Tujina

Pretep med poslanci

Ankara, 28. 05. 2007 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med turškimi poslanci, ki obravnavajo paket ustavnih sprememb, potem ko je te zavrnil predsednik, se je vnel pretep.

Eden izmed poslancev je namreč ostro nastopil proti predsedniku Ahmetu Necdetu Sezerju in s tem po mnenju opozicije razžalil vodjo države. Kakih ducat poslancev se je zato drug drugega lotilo s pestmi. Zaradi nekajminutnega izgreda je parlament za kratek čas prekinil sejo.

Poslanec naj bi razžalil predsednika Sezerja
Poslanec naj bi razžalil predsednika Sezerja FOTO: Reuters

Turški predsednik je v petek vložil veto na paket ustavnih reform, po katerih predsednika ne bi več volil parlament, ampak bi bil izbran na neposrednih volitvah. Paket reform, ki uvajajo tudi skrajšanje predsedniškega mandata s sedem na pet let in možnost dveh zaporednih mandatov, je parlament že sprejel, Sezer pa mu ga je z vetom vrnil v ponovno obravnavo. Po njegovi oceni namreč "ni upravičenih in sprejemljivih razlogov ali potrebe po spremembah". Če bodo poslanci potrdili paket brez dopolnil še v drugo, ga bo moral Sezer potrditi, v nasprotnem primeru pa razpisati referendum.

Veto pomeni udarec za vlado Recepa Tayyipa Erdogana, ki je načrtovala pripravo splošnih in predsedniških volitev na isti dan, 22. julija. Erdogan je sicer že izrazil pričakovanje, da bo parlament paket reform tudi v drugo potrdil.

Parlament je omenjeni paket na predlog vlade prvič sprejel 11. maja, z njim pa želi končati zastoj, ki so ga opozicijski poslanci sprožili z bojkotom volitev predsednika v parlamentu. Zaradi bojkota je moral Erdoganov kandidat za predsednika - zunanji minister Abdullah Guel - odstopiti od kandidature, vlada pa je bila prisiljena sklicati predčasne splošne volitve.

Predčasne volitve so razpisali, da bi ublažili politične napetosti zaradi vse večjega razkola glede vloge islama v tej večinsko muslimanski, a sekularni državi. Vojska je tako že zagrozila, da bo stopila v bran sekularnemu sistemu, sekularni Turki pa so pripravili več množičnih protestov proti Erdoganovi vladi, za katero se bojijo, da želi povečati vlogo islama.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
29. 05. 2007 16.37
Nič niso napisali, koliko je bil rezultat?
Vegos
29. 05. 2007 13.38
Ma v azijskih parlamentih je to problem, tam znajo kung fu, karate, aikido...
vox populis
28. 05. 2007 18.43
Nič hudega! Še v japonskem parlamentu so se "pošteno zgarbali" leta 2003! Kaj podobnega, v našem parlamentu nismo videli od Kacinovega "reklamiranja " "Dela", poslancu Hvalici!
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
28. 05. 2007 18.23
Turkey, welcome to EU!!!!!!!!!