Tujina

Preprečili teroristični napad

Madrid, 04. 01. 2007 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Španska policija je v vasi na severu države odkrila sto kilogramov eksploziva. Vse je bilo pripravljeno za nov napad.

Španska policija je najverjetneje preprečila nov teroristični napad baskovske separatistične organizacije ETA. Na severu države v bližini baskovske vasi Axtondo so namreč odkrili zaboj s kar 100 kilogramov razstreliva. Bil naj bi že pripravljen za uporabo, manjkal mu je le sprožilec, so dodali.

Zapatero ima nov načrt

Jose Luis Rodriguez Zapatero bo kmalu predstavil nov načrt
Jose Luis Rodriguez Zapatero bo kmalu predstavil nov načrt FOTO: Reuters

Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, ki je obiskal prizorišče sobotnega terorističnega napada na madridskem letališču, je obljubil, da bo zatrl nasilje, saj imajo vsi državljani "pravico do življenja brez bomb ali nasilja". Iz njegovega urada so medtem sporočili, da bo premier poslancem kmalu predstavil načrt za prenovo protiteroristične strategije. "Bolj kot kdaj sem odločen usmeriti svoje napore v končanje nasilja in iskanje miru," je dejal Zapatero.

Zapatero je obiskal prizorišče sobotnega terorističnega napada na madridskem letališču
Zapatero je obiskal prizorišče sobotnega terorističnega napada na madridskem letališču FOTO: Reuters
Politično krilo ETA, od leta 2003 prepovedana stranka Batasuna, je prvič izrazila obžalovanje zaradi napada na madridskem letališču.

Izrazila je "globoko obžalovanje" zaradi smrti Ekvadorca, čigar truplo so našli v sredo izpod ruševin garažne hiše, ki se je zrušila v eksploziji avtomobila bombe. Drugega pogrešanega, prav tako Ekvadorca, ki naj bi v času eksplozije spal v avtomobilu, reševalci še iščejo.

Kot je povedal tiskovni predstavnik premierja, bo Zapatero nagovoril parlament in se s tem odzval na zahtevo opozicijske ljudske stranke (PP), da pojasni, kaj napad pomeni za njegovo protiteroristično strategijo. Kdaj naj bi se to zgodilo, tiskovni predstavnik ni pojasnil.

V eksploziji na parkirišču terminala 4 na madridskem letališču Barajas je umrla ena oseba, nekega Ekvadorca še iščejo, 19 ljudi pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela baskovska separatistična organizacija ETA, ki je pred tem zadnji napad s smrtnimi žrtvami izvedla maja 2003.

Španska vlada je po napadu prekinila mirovna pogajanja z ETA, ki je marca lani enostransko razglasila trajno premirje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.