Tujina

Premirje začelo veljati

Madrid, 24. 03. 2006 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opolnoči je v Španiji začelo veljati premirje, ki ga je že v sredo napovedala ETA.

Bo ETA res odložila orožje?
Bo ETA res odložila orožje? FOTO: Reuters

Opolnoči je v Španiji začelo veljati premirje, ki ga je v sredo napovedala baskovska separatistična organizacija ETA.
Ta je v četrtek objavila še eno sporočilo za javnost, v katerem je potrdila pripravljenost odložiti orožje. Namestnica španskega premiera Maria Teresa Fernandez de la Vega je napoved baskovske organizacije označila kot "dobro novico za vse Špance". Ob tem pa je poudarila, da je potrebno ostati previden.

ETA je bila v zadnjem času vse bolj oslabljena in osamljena. Več sto njenih članov so v minulih letih aretirali v Španiji in Franciji, velika večina Baskov pa je tudi vse bolj nasprotovala njenim nasilnim dejanjem. V nasilju podtalne organizacije je od leta 1968 umrlo več kot 800 ljudi, zadnji smrtonosni napad pa je izvedla maja 2003.

"Namen te odločitve je začeti demokratični proces v Baskiji, da bi vzpostavili nov okvir, znotraj katerega bi priznali pravice, ki nam pripadajo kot ljudstvu,"
navaja sredino sporočilo organizacije ETA, ki se je doslej za neodvisnost Baskije borila s terorističnimi sredstvi. "Ob koncu procesa bi morali imeti baskovski državljani besedo in moč pri odločanju o svoji prihodnosti. Premostitev spora je ta trenutke mogoča. To je želja in volja ETE," še piše v sporočilu.

Voditelji Evropske unije so na vrhu v Bruslju pozdravili napoved baskovske separatistične organizacije ETA za trajno premirje. "Evropski svet pozdravlja poročilo predsednika španske vlade o napovedi trajnega premirja, ki jo je objavila teroristična skupina ETA," piše v osnutku zaključkov z vrhunskega zasedanja.


Španska socialistična vlada premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera je že več tednov pričakovala napoved premierja s strani ETE. Zapatero je sicer kot pogoj za začetek pogajanj z organizacijo postavil, da se ETA dokončno odpove nasilju. Vodja španske opozicije, predsednik Ljudske stranke Mariano Rajoy, pa je ocenil, da je premirje, ki ga je napovedala baskovska separatistična organizacija ETA le "premor" in ne odpoved nasilju. Tudi Združenje žrtev ETE po napovedi premirja ostaja skeptično. Predsednik združenja Francisco Jose Alcaraz je premirje označil kot past in izsiljevanje za dosego političnih ciljev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.