Tujina

Prepolna 'knjiga smrti'

Sarajevo, 21. 06. 2007 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V 'Knjigi smrti' so objavili šokanten podatek, da je v letih 1991 in 1995 zaradi vojaških dejavnosti v BiH umrlo blizu 100.000 ljudi.

Med žrtvami v vojni v BIH je nastradalo največ Muslimanov.
Med žrtvami v vojni v BIH je nastradalo največ Muslimanov. FOTO: Reuters

Sarajevsko nevladno Raziskovalno-dokumentacijsko središče je v 'Knjigi smrti' predstavilo podrobno analizo človeških žrtev zaradi vojne v BiH. V študiji so uporabili najrazličnejše vire, od uradnih statistik do časopisnih člankov in fotografij, v ta namen pa so izvedli tudi nekaj tisoč intervjujev s svojci žrtev.

Avtorji raziskave lahko za vsako žrtev postrežejo najmanj z imenom, krajem in načinom smrti. Študija z naslovom Človeške žrtve v BiH od leta 1991 do 1995 naj bi po besedah direktorja IDC Mirsada Tokače preprečila, da bi si bosanski politiki vseh narodnosti še naprej nabirali koristi z manipuliranjem glede števila smrti. Ocene o smrtnih žrtvah v vojni v BiH so se doslej gibale med 40.000 in 329.000.

Hrvaška vlada ni pokazala interesa za raziskavo o vojnih žrtvah.
Hrvaška vlada ni pokazala interesa za raziskavo o vojnih žrtvah. FOTO: Reuters

Raziskava je pokazala, da je zaradi vojne umrlo 64.036 Muslimanov, 24.905 Srbov, 7788 Hrvatov in 478 oseb drugih narodnosti. Največji krvni davek so beležili na vzhodu BiH v dolini Drine ter v obleganem Sarajevu. Med mrtvimi je tudi 3372 otrok. Avtorji študije so opozorili, da so v statistiko vključili le tiste osebe, katerih smrt je neposredno povezana z vojskovanjem.

Po besedah ameriškega strokovnjaka za človekove pravice, Patrica Balla, se lahko zgodi, da se bo končno število popisanih žrtev dvignilo vse tja do 115.000. Zanimivo je, da vlada BIH ni izrazila zanimanja za omenjeno študijo, zato so podatke med drugim preverjali tudi strokovnjaki iz Norveške.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
23. 06. 2007 15.20
ALGEBRA BILMAN- Primitivno je zate, za nekoga seveda ni, in v tem je poanta. Ljudje ne vedo, da je redka srpska družina na Kosovu, ki ima manj kot šest otrok. To se prepisuje samo "šiptarjem".Poglej npr, Slovenija je imela po drudi svetovni vojni manj kot en milijon ljudi, sedaj pa več kot dva. Albanska nataliteta je bila vedno super propagandno orožje s katerim si Šiptarji počasi "a sigurno" pridobivajo neodvisnost. Bla bla.Ta koncept bi potem takem prevzele tudi druge nacije.Ti men povej kakšno rešitev bi ponudil ti.
Uroš S.
23. 06. 2007 12.17
Rijo - Zakonska omejitev natalitete evropskih muslimanov, primitivno? Ljudje smo primitivni. Hoces noces konstantna prikrit agresija iz njihove strani, vsak dan je njihov glas na volitvah vec vreden----------------Balkanske drzave so MAJHNE, minimalna razlika v rodnosti se ze v roku od nekaj let radikalno pozna.
Rijad Proši?
23. 06. 2007 00.31
ALGEBRA BILMAN-Dejstvo je , da Srbi niste nič boljši ali vrednejši kot kateri koli drug narod. Albanci so v demografskem porastu, vendar, kaj zdaj, a boste pobili celo nacijio, ne verjamem, zdaj je kar je. Zato rešitev išče UN, kar sigurno ni najboljša rešitev, ali imaš ti boljšo????
Uroš S.
