Tujina

Preživelih le še 18 potnikov

Madrid, 24. 08. 2008 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Število žrtev tragične letalske nesreče v Madridu se je povzpelo na 154. Ena od ponesrečenk je namreč umrla v bolnišnici.

V soboto zvečer je v bolnišnici preminila še 154. žrtev tragedije na madridskem letališču Barajas. 31-letna Maria Luisa Estevez Gonzalez je v požaru, ki je po strmoglavljenju zajel letalo, utrpela hude opekline. Njen mož je v nesreči umrl, medtem ko je šestletni sin med le osemnajstimi preživelimi.

Lastnica letala, družba Spanair, bo svojcem vsakega umrlega plačala 127.000 evrov odškodnine. Tako določa evropska regulativa, v kateri tudi piše, da mora prvih 20.300 evrov sorodnikom nakazati v petnajstih dneh po identifikaciji žrtve. Ta poteka izjemno počasi, saj je večina trupel ožganih do neprepoznavnosti. Doslej so prepoznali le nekaj več kot 50 potnikov.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eutopia
30. 08. 2008 12.39
Ramzess
25. 08. 2008 16.17
R75="Najhuje je, da tistih potnikov, ki niso zaupali v letalo, po prvem poskusu vzleta, niso spustili iz letala in so morali eno uro čakati, da so se jim potrdile temne slutnje!!!" Res je najhuje, bolj od tega zakaj je do te nesreče prišli, bogve koliko bi jih lahko bilo še živih, koliko otrok med njimi. Zdi se da nekaterim resnično ni usojeno ali dano. "Španski časniki, ki navajajo izjave svojcev, danes poročajo, da so številni potniki, potem ko ni uspel prvi poskus vzleta, hoteli zapustiti letalo, a jim posadka tega ni dovolila. Tako je eden od pokojnih svoji ženi v SMS-sporočilu zapisal, da jim ne dovolijo izstopa in da je vse zaprto." (Večer, 25.8.) To je vendar škandalozno in neodpustljivo. To je naklepni uboj, umor, brez primere. Zato bi moral nekdo odgovarjat, brez izjeme. Kar se pa tiče odškodnin le pametni in kreativni odvedniki lahko uspejo doseči primerno visoke odškodnine. "Lastnica letala, družba Spanair, bo svojcem vsakega umrlega plačala 127.000 evrov odškodnine. Tako določa evropska regulativa, v kateri tudi piše, da mora prvih 20.300 evrov sorodnikom nakazati v petnajstih dneh po identifikaciji žrtve." Saj ni res, pa je. Vidim, da so odškodnine, njih višina, določene že vnaprej, ne glede na okoliščine, in druge razlike med ljudmi, denimo starost. Veliki si pa privoščijo, ni kaj. Življenje človeka, odraslega ali otroka, je žal vredno precej več, ni ga moč kupiti za vnaprej določeno vsoto. Veliki so vnaprej določili direktive, višino odškodnine, mali pa se naj obrišejo pod nosom, saj je očitno, da so nekateri marsikaj vnaprej premislili, na kar običajno ne pomislimo. Ta reč niti ni tako redka. Tožbe so potem takem nepotrebne oz. avtomatsko onemogočene, ker je že vse vnaprej določeno, brez vsakršnih razlik. Nekaj podobnega, na svoj način, se je šel ameriški kongres (vlada) s svojci žrtev 11/9. "Ameriški kongres je dva tedna po napadih ustanovil poseben sklad za izplačilo družinam in preživelim žrtvam napadov na ZDA, ob pogoju, da če sprejmejo denar iz sklada, ne smejo tožiti letalskih družb, katerih letala so teroristi ugrabili in uporabili v napadih 11. septembra 2001. Velika večina družin in žrtev je ponudbo sprejela, okoli 100 pa ne, ker se jim je sistem izplačevanja odškodnin zdel nepošten." Kakšen neumen pogoj, verjetno so jim še povdarili, da morajo verjeti uradni resnici, ki je itak velika laž. Človek več ne ve kaj si misli, razen tega da že vnaprej ve, da ne more pričakovati več kot je že določeno, veliki si pa privoščijo ni kaj. Problem je tudi v tem, da EU ne dovoljuje, niti ne priznava, ameriškega pristopa k odškodninam, ameriškega odškodninskega zakona, ker meni, da bi ljudje, z milijonskimi odškodninami, obogateli, namesto da bi dobili 'odškodnino'. Meni se to zdi povsem nesmiselno, saj to vendar ni loterija, pa še tam ne obogatijo vsi.
