stojijo pakistanski islamski skrajneži, ki se v provinci Kašmir borijo proti indijski nadvladi. Za napade pa bi bili lahko odgovorni tudi člani Študentskega islamističnega gibanja (SIMI). Organizacija SIMI je bila ukinjena leta 2001, ker so njeni člani poskušali vzbuditi verska nesoglasja v zvezi z bojem ZDA proti terorizmu.

Indija je prav zaradi suma sodelovanja Pakistancev v napadu prestavila pogovore v okviru mirovnega procesa, ki poteka od leta 2004 in s katerim poskušata državi rešiti spore med državama, med katerimi je tudi vprašanje pokrajine Kašmir.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.