22. 06. 2007 23.32
Kje je glavni problem vseh vojn na balkanu? Muslimanska demografska slika stalno raste, medtem ko je Srbov oz kristjanov enako stevilo ze stoletja..---------- Pred 50 leti je bilo Albancev na Kosovu okoli 100.000., danes jih je preko 2000.000! Pasivna agresija povzroca nezadovolsjtvo pri vseh, ki niso muslimanske vere. Obmejne obcine s Srbskim kosovim so postale ze pred 20 leti vecinsko albanske (presevo, bujanovac...in so ze takrat na referendumu zahtevale prikljucitev k Kosovu :( Jaz mislim da ni cloveka na svetu ki bi to ravnodusno prenasal v svoji drzavi. Nikoli vec vojn, ampak nekako bo potrebno to urediti na lep nacin.
oouuhaa...
22. 06. 2007 22.48
vsi pristaši srbov: SVAKA VAM ČAST, pojma vi nimate kaj se je v bosni vse dogajalo, zato tudi kujete te srbe v zvezde; ma kakšna gostoljubnost v srbiji, enaka kot drugje na balkanu je !! kaj za vraga jim je bilo treba vse to začeti? pa kdo od vas sploh ve kdaj se je vse to začelo oz. kdo je to vse začel????? aha, verjetno samo redki veste, da se je vse skupaj začelo na srbskem MITINGU (piši kao govoriš) glede kosova polja; pa so rekli začnemo v SLO, gremo preko HR, zje*** BIH, da bi prišli do velike srbije, malo morgen, še kosovo jim bo zdaj dalo popra, črna gora jih je itak že odklopila... številke so v tej fazi zdaj itak samo za zgodovino, kaj pa tli v vseh teh ljudeh na slikah, ki so zgublili svoje drage zaradi tiste "želje po veliki srbiji" je druga zgodba, ki zdaj ko ni "velikega šefa miloškota" ni več pomembna lahko vi pisarite karkoli želite, dejstva dokazuje resnico, a resnica pa boli...in to se iz vseh vaših postov lepo bere so pač vojni zločinci in ljudje, na eni in drugi strani, tudi to je dejstvo, ampak številke povedo vse, ŽALOSTNO !!!
Uroš S.
22. 06. 2007 22.36
Mire -Hrvati so tudi temni, imajo potem tudi oni turske gene? Zalostno je, da Bosnjaci (pomuslimanjeni Srbi) so si blizje z arabci ali perzijci, kot pa z krvnimi brati, Srbi. In Rijoevi strahovi o izbruhu vehabij na tleh evropski Bosni so ze pred vrati, verski radikalizem, zaradi katerih ste muslimani stoletja za nami(razvojno gledano). In potem ko clovek bere da so se ponosni da postavljajo vero pred zivljenjem, katastrofa.
amel505@msn.com
22. 06. 2007 14.49
mire:tvoj komentar je super,res si dobr napiso.Ne zagovarjam nobenega naroda v vojni,sam nevem zakaj srbi "nocejo" priznat da so oni zacel z vojno in da so nardil najvec kriminala v BiH.Kar se tice muslimanov v Bosni,imas cist prav.To za mene niso muslimani(vecina njih),prej si reku da jest jem svinjetinu,pijem alkohol,kar pa ni res.Pravi musliman nebi nkol nobenega ubil,nardil komu zlo,razen ce bi moral.Vi mislite da so na bliznjem vzhodu si verni muslimani?Ce bi bli,se ne bi nkol pobijal med sabo.To so Islamski izdajalci!
Rijad Proši?
