Tujina

Prelomnica za Turčijo

Luksemburg, 13. 06. 2006 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Po doseženem soglasju o skupnem izhodišču je EU začela vsebinska pristopna pogajanja s Turčijo.

Turčija je z Evropsko unijo vsebinsko zaključila prvo poglavje pristopnih pogajanj
Turčija je z Evropsko unijo vsebinsko zaključila prvo poglavje pristopnih pogajanj FOTO: Reuters

Evropska unija je v Luksemburgu začela vsebinska pristopna pogajanja s Turčijo, potem ko ji je nekaj ur prej vendarle uspelo doseči soglasje o skupnem izhodišču. Več dni ga je namreč blokiral Ciper, ki je želel, da se Ankara jasno zaveže k mednarodnemu priznanju grškega dela razdeljenega otoka, nato pa sprejel nekoliko bolj omiljeno kompromisno rešitev.

Turčija je zaključila prvo poglavje v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo. Uredili so sporazum o znanosti in raziskovanju, prvo od 35 področij pogajanj.

"Pogajanja o prvem poglavju s Turčijo niso bila enostavna. Začeli smo, naredili smo prvi korak na poti, kjer bo vsak korak morala potrditi prav vsaka članica," je ob robu pogajanj dejala avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik, ki je zastopala povezavo. "To je ena od prelomnic na poti Turčije v EU," pa je bil zadovoljen turški zunanji minister Abdulah Guel.

Strani sta začeli in tudi začasno sklenili pogajanja o verjetno najmanj zahtevnem od skupaj 35 poglavij pravnega reda EU, ki jih bo Turčija morala sprejeti v svojo nacionalno zakonodajo - gre za poglavje znanosti in raziskav.

Opozorilo Ankari za uresničitev protokola o sporazumu

Sledeč skupnemu izhodišču pa je povezava priložnost izkoristila tudi za povsem politično sporočilo - opozorila je Ankaro, da bo morala v praksi uresničiti protokol k sporazumu iz Ankare na deset novink, med katerimi je tudi že omenjeni Ciper. Če tega v celoti ne o storilo, bo to vplivalo na njen napredek v pogajanjih, so poudarili ministri v posredni zahtevi po priznanju vlade v Nikoziji.

EU je začela tudi vsebinska pogajanja s Hrvaško, o istem poglavju pravnega reda, ki jih je odprla in takoj začasno zaprla.

Zagreb si sicer želi vstop v EU v letu 2009, medtem ko se Turčija zaveda, da bodo z njo pogajanja tekla od najmanj 10 do 15 let.

Ponedeljkov zaplet s Turčijo sicer ni bil prvi te vrste - zgodba je močno podobna zapletu, ki mu je bila EU priča 3. oktobra lani, ko je iskala soglasje za formalni začetek pogajanj z veliko muslimansko državo. Le da je bila takrat namesto Cipra najtrši oreh Avstrija, ki ji je ljubši od članstva za Turčijo bil koncept privilegiranega partnerstva.

Prav tako pa zaplet zagotovo še ni zadnji, temveč le eden izmed mnogih na turški poti proti povezavi. Kar nekaj jih je pričakovati tudi letos: ob kritikah s strani EU zaradi prepočasnih priprav ter preverjanja, ali je Turčija res izvedla razširitev sporazuma o carinski uniji iz Ankare. Kar nekaj diplomatov tako glede velike kandidatke za jesen napoveduje resno krizo.

"Okno priložnosti, ki je zdaj odprto, je treba izkoristiti. Pozivam vse strani, naj začnejo z delom, sicer nas čaka čelno trčenje," je bil v opozorilu zelo jasen evropski komisar za širitev Olli Rehn. Na Cipru Turčija priznava le turški del od leta 1974 razdeljenega otoka, medtem ko priznanje grškega zavrača, enako kot razširitev sporazuma iz Ankare na novinke.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.