Tujina

Prepričevanje prepričanega?

Washington, 07. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.L.
Komentarji
0

Bush in Blair sta začela pogovore v Beli hiši. Razpravljala naj bi predvsem o pomoči Afriki in boju priti segrevanju ozračja.

Bush in Blair bosta skušala zbližati stališča pred vrhom G-8 (Reuters)
Bush in Blair bosta skušala zbližati stališča pred vrhom G-8 (Reuters) FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush in britanski premier Tony Blair sta začela pogovore, ki so posvečeni predvsem pomoči Afriki in prizadevanjem v boju proti segrevanju ozračja.

Obisk Blaira, ki je prvi v ZDA po njegovi vnovični zmagi na parlamentarnih volitvah maja, je namenjen pripravi vrha skupine G-8, ki ji predseduje London in ki bo 6. in 7. julija na Škotskem.

Pomoč za Afriko

Blair je pred srečanjem z Bushem novinarjem na britanskem veleposlaništvu v Washingtonu dejal, da njegov načrt za zmanjšanje dolgov afriškim državam med voditelji držav članic skupine G-8 lepo napreduje. Poleg tega meni, da napovedana dodatna ameriška pomoč Afriki v boju proti lakoti predstavlja le majhen del prizadevanj za pospešitev afriškega razvoja.

Bela hiša je namreč sporočila, da bo Bush na novinarski konferenci z Blairom sporočil, da bodo ZDA Afriki namenile dodatnih 674 milijonov dolarjev. Ta znesek bo dodan približno 1,4 milijarde dolarjem pomoči, ki so jih ZDA že obljubile skladu ZN za Afriko, je še sporočil Scott McClellan.

Blair: Ne bomo prosili nemogočega

Blair je pred odhodom v Washington še povedal, da se zaveda, da Velika Britanija ne bo dobila vsega, kar si želi. "Obstajajo določene stvari, za katere vemo, da jih ne bodo naredili in za to jih tudi ne bomo prosili. Tako jih ne bomo prosili, naj za pomoč najrevnejšim namenijo 0,7 odstotka BDP, ker tega, kot so napovedali, ne bodo naredili. Prav tako ne bomo zahtevali, naj spremenijo svoj odnos do Kjotskega sporazuma, saj za to ni nobene možnosti."