martincheq
24. 08. 2008 19.30
jaoo danes spet letalaska nesreča - okoli 100 mrtvih - lahko da več, lahko da manj :/
R57
24. 08. 2008 18.50
Pri vsej zadevi me moti to, da vsi slepomišijo glede vzroka te nesreče. Tu gre za veliko malomarnost posadke in tehničnenega osebja ali pa vodstva družbe, ki je spustilo letalo na ponovni vzlet. Zdaj se vsi zgovarjajo na nesrečni splet in zaporedje dogodkov. Dejstvo je, da so senzorji na letalu zato, da opozorijo na možne napake. In dejstvo je, da če neki senzor pokaže močno pregrevanje vstopnega zraka, ki je po vsej verjetnosti ogrevan pri motorju. Kako pa bi greli kabino na -50 stopinj C, na višini 10000 m?. To pomeni, da se je motor močno pregreval, zato bi moralo letalo izkrcati potnike in iti na remont ali menjavo motorja. Oni pa so lepo izklopili senzor in šli v smrt. Pametni odvetniki bodo izerjali veliko višje odškodine. Pilot, pa je imel dve možnosti, da poleti, ali pa konča svojo kariero. Na koncu je vedno za vse odgovoren kapitan letala. Najhuje je, da tistih potnikov, ki niso zaupali v letalo, po prvem poskusu vzleta, niso spustili iz letala in so morali eno uro čakati, da so se jim potrdile temne slutnje!!!
gorencc
24. 08. 2008 18.49
ODŠKODNINA???Le kaj je denar v zameno z človeškim življenjem,ali mislite ,da se da z denarjem vse poplaćati??NE
juventus
24. 08. 2008 16.35
Sej je grozno , sam nekateri sam še na cekine čakajo ...Takšno je pač življenje ...Umreš , te pogrešajo kakšen teden ....In to je to ..............
malena07
24. 08. 2008 16.04
trapo
24. 08. 2008 15.16
Odškodnina gor ali dol. Težko je polemizirati o tem ampak vsaj nekaj je storjeno na tem področju. Kaj pa je bilo z odškodninami sorodnikom letalske nesreče na Korziki. Je pa znotraj regulative zanimiva klavzula (nakazati v petnajstih dneh po identifikaciji žrtve). Kako pa jih bodo identificirali če so ožgani do nerazpoznavnosti - marsikdo še urejene zobne kartoteke nima ali pa njegovih ostankov sploh ni. Kaj pa potlej? Statistika je k.... Nikoli ne upošteva človeškega faktorja. Ne pomaga če si med svojci, čeprav gledano skozi statistiko je letalstvo najvarnejša oblika prevoza, ampak.....
mukl
24. 08. 2008 14.54
Kakšni primitivni komentarji, ccccc, tudi ob tragedijah, kot je tale, se ne znate vzdržati svojih bolnih komentarjev, res ste pacienti.
vetlan
24. 08. 2008 13.34
ugrica, ti že malo leta nagajajo. Bojim se, da le nisi tak svetovljan, za katerega se imaš. Človeški dobronamerni avanturizem je pripeljal do marsikaterega odkritja in spoznanja. Karkoli in kjerkoli se ti lahko zgodi, garancij za človeško življenje ti nihče ne daje. Tole pa "bodite skromni in ponižni" velja samo za RKC ovce. Človek mora ohraniti v sebi človeške vrednote, to je res, zgornji rek od Kristusa pa je namenjen hlapcem, ki ga je izmislil vatikan, sami pa niso lih skromni.
