Tujina

Pridržali sorodnike Mladića

Beograd/Haag, 06. 04. 2006 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Pridržali so štiri sorodnike enega najbolj zaželenega haaškega obtoženca. Mladić naj bi v Haag prišel pred majem.

Policisti pospešeno iščejo Ratka Mladića.
Policisti pospešeno iščejo Ratka Mladića. FOTO: Reuters
Sem v šoku. Ne morem verjeti, kakšen pritisk izvajajo nad nami. / ... / Pridržali so moja brata Miroslava in Vukasina Jedića ter moja sorodnika Krsta in Branislava Jedića. Bosa Mladić, žena Ratka Mladića

V Srbiji so pridržali štiri sorodnike obtoženca haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Ratka Mladića, poročajo srbski mediji, ki se sklicujejo na izjave poslanca ultranacionalistične Srbske radikalne stranke in Mladićeve žene. Policija naj bi preiskala tudi stanovanja drugih članov Mladićeve družine.

Mladić in nekdanji politični voditelj Srbov v BiH Radovan Karadžić sta obtoženca, za izročitev katerih si Haag najbolj prizadeva. Glavna tožilka sodišča Carla Del Ponte verjame, da se Mladić, ki je obtožen pokola 8000 muslimanskih mož in dečkov v Srebrenici leta 1995, skriva v Srbiji. Oblasti v Beogradu sicer trdijo, da ne vedo, kje je, so pa po objavi skrajnega roka, ki je konec aprila, napovedale, da bodo skušale storiti vse, da bi zahtevano uresničile.

Mladić v Haagu do konca aprila?

Zborovanje v podporo Mladiću
Zborovanje v podporo Mladiću FOTO: Reuters

Carla Del Ponte je medtem zatrdila, da ji je srbski premier Vojislav Koštunica zagotovil, da bo Mladić v Haagu še pred iztekom aprila.

"Od premiera Koštunice smo dobili jasna zagotovila, da bodo Mladića izročili do konca aprila, kar je zelo važno ne le za tožilstvo, temveč za celotno sodišče," je dejal svetovalec glavne tožilke Anton Nikiforov. Ob tem je pojasnil, da so ta zagotovila dobili med zadnjim obiskom Del Pontejeve v Beogradu 29. marca ter da je to posledica "močne in jasne podpore" tožilstvu s strani EU in evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna.

Po besedah Nikiforova je Koštunica isto obljubil tudi Rehnu. Svetovalec Del Pontejeve je še dejal, da je zadnje dni "moč opaziti, da se v Beogradu nekaj dogaja", vendar pa haaško tožilstvo "nima nobenih podatkov o tem, kaj natančno je Beograd naredil".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.