Tujina

Premeščanje sil ZDA v vzhodno Evropo

Stuttgart, 03. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trenutno potekajo intenzivna pogajanja s članicami zveze Nato o zmanjšanju ameriške vojaške navzočnosti v zahodni Evropi in premestitvi ameriških sil v vzhodno Evropo.

To je danes potrdil vrhovni poveljnik ameriških sil v Evropi, general James Jones. Jones je tudi ocenil, da turška zavrnitev namestitve ameriških enot v Turčiji ne bo ovirala ameriških vojaških načrtov glede napada na Irak.

General James Jones
General James Jones FOTO: Reuters

Jones je ob tem v govoru na sedežu vrhovnega poveljstva ameriških sil v Evropi v nemškem Stuttgartu priznal, da bi bilo vojaško posredovanje s turškega ozemlja vsekakor vojaška prednost, je pa poudaril, da bodo ZDA iskale nove možnosti za napad na Irak na številnih frontah. ZDA razmišljajo o vojaški prisotnosti na severu Iraka tudi pred začetkom vojne, je še dejal Jones.

Generalni sekretar zveze Nato George Robertson pa je med današnjim obiskom v Romuniji zatrdil, da vloga zveze Nato v morebitnem napadu na Irak ostaja omejena na zaščito Turčije kot članice zavezništva, ki je trenutno ogrožena.

"Načrtujemo nov koncept postavljanja sodobnejših oporišč, da bi "bolje odgovorili na nekonvencionalne izzive," je pojasnil general Jones.

V letalsko oporišče v bolgarskem mestu Sarafovo ob Črnem morju sta danes prispeli dve ameriški vojaški letali za prečrpavanje goriva v druga letala. Po poročanju bolgarskega radia letali lahko na krov sprejmeta do 75 potnikov in članov posadke ter do 76.560 ton kerozina, z enim rezervoarjem goriva pa lahko preletita do 8000 kilometrov. Bolgarija je ZDA za primer vojaškega posredovanja v Iraku dala na voljo svoj zračni prostor, pa tudi vojaška oporišča.

Nov koncept predvideva zmanjšanje obsežne ameriške vojaške navzočnosti v Zahodni Evropi, ki je posledica obdobja hladne vojne, in oblikovanje mreže oporišč, v katerih bi bile enote nameščene za krajša obdobja in glede na vojaške potrebe, je pojasnil Jones.

Jones je poveljnik 116.000 ameriških vojakov v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Od teh jih je 60.000 nameščenih v Nemčiji.

General je tudi napovedal, da bo do poletja obiskal 19 članic zveze Nato in sedem držav, ki so prejele vabilo v članstvo.

SORODNI ČLANKI