22. 06. 2007 14.32
mire- ker me je pritegnil tvoj izčrpen komentar, ki je seveda obremenjen z sovraštvom, se se odločil, da ti podam tudi svoje videnje o tem, kar si sama pisala.Greva lepo po vrsti. Tudi večina NAŠIH Srbov ne obiskuje cerkva, in še tisti, ki jo obiskujejo to počnejo zaradi ohranjanja tradicije, ne pa iz ljubezni do Boga. Točno in to ti dam za popolnoma prav, pitje alkohola je Muslimanom prepovedano in jim je povzročilo nepopravljivo škodo.Vendar ti lahko zagotovim, glede na to kako hitro se skozi Bosno širi vahabizem, da čez deset let na področjih kjer živijo Muslimani ne bo niti ene gostilne več.Res je tudi, da imajo Muslimani po svetu ravno zaradi alkohola in svinetine precej kritičen odnos do bosanskih Muslimanov.Glede zločinov, res je tu so Muslimani potegnili ta kratko, vendar se strinjam, da so si roke s krvjo umazali vsi. Za zločine nad nedolžnimi naj odgovarja vsak, ne glede na nacijo.Kar pa se tiče zgodovine se jaz z njo ne obremenjujem, kar poglej, matematika je za vse narode ista, kaj pa zgodovina? Tukaj pa se zatakne, toliko škode kolikor so jo razni zgodovinarji povzročili ljudem na Balkanu jo ne bi niti atomska povzročila. Mene ne zanima ali so bili moji predniki Turki,Srbi, Bogomili itd.Saj tudi ti ne veš, kdo je vse umešan v tvoje poreklo, Turki so bili v Srbiji 500 let in vi pravite, da so posiljevali srpkinje, kar poglej malo po Srbiji, Slovani so svetli ljudje, kar poglej Ruse, Ukrajince ne boš videla temnih ljudi,ali pa Srbe, ki je vsak ta drugi temen, ker se ve zakaj, ker ima v genih turško kri in zanimivo je , da ravno oni najbolj sovražijo Muslimane.Glej, nekaj bi ti še rad povedal o gostoljubnosti, res je, da so Srbi gostoljuben narod, moj kum je hrvaški Srb in za njega bi dal roko v ogenj, vendar tudi drugi ljudje na Balkanu so ravno tako gostoljubni.Ne gre pa pozabiti, da so med vojno klal navadni ljudje in ne politiki to je zelo pomembno dejstvo. Me pa pri Srbih čudi ena stvar, namreč to obtoževanje drugih narodov za kriminal. Stopnja kriminala v Beogradu je primerljiva samo še v Bogoti (kolumbija), ustrelili so lastnega premierja,redno pobijajo novinarje,politike, svojega predsednika so poslali v Haag, droge v Srbiji je toliko, da ne moreš verjeti svojim očem, korupcija, prostitucija, beg mladih intelektualce v eno smer.Zakaj potem toliko obtožujete npr Albance, se strinja tudi oni so zaglibil, ampak dajte pogledat sebe. Vsi smo u pizdi, lahko se mi na tem forumu obmetavamo z nevem kakšnimi žaljivkami in se zmišljujemo ne vem kakšnih psovk. Poglej malo srbsko skupščino kadar zaseda, a je to kultura, ali je to kakšen nivo,to je beda od bede, ko se ti cel svet posmehuje.Treba je priznati, da zaupanja med ljudmi ni več in vsak se bo moral obrniti samemu sebi in bo imel za celo življenje dosti dela. Tudi med Muslimani se dogajajo stvari, ki se jih jaz sramujem.
anzi_mahackala
22. 06. 2007 13.15
dejstvo je da: edynbmw: Ti nisi nikol prestopu meje na Balkan, torej ne ves o nicemer nic. amel505: Je Srb. (bo rekel, da ni). Srbi so se najbolj gostoljuben narod, ki je na Balkanu in v momentu bi vam 90 Srbov ponudilo streho nad glavo kar pa tega v Hrvaški ali pa Bih ne boste doživeli. Kaj šele v šiptariji..
helsingsfors
22. 06. 2007 12.19
vojno so zakrivili srbi, to so res en čudn narod, upam da naujo nikol u EU
civitasstain@gmail.com
22. 06. 2007 10.03
Takih problemov ni bilo v komunizmu. Nisem za komunizem, ker komunizem je bil protiverska dikatura, je pa vero imel za privatno stvar posameznika, saj v Jugoslaviji. Sem proti vsaki diktaturi. Sedaj se pojavljajo verske diktature, torej muslimanske, ki ne dopuščajo ob svoji veri druge vere. Torej spet diktatura in diktature so zlo za ljudstvo............
sagos
22. 06. 2007 09.45
Vsaka vera je v svojem bistvu lepa, samo institucije in politika so jih začele izkoriščat za vodenje naroda kot ovčke. To kar se je dogajalo 15 let je bilo izkoriščanje različnih verskih prepričanj, tako da so si postala sovražna in da so izrabljala to za izgovor za grozovita dejanja, kot neko opravičilo zakaj se to počne. Če bi kdo izmed vas kdaj prebral kakšno starejšo knjigo (govorim par stoletij staro), ki jo je napisal arabec (čisti musliman) bi videli čisto drugačno sliko o tej veri. Mi smo zastrupljeni s sporočili medijev, da se muslimani raztreljujejo, ubijajo ženske, izrabljajo otroke itd. ampak to so sporočila iz bljižnjega vzhoda, tam je vojna in dobro veste kako se ljudje obnašajo v vojnah. Mene zelo žalosti, da se meče taka slaba luč na islam in da se v imenu Alaha počnejo take grozote. Islam je lepa vera, prav tako krščanstvo... Malo se umaknite od medijev, politike in institucij in raje doživljajte vero kot intimno odločitev, to je namreč bistvo, to je biti veren.
