Tujina

Premirja še ne bo

Ljubljana, 17. 07. 2006 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
20

Tujci bežijo iz Libanona, kjer je še pet Slovencev. Premirja ne bo, saj Izrael ne bo talec, je zatrdil izraelski premier.

Ciper pomaga pri evakuaciji tujih dražvljanov iz Libanona
Ciper pomaga pri evakuaciji tujih dražvljanov iz Libanona FOTO: Reuters
Tuje vlade ocenjujejo, da je v Libanonu kakih 25.000 Američanov, 25.000 Avstralcev, 20.000 Francozov, 16.000 Kanadčanov, 10.000 Britancev, 2.000 Švedov, 1.600 Ukrajincev, 1.100 Nemcev, 1000 Romunov, 700 Nizozemcev prav toliko Špancev ter kakih 400 Italijanov.

Kanadsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so napadi že terjali tudi prve žrtve med tujimi državljani. V izraelskem napadu na jugu Libanona je včeraj umrlo sedem Kanadčanov, med njimi štirje otroci.

Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva se v Libanonu, nad katerim Izrael že šesti dan vodi vojaško ofenzivo, nahaja še pet slovenskih državljanov, ki želijo državo zapustiti. Kot so za 24 ur.com povedali na ministrstvu, so slovenski državljani v stiku s predstavništvi preostalih članic Evropske unije, ki jim pomagajo pri organizaciji odhoda, skupaj z drugimi državljani EU. Pri tem sodeluje tudi častni konzul za Slovenijo v Bejrutu. Stik z njimi je izredno težko vzpostaviti, so še pojasnili na ministrstvu.

V Izraelu pa je po podatkih slovenskega veleposlaništva vsaj 10 Slovencev, ki jim veleposlaništvo svetuje le, naj se izogibajo nevarnim območjem v bližini meje z Libanonom.

Iz Libanona se je sicer v nedeljo zvečer vrnil tudi slovenski državljan Haris Piknjač, ki je živel in delal kot svetovalec za Evropsko unijo v Bejrutu. Kot je povedal za 24ur.com, je ogorčen in žalosten nad humanitarno katastrofo, ki se dogaja v Libanonu. Infrastruktura je popolnoma uničena, umirajo pa predvsem civilisti, je poudaril. V Črno goro, kjer je na počitnicah njegova družina, se je vrnil s skupino pretežno grških državljanov. Z avtobusnim prevozom v organizaciji grške ambasade so se iz Bejruta umaknili na sever države in iz Damaska s čarterskim poletom na Ciper.

Dve Slovenki sta državo že zapustili v soboto, prav tako preko Cipra, še dva slovenska državljana pa sta se iz Libanona umaknila v nedeljo, skupaj s skupino Avstrijcev.

Švedinji jočeta, potem ko sta vstopili na avtobus, ki ju bo odpeljal iz Libanona
Švedinji jočeta, potem ko sta vstopili na avtobus, ki ju bo odpeljal iz Libanona FOTO: Reuters
Hezbolah je na sever Izraela izstrelil več raket, ki so dosegle celo mesto Alufa, ki je od meje oddaljeno 50 kilometrov. Izstrelki so dosegli še pet drugih izraelskih krajev. Hezbolahove rakete so zadele tudi bolnišnico v Safedu. Bolnišnični viri poročajo o žrtvah.

Tujci množično zapuščajo Libanon

Libanon je že zapustilo ali pa se na organiziran odhod pripravlja več sto tujcev. Več zahodnih vlad je medtem v Bejrut poslalo izvedenske ekipe, ki bodo organizirale odhod državljanov, potem ko je več sto tujcev Libanon že od četrtka zapustilo v lastni režiji in pobegnilo v sosednjo Sirijo.

Zgodaj davi se je več sto Nizozemcev z avtobusi odpravilo proti Siriji in so že prispeli do meje. Medtem se je v domovino vrnilo okoli 300 Švedov, še več tisoč pa naj bi jim kmalu sledilo.

Norveški avtobus zapušča Bejrut
Norveški avtobus zapušča Bejrut FOTO: Reuters
Izrael je sporočil, da evakuacijo tujcev iz sosednje države usklajuje z EU in ZDA. Izrael je med ofenzivo na Libanon večkrat bombardiral bejrutsko letališče, zaradi česar so to edino mednarodno letališče v državi zaprli. Izraelska vojska je uvedla tudi morsko blokado Libanona.