due
24. 08. 2008 13.27
ugrica več ljudi se ubije z avti kot z letali. kljub tej nesreči je letalski prevoz še vedno najbolj varen na tem planetu. pa še zelo hiter je kar je prednost. še vedno bom redno potoval z letalom, saj če gledaš da se je naredila nesreča in zato ne grem več na letalo, tudi ne bi smel več se z avti voziti, niti hoditi po cesti ker te lahko kaj povozi,.... nesreče so povsod vedno bile in vedno bodo. še vedno je letaskih zelo malo. 2 večje na leto. kaj pa je to. koliko letal pa varno pristane?? tako moraš gledati. ni vse črno, odvisno je kako ti vidiš zadevo. kozerec je lahko napol povn ali napol prazen.
ugrica
24. 08. 2008 12.35
Rešitev je,da se z avijoni ne prevažaš.Evo jaz kod svtovljan poznan po cele sveto še nisem stopo na avion in nikoli nebom in sem star že 70 let.Pa mi ni žal.Človekov avanturizem ki ga preganja plačuje ceno življenja.Tako je to.Kod je Jezus reke svojim apostolom bodite skromni in ponižni,to načelo je danes vsekakor teško dojemljiv.
Ramzess
24. 08. 2008 12.04
Res je Špelčy, komaj 6 let ima, pa hodi po taki trnovi poti, gotovo bo življenje naprej prizanesljivo z njim, čeprav ga čaka še del trnove poti. Hudo je, da otrok, tako mlad, postane sirota, kdaj pa bo izvedel vso resnico o nesreči, pa je le vprašanje časa. Kaže da je edinec. Upajmo da je že 'doma' pri sorodnikih. Ostalo je še 18 živih, vprašanje koliko od teh lahko še umre, oz. je kritičnih. Nič ne povedo natančneje. "Lastnica letala, družba Spanair, bo svojcem vsakega umrlega plačala 127.000 evrov odškodnine. Tako določa evropska regulativa, v kateri tudi piše, da mora prvih 20.300 evrov sorodnikom nakazati v petnajstih dneh po identifikaciji žrtve." Saj ni res, pa je. Vidim, da so odškodnine, njih višina, določene že vnaprej, ne glede na okoliščine, in druge razlike med ljudmi, denimo starost. Veliki si pa privoščijo, ni kaj. Življenje človeka, odraslega ali otroka, je žal vredno precej več, ni ga moč kupiti za vnaprej določeno vsoto. Veliki so vnaprej določili direktive, višino odškodnine, mali pa se naj obrišejo pod nosom, saj je očitno, da so nekateri marsikaj vnaprej premislili, na kar običajno ne pomislimo. Ta reč niti ni tako redka. Tožbe so potem takem nepotrebne oz. avtomatsko onemogočene, ker je že vse vnaprej določeno, brez vsakršnih razlik. Nekaj podobnega, na svoj način, se je šel ameriški kongres (vlada) s svojci žrtev 11/9. "Ameriški kongres je dva tedna po napadih ustanovil poseben sklad za izplačilo družinam in preživelim žrtvam napadov na ZDA, ob pogoju, da če sprejmejo denar iz sklada, ne smejo tožiti letalskih družb, katerih letala so teroristi ugrabili in uporabili v napadih 11. septembra 2001. Velika večina družin in žrtev je ponudbo sprejela, okoli 100 pa ne, ker se jim je sistem izplačevanja odškodnin zdel nepošten." Kakšen neumen pogoj, verjetno so jim še povdarili, da morajo verjeti uradni resnici, ki je itak velika laž. Človek več ne ve kaj si misli, razen tega da že vnaprej ve, da ne more pričakovati več kot je že določeno, veliki si pa privoščijo ni kaj.
grenki
24. 08. 2008 11.51
Rafaela_
24. 08. 2008 11.31
R.I.P., vsi, le zadnja žrtev in iskreno sožalje vsem bližnjim. Predvsem pa se mi smili ubogi fantek, naj bo življenje vsaj od zdej naprej bolj prizanesljivo z njim!