Raso
22. 06. 2007 09.23
lepo vas prosim pop-tv ne že spet. Že med samo vojno ste stalno prikazovali srbe kot zlocince, agresorje,..itd.;tako da so ljudje, ki so vas gledali dobili nerealno sliko o vojni, srbih in na sploh o vsem dogajanju- zelo ste bili pristranski ( za muslimane). Zdej 12 let po vojni, ko se vse poskuša stabilizirate in pozabiti, vi date takšn članek , ok sej nč narobe, sam pri slikah bi pa lahko pokazali tud ostale, ne pa samo "bule" na slikah in spet samo oni so imeli izgube, ostali pa tako ali tako niso vredne omembe.
muscolo666@gmail.com
22. 06. 2007 07.56
Kakšne narodnosti pa je musliman? Dejte, zresnite se malo pisci novic pa vsaj malo preverite podatke in to KAJ pišete. Pa morda malo manj debilno senzacionalističnih naslovov novic.
badabum
22. 06. 2007 01.35
Amel a spet ti in tvoje teorije. Ti cepec eden v bosni je bila državljanska vojna. In tudi tvoji manjvredni smrd.... muslimani so pobijali,ti zahojenc en. Pa ne mešat tvojih debilnih muđahedinov s srbi, papak en.
Uroš S.
22. 06. 2007 01.22
Nekateri govorite o Srbih in Muslimanih kot dveh razlicnih narodih? Ste vi mal prfuknjen al kva? Bosnjaki SO pomuslimanjeni Srbi. Govorit o Srbih in muslimanih kot dveh razlčicnih narodih je rasizem.
Uroš S.
22. 06. 2007 01.13
Nekateri govorite o Srbih in Muslimanih kot dveh razlicnih narodih? Ste vi mal prfuknjen al kva? Bosnjaki SO pomuslimanjeni Srbi. Govorit o Srbih in muslimanih kot dveh razlčicnih narodih je rasizem.
Uroš S.
22. 06. 2007 00.55
+1
Srbi pravoslavne vere se pobijajo s Srbi muslimanske vere. Bratje po krvi, imajo skupne pradede! POLITIKA
mire@email.si
22. 06. 2007 00.52
Lepa debata, samo da opomnem nekaj. Tej "MUSLIMANI" ki jih imamo mi in ki bivajo na balkanu, niso nobeni muslimani. Po mojem mnenju so bolj wannabe muslimani kot pravi muslimani. Imam precej izkušenj iz tega in lahko povem, da : -NAŠI muslimani večina sploh ne hodi v đamijo. -NAŠI muslimani, pijejo, jejo svinjetino itd. -Oglejte si malo na glasujzame, pa tako naprej. "MUSLIMANKE" Z MINIKRILOM in zraven slikica pokrite deklice ki moli???!?!?!?!? WTF? CE BI BLA DOLI NA BLIZNJEM VZHODU bi bila kamenjana oz. na kratko MRTVA! - Naši muslimani nimajo niti ene podobne primere kot PRAVI muslimani z vzhoda ki IMAJO STARODAVNE TRADICIJE ITD. Imam 2 kolega ki smo se malo na slabo spoznali nekaj let v italiji, oba sta arabca eden je Tunizijec drugi maročan, MUHAMED herzi pa JAMAL se kličeta. EJ tipi nonstop molijo, ne jejo kar ne smejo, ne drogirajo se, ne pijejo IN še tako naprej. TO JE PRAVI MUSLIMAN. Ko mi je razlagal podrobnosti kurana ki si jih ne spomnem nažalost. ŠE SAM MI JE PRAVIL da BOŠNJAKI za njih SPLOH NISO MUSLIMANI, ker se jih večina ne drži starih tradicij in veliko jih sploh ne hodi v đamijo in ne molijo kadar bi morali. VERJEMTE da ko sem ta dva spoznal sem si čisto spremenil