Tujina

Prepovedali shode

Paris, 11. 11. 2005 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Francoske oblasti so za konec tedna prepovedale vsakršno zbiranje, ki bi lahko sprožilo nemire na ulicah.

Plakat v Parizu, ki poziva k zaustavitvi nemirov po francoskih mestih
Plakat v Parizu, ki poziva k zaustavitvi nemirov po francoskih mestih FOTO: Reuters

Francoske oblasti so se odločile, da bodo v soboto od 10. ure do nedelje ob 8. uri v Parizu prepovedale vsakršno zbiranje, ki bi lahko sprožilo nemire na ulicah ali na javnih krajih, je sporočil prefekt pariške policije. 

Tistim, ki bodo kršili prepoved, grozi od osem dni do dva meseca zapora in oz. ali denarna kazen v višini 3750 evrov.

"Sporočila, ki že nekaj dni krožijo na svetovnem spletu ali prek sporočil SMS, pozivajo k shodom ali nasilnim akcijam 12. novembra v Parizu," so sporočili s prefekture. Zato se je ta v skladu z izrednimi razmerami, ki jih je uvedla vlada, odločila prepovedati zbiranje. 

V ta namen bodo mestne oblasti še okrepile enote policije in žandarmerije v prestolnici. V Parizu so ta konec tedna že namestili 3000 policistov. Nad linijami javnega prevoza, ki vodijo v prestolnico in kjer doslej ni prihajajo do izgredov, pa so poostrili nadzor, da bi preprečili vsakršne poskuse izgredov, je sporočila policija. 

To noč je zagorelo "le" 395 vozil
To noč je zagorelo "le" 395 vozil FOTO: Reuters

V Parizu še vedno ni mirno

Nemiri v francoskih mestih so se v primerjavi z neredi v prejšnjih dneh začeli umirjati, vendar se policija boji protestov. Le-te izgredniki napovedujejo konec tedna v središču Pariza. Francoska policija tako z zaskrbljenostjo pričakuje podaljšan vikend, ki se je začel z današnjim praznikom, saj Francozi 11. novembra obeležujejo obletnico konca prve svetovne vojne leta 1918.

“Trend upadanja nasilja se nadaljuje,”
je povedal tiskovni predstavnik pariške policije, s čimer je imel v mislih manjše število zažganih avtomobilov in glede na pretekle dni noč "brez večjih incidentov". Po podatkih policije je bilo to noč zažganih 395 vozil, aretirali pa so 168 posameznikov, kar je podobno kot eno noč nazaj. V izgredih je bilo ranjenih sedem policistov, štirje med njimi zaradi kamenja, ki so ga metali izgredniki v mestu Lyon.

Policijske enote na ulicah Toulousa na jugu Francije
Policijske enote na ulicah Toulousa na jugu Francije FOTO: Reuters

Kot je povedal šef pariške policije Pierre Mutz, so v preteklih dneh na internetu in preko SMS sporočil pojavili pozivi k neredom in "nasilnim akcijam” v predmestjih Pariza. Izgredi v francoski prestolnici so bili doslej večinoma omejeni na pariška predmestja.

Po besedah francoskih oblasti bodo dodatne policijske sile v območjih možnih izgredov ostale mobilizirane tudi ta konec tedna. Tako bo za red in varnost v kriznih mestih in predmestjih ponoči po Franciji skrbelo okoli 12.000 policistov in žandarjev.

Urbano nasilje je vrhunec doseglo pretekli vikend, upadlo pa je potem, ko je francoski premier Dominique de Villepin v četrtek razglasil izredno stanje in dovolil lokalnim oblastem razglasitev policijske ure.

Ffancoski notranji minister Sarkozy in predsednik Chirac
Ffancoski notranji minister Sarkozy in predsednik Chirac FOTO: Reuters

Več pozornosti predmestjem

Francoski predsednik Jacques Chirac je pozval vlado k reševanju problemom v predmestjih, kjer se prebivalci pritožujejo nad rasizmom, revščino, nezaposlenostjo in pomanjkanjem možnosti za izboljšanje svojega življenjskega položaja.

Francoski finančni minister Thierry Breton je povedal, da je pripravil nekaj predlogov za ustvarjanje novih delovnih mest. “V preteklih 20 letih smo v predmestja vložili veliko denarja,” je povedal za britanski dnevnik Financial Times. “A očitno ne dovolj,” je še dodal.

Ulice so polne požganih avtomobilov
Ulice so polne požganih avtomobilov FOTO: Reuters

Dva tedna nasilnih protestov

Nasilni izgredi so se začeli potem, ko sta v begu pred policijo nesrečno umrla dva mladostnika, prerasli pa so v nasilne proteste in upore revnih belopoltih mladostnikov ter priseljencev iz pretežno severnoafriških držav. Nemiri so prestrašili prebivalce Francije in omajali vladavino konzervativne vlade.

Nemiri so prestrašili prebivalce Francije in omajali vladavino konzervativne vlade.

SORODNI ČLANKI