Tujina

Preživeli napad morskega psa, zdaj se borijo za njihovo preživetje

Ljubljana, 14. 09. 2010 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Devet žrtev napada morskih psov je dokaj nepričakovano postalo tudi devet zagretih zagovornikov za njihovo ohranitev. Ljudje nimamo pravice izbrisati ta čudovita bitja in posredno poškodovati enega najpomembnejših ekosistemov, pravijo.

Morski pes
Morski pes FOTO: Reuters

Društvo Global Shark Conservation se že leta trudi, da bi države sprejele posebno resolucijo o morskih psih, saj je kar tretjina vrst na meji izumrtja. Eden izmed zagovorniki resolucije je tudi avstralski vojaški potapljač Paul de Gelder, ki je v napadu morskega psa izgubil desno roko ter spodnji del desne noge.

Trenutno ne obstaja načrt za ohranitev morskih psov, čeprav se mnogi posamezniki izjemno trudijo, da bi rešili nekatere vrste. In prvi korak bi bil omejitev lova na morske pse.

Chuck Anderson, ki je izgubil roko med plavanjem v Mehiškem zalivu, se je ekipi za ohranjanje morskih psov pridružil, ko mu je prijatelj pokazal video, kako ribiči režejo plavuti z živali in jih nato žive vržejo v morje, da se utopijo ali izkrvavijo.

Vseh devet preživelih je dejalo, da so bili pač na napačnem mestu ob napačnem času, to pa ni zmanjšalo njihove ljubezni do oceanov. Včeraj se je skupina zbrala pred zgradbo Združenih narodov v upanju, da bodo dosegli dogovor. Predvsem poskušajo preprečiti rezanje plavuti (finning), s katerim ribiči ubijejo okoli 73 milijonov morskih psov letno.

Pred približno desetletjem so se nekatere države sicer zavezale, da bodo izdelale načrt za ravnanje z morskimi psi, vendar so bile v manjšini. Mednarodne omejitve glede števila ulovljenih morskih psov za zdaj veljajo samo za morskega psa orjaka, kitovca in velikega belega morskega psa.

Oglejte si še galerijo desetih največjih morskih psov na svetu, ki tako kot večina vrst, spadajo med ogrožene.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koala_pleza_plazi
15. 09. 2010 07.06
Ljudje smo kruti!Če nebi toliko gladali samo na svojo korist,bi morda lahko videli lepote,ki nam jih razkriva narava.Toda kako dolgo še?Imam 9 let starega sina,pa bodo moji vnuki še lahko videli vse te živali,ki jih zdaj nekateri kruto pobijajo?Nas ljudi je tako ali tako preveč na svetu.Nam pa ne grozi izumrtja.Zkaj?Ker smo tako pametna bitja,da smo izumili orožja s katerimi smo zavladali temu čudovitemu planetu,ki ga brez pomislekov uničujemo.Pametni smo?Jaz mislim,da ne!Gojcic ti maš čist prav MI SMO NAJVEČJE ZLO NA PLANTU!!!!!!
Gojcic
15. 09. 2010 01.05
Clovek je prav gotovo najvecje zlo na tem planetu. Vsaj to vem, da imam prav. Kar se pa tice teh zagovornikov in zrtev morskih psov, VSA CAST NJIM, da so to povedali. Kapo dol!
yerbas
14. 09. 2010 20.43
Tako kakor vrže steklenico, plastenko ali pločevinko za cesto, tako ubijajo živali...........
blue05
14. 09. 2010 15.43
le zakaj se živali bojijo človeka? Ker so pametne po naravi. Ker jih ni nihče učil odvečnih, uničevalnih in nenaravnih vzorcev.
Sentis
14. 09. 2010 14.12
Dejstvo je da ljudje posegamo v njihov življenjski prostor. Žival ni kriva, da ima takšen nagon, kriv je človek ker se tam pojavlja.
saoirse
14. 09. 2010 12.27
vsa čast,kapo dol!To so srčni ljudje,ki se kljub napadom in poškodbam zavedajo,da so imel smolo in ne gojijo maščevanja ampak spoštovanje do teh plenilcev.