Tujina

Prekinili zasedanje o Srbiji in Črni Gori

Beograd, 18. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jugoslovanski parlament je na zahtevo črnogorske Socialistične narodne stranke prekinil zasedanje, na katerem bi morali odločati o sporazumu o odnosih med Srbijo in Črno goro.

Po uvodnih besedah predsednika Koštunice so namreč zasedanje prekinili na zahtevo poslanske skupine črnogorske Socialistične narodne stranke.

Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica FOTO: Reuters

Vodja poslanske skupine Socialistične narodne stranke (SNP) v zboru državljanov Predrag Bulatović je dejal, da njegova stranka zahteva, da mora zvezni parlament ta sporazum sprejeti skupaj s posebnimi sklepi, v katerih bo jasneje definiral določila, ki se nanašajo na način sprejemanja ustavne listine in oblikovanje zveznega parlamenta.

Kot je dejal Bulatović, mora zvezna skupščina s sprejetjem posebnih sklepov nedvoumno potrditi, da bo parlament nove skupne države oblikovan na neposrednih zveznih volitvah in da bo zvezna skupščina ne samo razglasila, ampak tudi odločala o sprejetju ustavne listine skupne države Srbija in Črna gora. Bulatović je dejal, da je potrebno omenjeno storiti zato, ker črnogorska Demokratična stranka socialistov (DPS) vsebino sporazuma razlaga v nasprotju z njegovim duhom, te svoje razlage pa namerava oblikovati v sklepe, ki jih bo prihodnji torek obravnaval črnogorski parlament. Kot je pojasnil, DPS glede sprejema ustavne listine določila sporazuma razlaga tako, da listino sprejmeta republiška parlamenta, zvezni pa jo samo razglasi. Predstavniki DPS tudi napovedujejo, da bodo v prvem parlamentu nove države tudi poslanci sedanje republiške skupščine.

Bulatović je tudi zahteval, da zvezni parlament jasno določi, da bodo sedanji zvezni organi delali, vse dokler ne bodo izvoljeni novi. DPS, kot je dejal, nasprotno meni, da bo zvezni parlament prenehal delovati, takoj ko bo razglašena ustavna listina.

Oba domova parlamenta, zbor državljanov in zbor republik, je pred prekinitvijo zasedanja danes nagovoril jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica, ki je poslance pozval k podpori sporazuma. Po njegovih besedah bo sporazum omogočil ohranitev skupne države in njen razvoj, pomeni pa tudi odraz dejanskih odnosov med republikama in edini kompromis, ki so ga lahko dosegli. Vsaj začasno bo ustavil proces razpadanja države in njene marginalizacije, je dejal in poudaril, da je v novo državo vgrajen tudi interes Evrope, kamor ZRJ tudi sodi.

Sporazum o novi državni skupnosti, ki so ga v Beogradu 14. marca podpisali jugoslovanski, srbski in črnogorski politiki ter visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, sta že sprejeli skupščini Srbije in Črne gore. Po sprejetju sporazuma naj bi obe republiki ustanovili komisijo, ki bo pripravila predlog ustavne listine, najvišjega pravnega akta v državi.