Tujina

Prevozniki blokirali del meje BiH in ne popuščajo

Banjaluka, 12. 10. 2010 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavka prevoznikov v BiH je povzročila kolaps v gospodarstvu Republike srbske, kmalu pa lahko vsi nivoji oblasti v BiH ostanejo brez pomembnega vira prihodkov. Na dan lahko namreč od pristojbin za uvoz dobijo tudi do 10 milijonov evrov.

Naši tovornjaki stojijo na obeh straneh meje. Dnevno izvozimo blago v vrednosti 100 tisoč evrov in za vsak tovornjak, ki stoji, plačamo penale. Če se bo takšno stanje nadaljevalo, bomo propadli. Direktorica tekstilnega podjetja Skontoproma iz Prijedora Elizabeta Josipović

Blokada carinskih terminalov v Republiki srbski, ki traja že peti dan, bo po predvidevanjih vplivala na celotno državo. Srbski Blic poroča, da so zaradi protesta avtoprevoznikov blokirani carinski terminali na mejnih prehodih v omenjeni entiteti, kar pomeni, da tovorni promet na mejah stoji. Prevoznikom v Republiki srbski so se pridružili tudi kolegi iz Brčkega, ki bodo do nadaljnjega blokirali mejni prehod v Orašju. Zaradi tako številčne blokade mejnih prehodov je posledično več tovornega prometna na mejnih prehodih v Federaciji BiH.

Če se bo stavka nadaljevala, se bodo posledice iz Republike srbske širile na vse nivoje oblasti v BiH. Država, entiteti, kantoni in občine namreč od pristojbin, ki jih prinaša uvoz, dnevno lahko skupno dobijo tudi do 10 milijonov evrov.

Predsednik sekcije avtoprevoznikov pri OZS Andrej Klobasa je za 24ur.com razložil, da morajo prevozniki plačati pristojbino za vstop v BiH, cestnino in špediterja. Klobasa pravi, da so bosanski avtoprevozniki že dlje časa stavko napovedovali, tako da upa, da se je majhna količina slovenskih avtoprevoznikov te dni odpravila v BiH.

Prevozniki so na svojih tovornjakih izobesili fotografijo premierja Republike srbske Milorada Dodika. Pravijo, da verjamejo, da jim bo ravno Dodik pomagal.
Prevozniki so na svojih tovornjakih izobesili fotografijo premierja Republike srbske Milorada Dodika. Pravijo, da verjamejo, da jim bo ravno Dodik pomagal. FOTO: Reuters

Združenje prevoznikov za notranji in mednarodni prevoz Republike srbske je s stavko začelo, saj želi, da oblasti umaknejo novi pravilnik o licencah, ki med drugim prinaša dražje licence in prevoznikom nalaga, da morajo imeti za vsako vozilo na banki depozit v višini devet tisoč evrov.

Klobasa dodaja, da so velik problem tudi dovolilnice. "To so dovolilnice, ki so za večkratno uporabo, za celo leto, za več vozil v enem podjetju. Z njimi tovornjak lahko vozi po drugih državah. Zdaj je teh dovolilnic premalo in prevozniki ne morejo voziti v druge države, na primer v Nemčijo," je dejal Klobasa.

Napovedi sicer niso optimistične, saj prevozniki včeraj z ministrstvom za promet niso dosegli dogovora. Pravijo, da če oblasti pravilnika ne umaknejo v naslednjih dveh dneh, da bodo ustavili tudi potniški promet na mejah.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HAMZA_23
15. 10. 2010 17.58
kako ste smjesni janezi, a zasto vi nedate srbima brdo pri kranju i belu krajinu za koju su oni govorili da je srpska pa neka vama prave drzavu gdje hoce i kad hoce, a da RS postoji kao drzava pokazalo se bas sada, nema bez BiH nista a tek onda prelazi na ENTITETSKI nivo. Da vam ga stave u dupe i srbi i uje
joja11
13. 10. 2010 15.00
357 mislim da je uradno republika srpska
ljx
12. 10. 2010 23.59
357,ej stari a so te nardil v Užicah al v Kragujevcu?
SLOVENIASTAN
12. 10. 2010 19.59
karakic 12.10.2010, 19:28 Ter carino in davcno upravo ter delajo na tem da si bodo svojo vojsko povrnli
karakic
12. 10. 2010 19.28
357 verjetn še nisi bil v bosni,drgač bi vedu,da je republika srpska,država v državi,z svojo policijo,vlado,svojim šolstvom,zastavami in z vsem kar premore samostojna država
SLOVENIASTAN
12. 10. 2010 18.55
predvsem za sofere
SLOVENIASTAN
12. 10. 2010 18.55
Saj to nekaj takega bi bilo tudi pri nas potrebno cist prav majo da stisnejo vlado , jaz 7let vozim spedicijo pa je vsako leto slabse . Pa se ta panoga je vseposod boga ne sam v RS .
hariton
12. 10. 2010 17.52
Vasojevich bravo!!! Kakor kosovo tako tudi Republika Srpska. Pa še federacijo razdelit na dva dela, da dobijo svoj del še Hrvati pa bo mir!!!
Vasojevich
12. 10. 2010 16.13
Mujaga
12. 10. 2010 13.40
kr take vse jih mot zakaj pol še tuki ne stavkajo k so plačeval za avtocesto 15 let pa je ni blo več kot tretjino , kera bedna. Kr dodik bo pomagal pa kaj je on , nima niti osnovne šole , v zagrebu delu na tržnici dokler ni bla bosna pa se miloševiču pa karađiču uvkleku v rit, ON ne nadzoruje ničesar on dobiva od starejpih politikov ki so že delovali z miloševičm in karađičem navodila . lopovi sam vsi neki muslimane obtožujete
.357
12. 10. 2010 12.47
Kaksna "republika Srbska", taksna republika ne obstaja, to je le plod domisljije, tako kot SAO Krajna, Srbsko Kosovo in Velika Srbija. Srbi so popusli vse vojne in jim je za zdaj ostala le mala Srbija, se malo pa bodo imeli le Veliki Beograd.