Tujina

Pretepanje v Guantanamu

Washington, 07. 10. 2006 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pazniki zapora v Guantanamu naj bi se hvalili s pretepanjem jetnikov, kar naj bi bila običajna praksa.

Na dan so prišle nove obtožbe o zlorabah v Guantanamu
Na dan so prišle nove obtožbe o zlorabah v Guantanamu FOTO: Reuters

Po besedah paznikov spornega ameriškega zapora na Kubi, naj bi bilo pretepanje jetnikov nekaj vsakdanjega, poroča ameriška tiskovna agencija AP, ki se sklicuje na izjavo neimenovane častnice ameriške vojske. Pentagon je že napovedal preiskavo teh navedb.

Častnica je za pretepanje izvedela iz pogovorov z več pazniki med svojim obiskom zapora prejšnji mesec. "Iz pogovorov sem razbrala, da je bilo pretepanje zapornikov običajna praksa. Pazniki so se smejali zgodbam drugih o pretepanju," je zapisala.

Izjavo je agenciji izročil polkovnik Colby Vokey, ki je že zahteval preiskavo, saj gre po njegovih besedah za kršitev ameriškega in mednarodnega prava. V Guantanamu je zaprtih okrog 450 ljudi, doslej pa so uradno obtožili le peščico.

Kanada se bo pritožila

Kanadski premier Stephen Harper pa je medtem v pogovoru ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu napovedal, da bo Kanada vložila uradno pritožbo zaradi ravnanja s kanadskim državljanom sirskega porekla Maherjem Ararjem.

Ararja, ki ima kanadski potni list, so leta 2002 aretirali v New Yorku, potem ko je Kanada sporočila, da sumi, da je terorist. Američani so ga izročili Siriji, kjer so ga leto dni pretepali in mučili. Iz zapora v Damasku so ga izpustili leta 2003 po posredovanju Kanade, potem ko so ugotovili, da je nedolžen.

Kanada je opravila notranjo preiskavo, zatem pa napovedala, da bo uradno protestirala pri Siriji in ZDA.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.