Francija in Velika Britanija sta za svoje državljane v pristanišče na sever Bejruta poslali ladje. Libanon je zapustilo tudi že okoli 200 do 1100 tam živečih Nemcev. Nemčija je obenem evakuirala tudi švicarske državljane.

Velika Britanija
je medtem davi iz Bejruta s helikopterjem odpeljala 40 svojih državljanov. Gre predvsem za otroke, starejše in bolne ljudi, so sporočili iz britanskega ministrstva za zunanje zadeve. Preostale bodo iz države odpeljali z dvema vojaškima ladjama, ki sta na poti. Ocenjujejo, da je v Libanonu še okoli 4000 britanskih državljanov, 10.000 pa jih ima dvojno državljanstvo.

Irski državljani vstopajo na avtobus
Irski državljani vstopajo na avtobus FOTO: Reuters
Na Bližnji vzhod naj bi kmalu pripotovala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki bo skušala pomagati pri vzpostavitvi miru.

Tudi Francija je najela veliko ladjo, ki naj bi danes prispela v Libanon in od tam na Ciper odpeljala do 2000 Francozov in drugih Evropejcev. V Libanonu, nekdanji francoski koloniji, živi okoli 17.000 Francozov. Na evakuacijo se pripravlja tudi Kanada, ki ima tak kakih 16.000 svojih državljanov. V Libanonu se nahaja tudi 25.000 Američanov. ZDA si prizadevajo za njihovo evakuacijo.

Že šesti dan Izraelske ofenzive

Izrael že šesti dan nadaljuje obstreljevanje Libanona, potem ko je skrajna iranska milica Hizbolah v sredo napadla postojanko izraelske vojske in ugrabila dva vojaka.

Reševalci pomagajo ranjeni ženski v Tiru na libanonski obali, potem ko so mesto zadele izraelske bombe
Reševalci pomagajo ranjeni ženski v Tiru na libanonski obali, potem ko so mesto zadele izraelske bombe FOTO: Reuters
Evropska komisija je namenila pet milijonov evrov človekoljubne pomoči za izvajanje nujnih reševalnih akcij v Libanonu. Evropska unija pa se je zavzela za ustavitev nasilja na Bližnjem vzhodu in premislek o mirovni misiji

Njegove letalske sile so včeraj ponoči izvedle napade na več kot 45 libanonskih ciljev, pri čemer je bilo ubitih najmanj 17 ljudi. Bombandirale so tudi sever in vzhod države, med drugim dve vojaški oporišči na severni libanonski obali ter domove predstavnikov Hizbolaha na vzhodu Libanona. Hezbolah je medtem na sever Izrael izstrelil več deset raket.

Zgodaj zjutraj so izraelske bombe zadele tudi Tripoli, drugo največje libanonsko mesto na severu in Baalbek na vzhodu države. Med napadenimi cilji je bil tudi Abdeh, ki se nahaja približno štiri kilometre južno od Sirije. Izrael trdi, da je bila tarča napada radarska postaja v Abdehu, ki jo je Hezbolah uporabil za petkov napad na izraelsko vojaško ladjo.

Libanonski otroci, ki so morali zapustiti svoje domove, rišejo na šolsko tablo.
Libanonski otroci, ki so morali zapustiti svoje domove, rišejo na šolsko tablo. FOTO: Reuters

Po navedbah libanonske policije je bilo tarča napada znova tudi bejrutsko letališče. Izraelske sile so nato spet bombardirale tudi južno predmestje Bejruta in pristanišče v Bejrutu.

Izraelec joče na krsti brata - marinca, ki je umrl v spopadih.
Izraelec joče na krsti brata - marinca, ki je umrl v spopadih. FOTO: Reuters

V napadu na jugu Libanona je umrlo najmanj 10 civilistov, sedem je ranjenih. Izraelske sile so izstrelile več raket na dve vozili, ki sta potovali v prestolnico. V nedeljskem napadu na libanonsko mesto Tir pa je umrlo devet oseb.

Hezbolahove rakete spet dosegle Haifo

Do novih izraelskih letalskih napadov na severu Libanona je prišlo potem, ko je Hezbolah včeraj segel najglobje v izraelsko ozemlje, odkar se je obstreljevanje začelo. V raketnem napadu na Haifo na izraelski obali je umrlo osem izraelskih civilistov. Po poročanju izraelske televizije je na Haifo tudi danes padlo več Hezbolahovih raket, vendar niso terjale žrtev. Izrael je po obstreljevanju zaprl pristanišče v Haifi.

