Tujina

Preštevanje glasov v Zimbabveju

Harare, 12. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Zimbabveju so danes začeli preštevati glasove predsedniških volitev, ki so se po treh dneh končale sinoči po krajevnem času. Prvi izidi volitev naj bi bili znani v sredo.

Opazovalci pričakujejo, da bo izid med predsedniškima kandidatoma, sedanjim predsednikom Robertom Mugabejem in vodjo opozicije Morganom Tsvangiraijem zelo tesen.

Policija je včeraj aretirala generalnega sekretarja opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe (MDC) Welshmana Ncubeja, danespa ga je sodišče v Harareju uradno obtožilo veleizdaje. Ncube naj bi bil vpleten v zaroto naperjeno proti predsedniku Mugabeju .

Preštevanje glasov
Preštevanje glasov FOTO: Reuters

Mednarodna nevladna organizacija ICG je danes v Harareju opozorila na nepravilnosti in pritiske privržencev predsednika Mugabeja na volilcev med volitvami. Kot je sporočila, na voliščih ni bilo neodvisnih opazovalcev ali opazovalcev opozicije, pristaši opozicijskega kandidata pa so pričali tudi o nasilju članov Mugabejeve stranke proti njim. Največ nepravilnosti in pritiskov na volilce opozicijskega kandidata je organizacija sicer zabeležila prav na podeželju, od koder je vlada poročala o množični volilni udeležbi.