Tujina

Prekinili iskanje preživelih

Bam, 29. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Reševalci v Iranu so prekinili iskanje preživelih v katastrofalnem potresu, ki je po zadnjih podatkih terjal vsaj 25.000 življenj.

Tri dni po uničujočem potresu na jugovzhodu Irana, se oblasti sedaj ukvarjajo s skrbjo za preživele in ranjene, ki so po potresu ostali brez strehe nad glavo. Iz strahu pred izbruhom epidemij naj bi v zgodovinskem mestu Bam, ki leži približno tisoč kilometrov jugovzhodno od iranske prestolnice Teheran, še danes uvedli karanteno.

Mrtve pokopavajo v skupne grobnicem saj se oblasto bojijo izbruha epidemije (Foto: Reuters)
Mrtve pokopavajo v skupne grobnicem saj se oblasto bojijo izbruha epidemije (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pomoč prizadetim v potresu otežujejo tudi številna plenjenja, zato so tamkajšnje oblasti zaprle dostop do mesta in okrepile nadzor.

Tudi danes odkopali preživele

Gre za najhujši potres v zadnjih desetih letih, po številu mrtvih se mu je v tem obdobju najbolj približal potres v Indiji leta 2001, ko je umrlo 19.700 ljudi.

Reševalci so sicer še danes našli pod ruševinami nekaj ljudi, ki so preživeli katastrofo, med drugim tudi 12-letno deklico in šestmesečnega dojenčka. Vendar pa možnosti, da bi še našli preživele, po ocenah strokovnjakov skorajda ni več. Po navedbah Rdečega polmeseca so po potresu, ki je v petek zjutraj z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici stresel Iran, rešili skupno več kot 2000 ljudi.

Reševalci menijo, da se bo število žrtev povzpelo na okoli 30.000, več kot 12.000 ljudi je ranjenih , brez strehe nad glavo pa je ostalo okoli 100.000 ljudi.

Hatami obiskal Bam

Hatami je med obiskom Bama čestital reševalcem za trud in predanost pri reševanju in iskanju preživelih
Hatami je med obiskom Bama čestital reševalcem za trud in predanost pri reševanju in iskanju preživelih FOTO: Reuters

Iranski predsednik Mohamed Hatami je danes prispel v Bam, kjer je obiskal centralo humanitarnih organizacij, se pogovoril s preživelimi in izrazil spoštovanje žrtvam potresa. Hatami, ki je že v petek označil potres za nacionalno tragedijo.

Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenei pa je ob današnjem obisku v Bamu obljubil, da bodo mesto zgradili na novo, tokrat veliko bolj kakovostno kot doslej. Obnova mesta pa ne bo lahka naloga, saj je Bam po ocenah strokovnjakov popolnoma uničen.

ZN: Potrebna dodatna sredstva

Po katastrofi bodo po navedbah ZN potrebna dodatna sredstva za obnovo prizadetih območij. Kot je ocenil namestnik direktorja urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) Rašid Kalikov, se je mednarodna skupnost na nesrečo doslej odzvala "hitro in radodarno", vendar pa je, kot je opozoril, treba misliti tudi na prihodnost.

SORODNI ČLANKI