Izraelski premier: Premirja ne bo do izpolnitve zahtev

Reševanje ranjenih po libanonskem napadu na Haifo
Reševanje ranjenih po libanonskem napadu na Haifo FOTO: Reuters
Izrael je v Libanonu povzročil škodo, ki jo štejemo v milijardah. Ceste, pristanišča in letališča so uničeni, umrlo je najmanj 200 ljudi, večinoma civilistov. Država je nazadovala za 50 let. Izrael skuša Libanon razsekati na dele. Libanonski premier Fouad Siniora

Izraelski premier Ehud Olmert je dejal, da bo imel napad na Haifo, sicer tretje največje izraelsko mesto, daljnosežne posledice.

Izrael se sooča s "trenutkom resnice" in bo z ofenzivo proti Libanonu nadaljeval, dokler ne bodo izpolnjene njegove zahteve, je v prvem nagovoru kneseta po sredinem začetku ofenzive še dejal izraelski premier. Poudaril je še, da Izrael ne bo pristal na premirje, dokler ne bosta izpuščena izraelska vojaka ter dokler ne bo skrajno libanonsko gibanje Hezbolah prenehalo obstreljevati Izrael in ne bo več imelo nadzora nad obmejnim območjem. "V življenju vsakega naroda pride trenutek, ko mora pogledati resničnosti v oči in reči: tako daleč in nič dlje. In vsem pravim: tako daleč in nič dlje. Izrael ne bo talec, ne terorističnih band, ne terorističnih skupin in nobene suverene države," je dejal Olmert.

ZN napovedali "obetajoče" korake k premirju

Skupina predstavnikov ZN, ki se pogaja o vzpostavitvi premirja med Izraelom in Hezbolahom, je sicer sporočila, da je "dosegla nekaj obetajočih prvih dosežkov" za končanje sovražnosti. Petčlanska misija, ki se je od nedelje do danes že dvakrat sestala z libanonskim premierom Fuadom Sanioro, se sedaj odpravlja v Izrael, kamor naj bi prenesla "konkretne ideje".

Libanonski vojaki pospravljajo truplo
Libanonski vojaki pospravljajo truplo FOTO: Reuters

"Moja skupina je z libanonskimi oblastmi razpravljala o konkretnih idejah. Odpravljamo se v Izrael, kjer jih bomo predstavili in razpravljali o njih, nato pa se bomo morda morali vrniti v Libanon, da bi te ideje še natančneje raziskali," je dejal vodja misije Vijay Nambiar, sicer posebni politični svetovalec generalnega sekretarja ZN Kofija Anana. Poudaril je še, da gre za prve korake in da bo potrebno še veliko diplomatskega dela.

Izraelske sile ob libanonski meji
Izraelske sile ob libanonski meji FOTO: Reuters