mnenje o muslimanih "TA PRAVIH", proti meni ničesar niso imeli, čeprav sem jim rekel da sem pravoslavc. BOLJŠE sem se razumel z njimi kot z italijani ki naj bi morali biti naši sosedje itd. TAKO DA OPOMNEM samo še enkrat AMEL ti nisi nobeden musliman, ti si samo poturčen bosanc ki je prišel v slovenijo in ki misli da je BOG NE VEM KAKŠEN MUSLIMAN ponosen da si ti in taki podobni tebi MUSLIMANI. TISTI ki pa mislijo da so vsega krivi srbi pa že enkrat prenehajte s tem. TUkaj je v ozadju politika. In srbi in bosanci in hrvati vsem so politiki oprali možgane da bi dosegli SVOJ CILJ (osebni) in to je napaka ljudstva. VELIKO SRBOV JE PROTESTIRALO TUDI PROTI VOJNI, pa potem povejte kako so vsi hoteli ubijat muslimane. Nobeden narod ni kriv zaradi GROZE ki so jo prizadejali POSAMEZNIKI! ČE JE PLUT MORILEC SLOVENCI NISO MORILCI! Tako da nehajte že enkrat s takimi, da so srbi taki in taki, KER VAM OSEBNO POVEM, da SRBI 1000000x BOLJ GOSTOLJUBNO SPREJMEJO SLOVENCE kot HRVATI IN BOSANCI KI NAM ZAVIDAJO, PA MISLIJO DA JIH LUPIMO ZA DENAR (katerega sploh nimajo, al so ga ilegalno komu ukradli) PA POTEM BOJKOTIRAJO SLOVENSKE IZDELKE! KNJIGA SMRTI pa ne pove nič, ANKETE IN TAKE STVARI NEMOREJO RAZKRITI koliko je mrtvih saj so jih na tisoče zažgali pokopali itd. TO JE LAHKO EDINO NEKA OKROGLA ŠTEVILKA! No pa še nekaj da povem za konec, za naše razgrete "WANNABE MUSLIMANE" iz slovenije bosne itd. NAREDITE NEKAJ V ŽIVLJENJU DA SE IZKAŽETE kolko ste civilizirani in napredni ter tolerantni DO DRUGIH kot pa da DAJETE NEKE GLUPE KOMENTARJE da vas KRISTJANI NEMOREJO GLEDAT, DA STE VSI BOGI IN DA VAS POBIJAJO NA VSAKEM KORAKU! JA KAJ PA MISLITE, da vas bodo ljudje imeli radi, ko pa se vam SO-mišljeniki raztreljujejo in pobijajo nedolžne, ZDAJ PA SE MED SABO ŠE POBIJAJO V PALESTINI IN BOG TI VE KJE (TOLKO O BRATSTVU MUSLIMANOV). DEJTE MALO PAMET V GLAVO, vsak pravi musliman JE PACIFIST, Ne pa da govori na TV kako bo napadel evropo! EVROPA VAS ZMEČKA V MESECU DNI, sam hvala bogu da ni KAKEGA HITLEROVCA NA OBLASTI KI BI TO ŽE VIDELI. DOVOLJ MI JE GLEDANJA NEKIH SELJAKOV Z PODEŽELIJ, ki jim takoj opereš možgane kako ubijajo nedolžne ljudi POTEM PA SE ŠE SAMI DELAJO BOGE! SRAMOTA !
petra_smole@email.si
21. 06. 2007 23.45
Pa dajte no...Kaj so pa muslimani delali? Zdaj so kao samo Srbi krivi in so se kao muslimani pa hrvati samo branili. Ma ja no...To pričajte komu drugemu...Vsi so se branili...Potem mi pa povejte zakaj so potem muslimani pretepli in zaklali muslimani v bolnišnici? Zato ker je Srpkinja? So hodili po bolnišnicah in iskali Srbe da jih koljejo...Pa kje je tu način...Moja teta se je poročila z muslimanom pa je lastne otroke spolno zlorabljal...več takšnih primerov poznam...Pol so pa kao muslimani najbolj bogi...Poglejte kaj po svetu delajo. Sej so sam zarad njih vojne in pol so kao najbolj bogi...