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cevzar@yahoo.com
20. 07. 2006 15.07
September 2000-2003. Je 500 Izraelskih civilistov umrlo od roke teroristov v Izraelu. Na palestinski strani je umrlo vec kot 2000 civilistov v okupiranih teritorijih od roke Izraelskih vojakov (redefinicija rerorizma). Seveda ce gledas dlje casa, obstajajo obdobja kjer ni noben Izraelec umru in je umrlo veliko Palestincev...ta obdobja Izraelski mediji oznacujejo kot obdobja "relativnega miru" (relativno mirno ce samo arabci umirajo). V nasih medijih porocanje, kadar niso med Izraelci zrtve, skorajda ne najdes. Ponavadi so Izraelske sile predstavljene na zelo human, miren nacin. Vecinoma slisimo o teroristicnih dejanjih...ali pa samo stevilko....300 palestincev ubitih...To je to...stevilka. Za katere ne vemo da so bli med njimi starsi, otroci,.. ki so umrli na poti v solo, doma v stanovanju...Kje je nasa solidarnost...ne zavedamo se vpliva in odgovornosti medijev. Mi vidimo potem samo jezne obraze skrajnezev...ki v kaksnem protestu velicujejo edino kar jim se ostane...boga. Tako dobimo globoko sporocilo..in prikaz temnih, zastrasujocih oci....zalujocega naroda. Zanima me, zakaj ni nobenega medijskega kritja o podpiranju ZDA Izraela..ampak to zgleda ni pomembno. Izrael je sam nad VS. Novinarji ste vladarji sveta ce mene prasate. Nasi glavni mediji (casopisi, tv...) so ze dolgo nazaj prestraseni in NE STOJIJO NAD SVOJIMI DOLZNOSTMI KOT NOVINARJI. Ne nadzorujejo centrov moci. Ne zastavljajo pravih vprasanj, ne uporabljajo pravilnih besed in ne kontrontirajo realnosti in so se ... predali. Tako smo in bomo v prihodnje zgubili vse pravice v svetovnem merilu...tako kot doma. Edina moznost da kaj spremenimo je, da gremo mahat z pildki pred parlamentom...da nas vidijo ljudje na visokih polozajih ko grejo iz sluzbe. Vse se zacne in konca pri medijih...tako solidarnost, kot.....
Vegos
18. 07. 2006 13.03
Albertinium jaz filmov ne gledam, sploh. Ampak težko verjamem da bi bil Hezbolah sposoben tista dva vojaka tako dobro skriti da ju najboljša tajna služba (ja, celo boljša od CIE) na svetu ne bi mogla rešiti.
albertinum@excite.com
18. 07. 2006 07.53
Vegos, ti gledaš mal preveč filmov. A boš poslal 007, da sam iz Hezbolahovega kampa reši tista dva vojaka? Hahaha. Ali pa pošlji Toma Cruisa. Se pa strinjam, da so izraelci okupatorska vojska v Palestini in da kaj drugega kot napade ne morejo pričakovati. Izraelski napadi bodo upravičeni šele, ko se v celoti umaknejo iz zasedenih ozemelj. Takrat se bodo lahko šli obrambno vojno, kolikor bo pač potrebno, vključno z vdori na tuja ozemlja, če bodo od tam ogroženi. Do takrat pa je Izrael teroristična država.
iqsto@yahoo.co.uk
18. 07. 2006 07.43
Ne vleče se pol stoletja ampak 3000, 4000 let, zato so tam sploh nastale take sovražne vere.
tomazbodner
18. 07. 2006 06.28
Zanimivo je videti iste zgodbe na BBC in CNN. Medtem ko BBC poskusa predstaviti dogodke z obeh strani, je porocanje CNN-a zelo enostransko, pro Izraelsko usmerjeno. Kar ob neumnih komenrarjih njihovega voditelja niti ni cudno.. "You see the irony is what they need to is get Syria to get Hezbollah to stop doing this shit and it's all over... " Bravo, George... res lepo izbrane besede
Vegos
18. 07. 2006 03.13
Kdo je prvi napadel? Ne vem. Vse skup se vleže že dobre pol stoletja. Ampakt ista dva vojaka ki ji je ugrabil Hezbolah, bi Mossadovi agenti lahko rešili v manj kot 24 urah. Tako da mi ne govori da so šli zarad vojakov v vojno.
tayi177
18. 07. 2006 02.38
No dobro, pa kdo je v tem zadnjem konfliktu prvi napadel koga (oziroma začel s tem sranjem), Hezbolah ali Izrael. Mislim, nekateri ste tako nekritični (torej v stilu: Palestinci so 100 % nedolžni, Izraelci barebe itd.), predvsem pa več kot očitno ne poznate zelo zapletene zgodovine Bližnjega Vzhoda. Pa lep pozdrav, satyr
Vegos
17. 07. 2006 22.56
Brankob, ne spomnim se da bi Libanon to kdaj reklamiral...ali v ta namen uporabljal otroke...
brankob@avtomatika.com
17. 07. 2006 22.47
V deželi, ki intenzivno reklamira prednosti civilnih samomorilskih napadov in v ta namen uporablja celo otroke, ne more biti "pravih" civilnih žrtev.
d*vil
17. 07. 2006 21.16
In pol se svet čudi zakaj samomorilci,skrajneži -ti takoimenovani teroristi.... halo Izraelci se morjo nehat srat pa bo! Oziroma je že itak prerozno ker je že preveč sovražnosti med židi in muslimani da bi kar koli pomirilo situacijo. Nasilje se tam ne bo nikoli ustavilo tudi če uničijo Hesbolah tudi če izbrišejo Izrael! Bo pa spet kako drugo sranje! Veliko krivdo nosi ameriška politika s svojo izkoriščevalno kapitalistično sceno! Vsak normalen človek hitro dojame da je prav ta Izraelska agresija dobesedno rodila vse te separatiste ki prav res branijo svojo domovino,da Amerika zalaga Izrael z vsem sranjem od orožja denarja do zatiskanja oči predvsem pa je butasto omenjati holokavst in antisemitizem kot smrtni greh! HALO FOLK a se niso nč naučil o človečnosti! Ampak za Bližnji vzhod itak ni fora judov pa muslimanov ampak se vse to vleče še iz dobe križarjev pa kolonializma vglavnem moč pa pohlep ampak je šlo vse skup že krepko čez mejo in po moje se bo hudo zakuhal prej al slej. Pa MIRNO noč ! lp
Vegos
17. 07. 2006 14.12
Največje sranje so naredile zahodne sile s svojo brezpogojno podporo Izraelu. In zdaj Izraelci pač mislijo da lahko počnejo kar hočejo, saj jim bo itak Zahod kril hrbet.
123@123.com
17. 07. 2006 14.09
pa če se pobijejo.....delajo itaq vedno sranje tam na bližnjem vzhodu....
Vegos
17. 07. 2006 14.09
Gorazd, Jordanija in Egipt imata z Izraelom mirovno pogodbo (zaenkrat še). Sirija mora taktizirati, ker Američani že nekaj let samo čakajo na razlog za invazijo v to državo. Sicer pa je logično da takšno število držav s tako različnimi interesi ni enotno. Saj tudi VS ZN skoraj nikoli ni; pa imaš samo 5 držav s pravico veta.
pomi@auspuh.com
17. 07. 2006 13.26
Ugodno prodam počitnice v hotelu Riviera Beirut Hotel (all inclusive) ali menjam za apartma v hrvaški: Umag ali Poreč PS: lahko tudi kamp prikolica.
bluesy
17. 07. 2006 13.03
Tako pa imamo izrazito enostransko (agitpropagandno) poročanje večine zahodnih medijev (vsa čast objektivnim izjemam kot so BBC) plus sramotne reakcije G8. Seveda to ne pomeni da je druga stran nedolžna (daleč od tega) imajo pa Izraelci in njihova vojska dosti bolj krvave roke kot si kdo predstavlja glede na sliko ki jo dajejo razni CNNi. In njihov odgovornost za tole se vleče že več kot 30 let, vse odkar se je začela okupacija Palestinskih ozemelj in vso sranje ki so ga tam zagrešile Izraelske enote (od uničevanja vodnih rezervoarov, civiline in kulturne infrastrukture, poljedelstva in nasadov, nasilnih vselitev Židov z vseh koncev sveta ki nikoli niso imeli nič s tisto zemljo ipd...to je pa slika ki jo ZDA/Izrael plus kompanija nerada sliši...
bluesy
17. 07. 2006 12.52
Enkrat bi blo fajn dat tud eno pravo lekcijo IDF in nasploh Izraelu, ki se vedno obnaša kot "žrtev" dejansko je pa v njegovih napadih več CIVILNIH žrtev na drugi strani, pa tudi sami velikokrat začnejo in sprovocirajo napade (verjetno da se znebijo veliko municije in orožja ki ga letno dobijo od ZDA v milijardah dolarjev protivrednosti. Enkrat se bodo morali nehali šlepat na medvojne dogodke in stalno izkoriščat slabo vest nekaterih na zahodu (ki zaradi tega delajo krivico Palestincem in celo dovolijo pravi genocid nad njimi s brezpogojno pomočjo Izraelu, ZDA so itak že postale druga Izraelska zvezna država glede na njihovo zunanjo politiko. Nekoč žrtev (pa še to pogojno glede na to da današnja generacija nima veliko veze z žrtvami genocida iz 40 let 20 stoletja) danes rabelj.. Sramotno in žalostno, da o poročanjih raznih CNNov ne govorim. Če bi kdaj pokazali obe strani zgodbe in malo več pokazali trpljenje in razmesarjene žrtve Izraelskih napadov bi celo svetovno javno mnenje dobilo bolj realno in resnično sliko o dogajanju na bližnjem vzhodu...
kgb@akcija.net
17. 07. 2006 12.33
izrael mora sedaj do konca uničit hezbolah, vsakršno premirje bi sedaj koristilo le hezbolahu da se na novo okrepi
gorazdremic@yahoo.com
17. 07. 2006 09.59
Sedaj se vidi, koliko je so arabci res povezani. Briga jih za druge, samo zasde skrbijo. Sirija je stisnila rep med noge, prav tako Egipt. In to Izraelci vedo! Hezbolah je potrebno uničiti, vendar to ni način. Bolje bi bilo v okviru ZN-ja in s kako resolucijo .
pikijakob1@email.si
17. 07. 2006 09.51
bravo libanon, da se braniš. zraketirajte izrael. zločince je potrebno pregnat
Maltežan
17. 07. 2006 09.48
Tako kot Izrael obstreljuje Libanon in Gazo, tako bodo tudi njene sosede nadaljevale napade na Izrael!